کاهش صادرات نفت ایران به علت شیوع کرونا و تحریمها در ماه آوریل 2020 رکورد زد و به روزانه 70 هزار بشکه رسیده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، صادرات نفت ایران به علت شیوع کرونا و تحریمهای ایالات متحده که فروش نفت این کشور را محدود کرده بود، به کمترین میزان رسیده است. براساس آمارهای شرکت کپلر که به رهیابی جریانهای نفتی میپردازد، صادرات نفت ایران در ماه آوریل به روزانه 70 هزار بشکه رسیده که کمتر از 287 هزار بشکه در روز در ماه مارس کمتر است.
براساس این گزارش، به نقل از این شرکت، برآورد صادرات نفت ایران دشوار است و این بدان معناست که رقم صادرات میتواند بالاتر و در حدود 200 هزار بشکه در روز باشد.
دنیل گربر، مدیر ارشد پترو لاجستیک، موسسه دیگری که جریانهای نفتی را رهیابی میکند، گفت: «شاهد کاهش صادرات نفت ایران بودیم که به علت کاهش خرید چین بوده است... ما هنوز در ماه مه هیچ بهبودی در میزان صادرات نفت ایران مشاهده نکرده ایم.»
سارا وخشوری، فعال در شرکت مشورتی اس وی بی انرژی اینترنشنال گفت: «یافتن مشتریان آسان نیست... در حال حاضر، فزونی عرضه زیادی در بازار وجود دارد و حجم زیادی نفت ارزان در بازار در دسترس است.» او افزود، ایران و ونزوئلا هم تحت تحریم قرار دارند، و هم مجبورند تا با تخفیفهای ارائه شده از سوی تولیدکنندگان دیگر نظیر سعودی رقابت کنند.
یک شرکت دیگر که صادرات نفتی را رهیابی میکند و نخواست نامش فاش شود، گفته است، محمولههای نفتی ایران در ماه آوریل میتواند به 350 هزار بشکه در روز برسد، در حالی که این کشور تاکنون در ماه می حدود 200 هزار بشکه نفت در روز صادر کرده است.
این در حالی است که اخیرا روابط ایران و ونزوئلا برأساس فرمول «نفت در ازای طلا»، کاملا برملا شده؛ به ویژه پس از گفته الیوت آبرامز، مسئول پرونده ونزوئلا در دولت آمریکا در این خصوص که ایران، هواپیماهایی را برای حمل طلا در مقابل ارائه خدمات به کاراکاس ارسال میکند و این هواپیماها حامل تجهیزاتی هستند که بخش نفتی ونزوئلا فاقد آنهاست و در ازای ارائه این تجهیزات، طلا دریافت کرده و به ایران بازمی گردند.
نکته تازهای که 14 مه، از زبان یک مقام مسئول آمریکایی به خبرگزاری رویترز مطرح شده، حاکی از این است که دولت آمریکا در حال بررسی اجرای تدابیری در پاسخ به ارسال محمولههای سوخت از ایران به ونزوئلا، پس از اطلاع از دادههای شرکت «رفینیتو ایکون» در ردیابی کشتیها است که نشان داد، دست کم یک نفتکش حامل سوخت از بندر ایران به سوی ونزوئلا برای کاستن از مشکلات ناشی از کمبود بنزین در این کشور، در حال حرکت است.
بر أساس این دادهها، نفتکش «کلافل» با ظرفیت متوسط و در حالی که پرچم ایران را بر افراشته است، روز چهارشنبه 13 مه پس از بارگیری سوخت در آواخر مارس در بندر عباس، از کانال سوئز عبور کرده است.
برمبنای همین دادهها، 4 نفتکش دیگر نیز با همین ظرفیت و با افراشتن پرچم ایران، پس از بارگیری سوخت در بندر عباس یا منطقهای نزدیک به آن، پس از عبور از کنال سوئز در حال گذشتن از اقیانوس اطلس هستند ولی مقصد پایانی آنها هنوز مشخص نیست.
این در حالی است که به گفته یک منبع آگاه، یکی از این نفتکشها با نام «فورشین»، در فهرست نفتکشهایی است که قرار است وارد یکی از بنادر ونزوئلا بشود.
به گفته چهرهای سیاسی اوپوزسیون، اطلاعاتی در دست است مبنی بر این که هر 5 نفتکش به مقصد ونزوئلا در حال حرکت هستند.
از سوی دیگر، یک مقام مسئول در دولت ترامپ بدون فاش کردن نام خود، از مشخص سازی تدابیر متقابل در حال بررسی، خودداری کرد اما عنوان نمود که گزینههایی به ترامپ ارائه خواهند شد.
او خطاب به رویترز تاکید کرد که آمریکا « کاملا بر این باور است» که دولت نیکولاس مادورو، چندین تن طلا را در ازای دریافت سوخت در اختیار ایران می گذارد.