شمخانی: فضای خبری سنگین ایجاد شده از سوی برخی رسانه‌های افغانستان مایه تاسف است

«مرزبانان ایران هیچ نقشی در جان باختن کارگران افغان نداشته اند»

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با اشاره به جان باختن گروهی از کارگران افغان در منطقه مرزی دو کشور گفت، مرزبانان ایران هیچگونه نقشی در شکل‌گیری این رخداد نداشته اند.

شمخانی گفت، در حالی که مرزبانان ایران هیچگونه نقشی در شکل گیری این رخداد غم بار نداشته‌اند، فضای خبری سنگین و غیرمستند ایجاد شده از سوی برخی مسئولین و رسانه‌های افغانستان مایه تعجب و تاسف است.

Advertisement

به گزارش خبرگزاری ایسنا، شمخانی در گفت‌وگو با حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان با اشاره به جان باختن گروهی از اتباع افغانستان در منطقه مرزی دو کشور گفت: «در حالی که مرزبانان ایران هیچگونه نقشی در شکل گیری این رخداد غم بار نداشته‌اند، فضای خبری سنگین و غیرمستند ایجاد شده از سوی برخی مسئولین و رسانه‌های افغانستان مایه تعجب و تاسف است.»

او گفته است، مستندات غیرقابل تردیدی در رد ادعاهای مطرح شده علیه ایران وجود دارد که در صورت اراده طرف افغانستانی می‌تواند در کمیته مشترک حقیقت یاب و فارغ از فضاسازی‌های غیر سازنده مورد بررسی قرار بگیرد.»

در واکنشی که نشانه‌ای از سر درگمی روشن مسئولان ایران دارد، برغم موضع کابل در خصوص حادثه غرق شدن ده‌ها افغان در مرز این کشور با ایران در دو هفته پیش، نیروی انتظامی ایران اعلام داشت این حادثه، صرفا «داستانی ساخته و پرداخته آمریکا» است تا روابط میان افغانستان و ایران را به تنش بیاندازد.

از سوی دیگر، قاسم رضایی، معاون فرمانده نیروی انتظامی ایران، دو شنبه 18 مه، با بیان این موضع، عنوان داشت که غرق شدن مهاجران افغان در مرز ایران در آغاز ماه جاری، « فتنه گری» از سوی آمریکایی ها و رسانه های فارسی زبان خارج نشین است و« نمی توان آن را باور کرد و قابل نسبت دادن به مرزبانان ایران نیست و به هیچ وجه صحت ندارد».

گفتنی است که مرزبانان ایرانی حدود دو هفته پیش، 50 تن از کارگران افغان را بعد از شکنجه و دشنام به رودخانه هریرود انداختند.

هیات تحقیق کننده افغانستان تایید کرد

محمد حمید طهماسی رئیس هیأت تحقیق دولت افغانستان گفت: «این حادثۀ بر اساس اسناد، مدارک، شواهد، ویدیوها، تصاویر و اقرار متضرر از نگاه تخنیکی، مسلکی و حقوقی و هم‌چنان بر مبنای اسناد، کنوانسیون‌ها، لوایح و فیصله‌های بین‌المللی بررسی شده است. در حادثۀ مذکور از جملۀ 46 تن، به تعداد 12 تن آن شهید، 17 تن مفقود و 17 تن دیگر آن نجات داده شده اند که باشندگان ولایات هرات و فاریاب اند که گزارش یافته‌ها و اجراات خویش را از طریق دفتر شورای امنیت ملی به مقام عالی ریاست جمهوری شریک خواهند کرد».

در همین حال، مولوی محمدجان میرزایی به نمایندگی از خانواده قربانیان این حادثه گفت، عاملان این رویداد باید به دادگاه بین‌المللی کشانده شوند.

حمله شدید نماینده پارلمان افغانستان

مریم سماء، عضو کمیسیون امور بین المللی پارلمان افغانستان، دولت ایران را مورد هجوم و انتقاد شدید خود قرار داد که نیروهای مرزی آن، متهم به قتل 18 کارگر افغان پس از وادار کردن آنها به گذشتن از رودخانه هریرود هستند که منجر به غرق شدن شماری از این کارگران در اوایل مه جاری شد.

این نماینده افغان با اشاره به کلیپ ویدئویی نشر شده از سوی سایت اصلاح طلب « سحام نیوز» در شامگاه یکشنبه 17 مه، تاکید کرد: «در زمانی که دولت ایران در پاسخ به اعتراض‌های مردمی، اقدام به آتش گشودن به طرف مردم خود می‌کند، چطور می‌توان انتظار داشت که نسبت به مردم ما، احساس تاسف داشته باشد؟»

اجرای تحقیقات و نشانه‌های شکنجه شدن

در بیانیه وزارت امور خارجه افغانستان در مورد این حادثه آمده است: «هدف از این تحقیقات، دستیابی به حقایق و تصمیم گیری‌های لازم برای زمینه سازی در راستای جلوگیری از تکرار این گونه از حوادث در آینده است.»

شایان ذکر است که محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان، دستور اجرای تحقیقات فراگیر در خصوص این حادثه را پس از گزارش مسئولان محلی از بیرون کشیده شدن جسد 18 مهاجر افغان صادر کرد که علائم شکنجه در بدن شماری از آنها، مشاهده شده است.

از سوی دیگر، خبرگزاری ایرنا عنوان کرد، ظریف قول داده است که تیم تحقیقاتی ایران برای همکاری با همتای افغان خود برای تحقیق در این حادثه، تشکیل گردد اما مقامات ایرانی بدون تحقیقات و بررسی همواره دست داشتن مرزبانان ایرانی در این حادثه را رد کردند.

بیشترین بازدید موضوعات مهم