وزیر خارجه ایران در یک پیام توئیتری با اشاره به محدودیتهایی که آمریکا علیه او اعمال کرده از اجازه تردد تنها بین سه ساختمان در آمریکا خبر داد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که برای شرکت در یک اجلاس سازمان ملل، عازم نیویورک شده در توئیتری نوشت: «با لستر هولت از شبکه انبیسی نیوز در نیویورک مصاحبه کردم. ما 15 جولای (24 تیر) در اقامتگاه نماینده ایران در سازمان ملل صحبت کردیم. در حالی که من در حال انجام کارهای رسمی مرتبط به سازمان ملل هستم، این اقامتگاه یکی از سه ساختمانی است که به من اجازه داده شده که پایم را به آنجا بگذارم.»
تنش میان آمریکا و ایران پس از ساقط کردن یک پهپاد متعلق به ارتش ایالات متحده توسط سپاه پاسداران ایران به اوج خود رسید. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به این اقدام ایران، فرمان اعمال تحریمهای جدیدی را علیه ایران صادر کرد که علی خامنهای، رهبر ایران، دفتر او و تعدادی از فرماندهان سپاه پاسداران را شامل میشد.
استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا نیز در تشریح ابعاد این تحریم گفت که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز یک هفته دیگر در فهرست تحریمهای جدید آمریکا قرار میگیرد.
اما بر اساس تازهترین گزارشها، مقامات آمریکایی پس از جمع بندی ارزیابیهای خود تصمیم گرفتند که فعلا از تحریم وزیر امور خارجه ایران صرف نظر کنند اما برای سفر وی به نیویورک ویزایی با محدودیتهای خاص ترددی صادر کنند.
مایک پمپئو یکی از دلایل اعمال محدودیت برای تردد ظریف در نیویورک را ممنوعیت تردد دیپلماتهای آمریکایی در تهران ذکر کرد و در ادامه توضیح داد که به همین دلیل دیپلماتهای ایرانی نیز نباید بتوانند آزادنه در نیویورک تردد کنند.
او همچنین گفت که ظریف در سفرهای پیشین با استفاده از آزادی تردد اقدام به تبلیغات مخرب بر ضد دولت آمریکا کرده اما کاخ سفید دیگر این اجازه را به او نخواهد داد.
بر اساس محدودیتهای اعمال شده، وزیر امور خارجه و دیپلماتهای ایرانی همراه وی تنها اجازه تردد در شعاع چهل کیلومتری سازمان ملل متحد را دارند. مقر سازمان ملل، دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، اقامتگاه سفیر ایران در سازمان ملل متحد و فردوگاه نیویورک چهار مکانی هستند که ظریف و هیات همراه اجازه تردد در حد فاصل آنها را دریافت کردهاند.
از سوی دیگر، برایان هوک درباره صدور ویزا برای سفر ظریف به نیویورک توضیح داد: «ما به عنوان کشور میزبان سازمان ملل، تعهداتی داریم که به دیپلماتها اجازه بدهیم اقدامات مرتبط با سازمان ملل را انجام دهند در نتیجه ما به تعهدات سازمانی که داریم، احترام میگذاریم.»
او تاکید کرد که صدور ویزا به معنای اجازه رفت و آمد آزاد دیپلماتهای ایرانی در شهر نیویورک نیست.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در واکنش به این اقدام آمریکا اعلام کرد که کلیه مصاحبههای تلویزیونی و دیدارهای ظریف در سازمان ملل متحد و یا محل نمایندگی ایران در این سازمان انجام خواهد شد و اعمال این محدودیتها خللی در کار وزیر امور خارجه ایران ایجاد نخواهد کرد.
گفتنی است، سازمان ملل متحد نسبت به این محدودیتهای ایجاد شده در سفر محمدجواد ظریف ابراز نگرانی کرد.
فرهان حق، سخنگوی سازمان ملل متحد در این باره اظهار کرد که از چگونگی اعمال این محدودیتها آگاه است و مراتب نگرانی مسئولان سازمان ملل را به اطلاع کشور میزبان رسانده است.