محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران شامگاه پنجشنبه 18 ژوئن 2020 گفت که راه حل قابل توافق با آژانس بینالمللی انرژی و اجازه دادن به بازرسان بینالمللی برای ورود به تاسیسات هستهای ایران، ممکن است.
به گزارش خبرگزاریها محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران شامگاه پنجشنبه در شبکه توئیتر نوشت که دستیابی به راه حل قابل توافق با آژانس بینالمللی انرژی و اجازه دادن به بازرسان بینالمللی برای ورود به دو تاسیسات هستهای ایران، امکانپذیر است.
به گفته منابع دیپلماتیک شرکت کننده در نشست مجازی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان که از امضاکنندگان توافق هستهای برجام هستند پیشنویس قطعنامهای را برای ارائه به شورای حکام آژانس آماده کرده و در آن خواهان خودداری از ممانعت از ورود بازرسان آژانس به دو سایت قدیمی و«همکاری کامل» ایران با آژانس شدهاند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی هفته گذشته نسبت به ادامه مخالفتهای ایران با ورود بازرسان بینالمللی به برخی سایتهای هستهای این کشور شدیدا ابراز نگرانی کرده و گفت که برخی فعالیتهای هستهای سابق ایران که در آن سایتها انجام شده ممکن است بخشی از «برنامه ایران برای ساخت سلاح هستهای» باشد.
از سویی مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا چهارشنبه 17 ژوئن تاکید کرد که مخالفت ایران با دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی به دو سایت هستهایش قابل قبول نیست.
پمپئو در توئیتی بر شبکه «توئیتر» نوشت « ممانعت ایران از ورود بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دو سایت هستهایش امری بیسابقه، غیر قابل قبول و باعث نگرانی است».
این اظهارات پمپئو پس از آن مطرح میشود که شورای امنیت ملی آمریکا سهشنبه خواستار اتخاذ موضع بینالمللی واحدی در قبال بیاعتناییهای ایران به خواستههای آژانس بینالمللی شد.
آژانس بینالمللی طی فراخوانهایی از ایران خواسته تا اجازه بازرسی از سایتهای هستهایش که به فعالیتهای غیر مجاز مظنون هستند را بدهد.
شورای امنیت ملی آمریکا در حساب خود بر شبکه «توئتیر» نوشت که ایالات متحده آمریکا از فراخوان رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دعوت از ایران برای همکاری فوری و کامل با آژانس، حمایت میکند.
شورای امنیت ملی آمریکا گفت که همه جهان باید در قبال بی اعتنایی آشکار رژیم ایران و سبک شمردن آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سوی تهران موضع متحدی اتخاذ کنند.
پمپئو همچنین اشاره کرد که مطلقا هیچ کشور دیگری نیست که درخواست رسمی ارائه شده طبق پروتکل اضافی برای انجام عملیات بازرسی را رد کرده باشد.
این فراخوان پس از آن مطرح شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی روزهای اخیر بارها از ایران به دلیل عدم اجازه دادن با بازرسان بینالمللی برای دسترسی به دو سایت هستهای ایرانی که به فعالیتهای غیر مجاز مظنون هستند، انتقاد کرده است.