ترکمنستان به تجار ایرانی ویزا نمی‌دهد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

یک عضو کانون زنان بازرگان در ایران، اعلام کرد که در حوزه کشورهای سی آی اس، به دلیل مسائل سیاسی که ایران با ترکمنستان داشت، این کشور در حال حاضر برای هیچ بازرگان ایرانی ویزا صادر نمی‌کند و به گفته او در مقابل نیز ایران از ورود ترکمن‌ها جلوگیری کرده و فعالیت ایران در این بازار به صفر رسیده است.

لیلا فتحی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، شنبه 15 فوریه 2020، از عدم رغبت برای خرید کالای ایرانی در بازار عراق پس از ایجاد موج اعتراضات در این کشور و رایج شدن ایران‌هراسی خبر داد، طوری که به گفته او برخی از صادرکنندگان مجبور شدند فعالیت خود را متوقف کنند.

Advertisement

به دنبال تشدید تظاهرات و اوج گرفتن خشم مردم عراق علیه سیاست‌های ایران، فعالان عراقی، کمپین تحریم کالاهای ایرانی را تشکیل دادند، این کمپین که تحت هشتگ (# بزار بگنده) در شبکه های اجتماعی راه اندازی شده بود، شهروندان عراقی را به تحریم کالاهای ایرانی و خرید محصولات محلی تشویق می‌کرد. این کمپین توانست خیلی زود نتیجه بگیرد و میزان فروش کالاهای ایرانی را در بازارهای عراق به شدت کاهش دهد و باعث شد هزاران تن از محصولات ایران در انبارها باقی بماند.

فتحی، در حوزه کشورهای سی آی اس به ترکمنستان اشاره کرد و گفت که به دلیل مسائل سیاسی که ایران با ترکمنستان دارد، در حال حاضر این کشور برای هیچ بازرگان ایرانی روادید صادر نمی‌کند و گویا در مقابل نیز ایران از ورود ترکمن‌ها جلوگیری کرده و اکنون فعالیت تجار ایرانی در این بازار به صفر رسیده است.

عضو کانون زنان بازرگان در ایران، با بیان اینکه در پیمان‌نامه اوراسیا، مراحل بانکی شفاف نشده و همچنان سیاست گذاران و مدیران بخش تجاری ایران در حال کار روی آن هستند گفت: «هنوز دو بانک در ایران و ارمنستان به بخش خصوصی معرفی نشد که بتواند تراکنش‌های مالی را انجام دهد».

این درحالی است که به گفته او، ایران بهترین روابط را به لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی با ارمنستان نسبت به سایر کشورهای اتحادیه اوراسیا دارد.

گفتنی است، در 30 دسامبر 2016 یک توافقنامه جدید گازی پنج ساله بین ایران و ترکمنستان امضا شد. این توافقنامه بعد از آن بود که ترکمنستان تهدید کرده بود، به دلیل بدهی‌های معوقه ایران، صدور گاز به ایران را قطع خواهد کرد. این بدهی که بابت صدور گاز ترکمنستان به ایران بود به میزان 1.8میلیارد دلار بوده که مربوط به سال‌های 1386 و 1387 بود. ایران در پاسخ اعلام کرد که این بدهی را قبول ندارد و باید به داوری بین‌المللی ارجاع شود.

در تاریخ 1 ژانویه 2017، ترکمنستان ارسال گاز به ایران را قطع کرد در حالی که دو روز پیش یک توافق‌نامه تمدید صادرات گاز ترکمنستان به ایران به امضا رسیده بود. ترکمنستان اعلام کرد که 2 میلیارد دلار از ایران طلب دارد و تا حل اختلاف این میزان بدهی، صادرات گاز به ایران را ادامه نخواهد داد.

در اوت 2016 نیز ترکمنستان تعرفه گمرکی کامیون‌های ایرانی را افزایش داد و مرز خود را به روی کامیون‌ها و مسافران ایران بست و از طرف دیگر نمایشگاه اقتصادی «ایران پروژه» در ترکمنستان را نیز لغو کرد.

در سال‌های اخیر نیز پلیس ترکمنستان، رانندگان کامیون و افرادی که از ایران به ترکمنستان می‌رفتند را در مرز بازداشت کرد و این موضوع تبدیل به یک اختلاف مرزی بین دو کشور شد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم