100 فعال مدنی و سیاسی ایران، با نوشتن نامه سرگشاده، رهبر ایران، علی خامنهای را متهم كردند كه باعث شده تا حدود یک ماه، خبر گسترش بیماری كرونا در ایران، انکار و پنهان شود و این امر منجر به تبدیل آن به فاجعه در كل كشور شد.
این فعالان همچنین رئیسجمهوری ایران، حسن روحانی را به دلیل پیگیری اقدامات خامنهای در پنهان کردن حقایق و نسبت دادن شیوع ویروس در ایران به «نقشه دشمن» مورد انتقاد قرار دادند.
بهروز بیات، کارشناس سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین، مهران مصطفوی کارشناس فیزیک و مهدی جامی، مدیر سابق رادیوفارسی زمانه در هلند از جمله امضاکنندگان این نامه هستند.
این فعالان تاکید كردند كه رهبران رژیم ایران، مسئول شیوع ویروس مهلک کرونا هستند تا مردم از شركت در جشنهای انقلابی جمهوری اسلامی در 11 فوریه و سپس انتخابات پارلمان در 21 فوریه خودداری نکنند.
آنها در ادامه افزودند: «بنابراین آنها فرصت طلایی را برای مهار ویروس خطرناک از دست دادند».
گفتنی است، علیاکبر حقدوست، رئیس کمیته اپیدمیولوژی مرکز ملی مبارزه با کروناویروس در ایران، در یک کنفرانس مطبوعاتی، روز شنبه فاش کرد که ویروس کرونا از اواخر ماه ژانویه 2020 در ایران شیوع یافته و تأکید کرد که مقامات شیوع آن را دیر اعلام کردند.
پیش از آن، حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت سابق ایران فاش کرده بود که وی از دسامبر گذشته به مقامات ارشد درباره خطرات شیوع ویروس کرونا هشدار داده بود اما آنها به توصیه او پاسخ ندادند.
از همان آغاز، رژیم ایران با بحران کرونا به عنوان یك مسئله امنیتی برخورد كرد و بر همین اساس، رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای، مسئولیت ستاد كنترل بیماری را به سپاه پاسداران واگذار كرد.
سپاه همچنین روزنامهنگاران، شهروندان و مقاماتی كه از سوءمدیریت این بحران انتقاد کردند را دستگیر کرد.
بسیاری از ایرانیان، خامنهای را به دلیل پنهان کردن حقیقت در مورد شیوع بیماری کرونا سرزنش میکنند، زیرا مسئولان تا 19 فوریه شیوع آن را اعلام نکردند.
خبرگزاریهای ایران، در این روز اعلام کردند که تست کرونای دو نفر در قم مثبت شده است. در همان روز، وزارت بهداشت از فوت این دو نفر خبر داد.
سه روز پیش از آن، علیرضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت ایران، فاش كرد كه منشأ شیوع ویروس كرونا در قم، برخی از كارگران چینی و طلاب حوزههای علمیه و همچنین برخی دانشجویان ایرانی بودند كه در ووهان چین تحصیل میكردند و به استان شمالی ایران، گیلان بازگشتند.
از سوی دیگر، برخی از ادامه پرواز هواپیمایی ماهانایر به چین که متعلق به سپاه پاسداران است به شدت انتقاد کردند و مسئولیت شیوع بیماری کرونا در ایران را متوجه این شرکت دانستند که علیرغم تاکید دولت برای متوقف کردن پروازها به چین، از اجرای این دستور سرپیچی کرد.
این در حالی است که رهبر جمهوری اسلامی، در خطبههای خود در اوایل ماه مارس، تئوری توطئه را مطرح و آمریکا را به تولید ویروس متهم كرد.
بر اساس آمار رسمی وزارت بهداشت ایران، تعداد قربانیان بیماری کرونا در این کشور به 2757 نفر رسیده و تعداد مبتلایان نیز 41 هزار 495 مورد است، اما برخی رسانهها اعلام کردند که تعداد جانباختگان به بیش از 5 هزار نفر و تعداد مبتلایان به کرونا بیش از 66 هزار نفر در سراسر ایران است.