رئیس سازمان محیط زیست ایران: جمهوری اسلامی برای هوای پاک بودجهای پیشبینی نکرد
رئیس سازمان محیط زیست ایران، به دست آوردن هوای پاک بدون صرف هزینه را غیرممکن دانست و اعلام کرد که برای هوای پاک هیچ بودجهای در هیچ یک از برنامه های پنج ساله جمهوری اسلامی پیشبینی نشد.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، آلودگی هوا طی دو ماه اخیر، زندگی مردم را در بسیاری از شهرهای ایران مانند؛ تهران، تبریز، مشهد، اهواز، شهریار، اراک مختل کرده و برای بسیاری با بیماری و خطر جانی همراه بود. به گفته برخی کارشناسان، مقامات رسمی کار چندانی برای مقابله با آلودگی هوا انجام نمیدهند، رئیس سازمان محیط زیست ایران نیز از عدم اختصاص بودجه در برنامههای پنج ساله جمهوری اسلامی خبر داد.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایسنا، یکشنبه 19 ژانویه 2020، عیسی کلانتری در نشست رونمایی سامانه ملی تهیه فهرست انتشار آلایندههای هوای کلانشهرها که در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، هوای پاک را از جمله حقوق شهروندی دانست و هوای ناسالم را به مراتب خطرناکتر از آب و غذای ناسالم عنوان کرد.
او بر وجود رابطه مستقیم میان افزایش جمعیت همراه با افزایش مصرف انرژی و افزایش میزان آلودگی هوا تاکید کرد.
کلانتری، از عدم برنامهریزی و آمادگی توسط دولتها برای داشتن هوای پاک خبر داد و گفت: «در حال حاضر نزدیک به 83 میلیون نفر روزانه 140 میلیون لیتر سوخت فسیلی مصرف میکنند و به همین دلیل متأسفانه هوای پاک در مقاطعی از سال به یک آرزو برای شهروندان تبدیل شده است».
معاون رییس جمهوری با بیان اینکه به دست آوردن هوای پاک بدون صرف هزینه غیرممکن است، تصریح کرد: «برای به دست آوردن هوای پاک هیچ بودجهای در هیچ یک از برنامههای پنج ساله جمهوری اسلامی پیشبینی نشد».
به گفته کلانتری، در ایران سالانه بیش از 1.5 میلیون خودرو، به سیستمهای شهری اضافه میشود، بدون اینکه تعداد خودروها کاهش پیدا کند و در بهترین حالت کمتر از 5 درصد خودروهایی که به چرخه تولید اضافه شده اند از چرخه حذف می شوند.
کشور اسقاطیها شدهایم
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ایران از اسقاطی بودن 87 درصد مینیبوسها، 81 درصد موتورسیکلتها، «7 درصد اتوبوس ها و 61 درصد کامیون ها در ایران، خبر داد.
او در ادامه گفت: «انتظار هوای پاک داریم در حالی که کشور اسقاطیها شده ایم».
پیش از این، فریده اولادقباد، نماینده مردم تهران در مجلس ایران، با بیان اینکه اسقاط خودروهای فرسوده راهکار موثری برای کاهش آلودگی هوای کلانشهرها است، 30 درصد آلودگی هوای تهران و سایر کالانشهرها را مربوط به خودروهای فرسوده و اسقاطی عنوان کرد.
معاون رییس جمهوری ایران، 9.6 میلیون از 11 میلیون موتورسیکلت در ایران را اسقاطی دانست که به گفته او به دلیل اینکه ابزار رزق و روزی مردم هستند باید حرکت کنند حتی اگر هوای آلوده تولید میکنند.
کلانتری، میزان آلودگی که هر موتورسیکلت اسقاطی تولید میکند را هفت تا هشت برابر تولید آلودگی به وسیله یک خودرو دانست و از تردد نزدیک به 560 هزار کامیون اسقاطی در ایران خبر داد، در حالی که به گفته او، 61 درصد آلودگی هوا در فصل سرما به وسیله خودرهای دیزلی ایجاد میشود.
ردپای تحریم در آلودگی هوا
رئیس سازمان محیط زیست ایران، تحریم را باعث آن دانست که وزارت نفت نتواند مازوت تولیدی خود را صادر کند که سبب شده پالایشگاهها پر از مازوت شوند و نیروگاهها مازوت بسوزانند که آلودگی هوا را افزایش میدهد.
او بر اساس گزارش نیروی انتظامی اعلام کرد: «شش نوع از خودروهای سواری و کل خودروهای دیزلی در ایران اسقاطی هستند و 83 درصد منبع آلودگی گازی ایران را خودروها و 61 درصد منبع آلودگی ذرات معلق کمتر از 10 میکرون را خودروهای دیزلی ایجاد میکنند.
بسیاری استانداردها در صنعت خودرو رعایت نمیشود
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، چرخه تولید خودرو در این کشور را به گونه ای توصیف کرد که در آن بسیاری از استانداردها رعایت نمیشود و اگر الزامی برای رعایت آنها بود، کل صنعت خودروسازی ایران باید تعطیل میشد.
او توان اصلاح به طور کامل به ویژه در شرایط تحریم را غیرممکن دانست.
پیش از این، پیرحسین کولیوند، رییس سازمان اورژانس ایران از مراجعه نزدیک به 13 هزار نفر به مراکز درمانی بر اثر غلظت آلایندگیهای هوا طی هفتههای اخیر، خبر داد.
او به خبرگزاری فارس اعلام کرد که از 24 تا 29 نوامبر 2019، 12 هزار و 838 نفر به مراکز پیشبیمارستانی و بیمارستانی به دلیل غلظت بالای آلودگی هوا، مراجعه کردند.