به دلیل عدم تخصیص اعتبارات و «افزایش هزینههای چشم گیر در بخش نگهداری و تعمیر ناوگان» وزارت راه و شهرسازی قطارهای پرسرعت را از ناوگان حمل و نقل ریلی ایران خارج و روزانه 2 هزار صندلی را از این ناوگان حذف کرد.
به گزارش خبرگزاری ایلنا از صبح روز یکشنبه 6 ژانویه 2019 قطارها پرسرعت از مسیرهای پرتردد کنار گذاشته و 2 هزار صندلی از ناوگان حمل و نقل ریلی و 350 فرصت شغلی حذف شدند.
ایلنا درباره دلیل این تصمیم نوشت: «مدیران ستاد اقتصادی دولت و نظام تصمیم ساز در زمان تخصیص اعتبارات از توصیههای رهبری و رییس جمهوری درباره اهمیت توسعه شبکه ریلی غفلت میکنند و همین غفلت باعث شده است که به دلیل عدم جبران افزایش هزینههای چشم گیر در بخش نگهداری و تعمیر ناوگان، قطارهای پرسرعت در کشورمان از امروز از شبکه سیر حذف شوند.»
براساس سند برنامه ششم توسعه، سهم ریل از جابهجایی مسافر در ایران باید به 20 درصد برسد در حالی که امروز این نرخ چیزی حدود 10 درصد است و میزان جابهجایی مسافر باید از 20 میلیون نفر کنونی تا سال 99 به بیش از 40 میلیون نفر در سال برسد.
ناوگان حمل و نقل در ایران به دلیل نوسانات قیمت ارز ضربات سختی متحمل شده است. ایلنا درباره این موضوع گزارش کرد که « هزینههای نگهداری قطارهای پرسرعت با توجه به افزایش قیمت ارز چیزی حدود 250 درصد افزایش پیدا کرده است و تنها هزینه یک گیربکس این قطارها معادل هزینه خرید یک دستگاه واگن است.»
در سوی دیگر دولت ایران نیز علاوه بر عدم تخصیص اعتبارات و بستههای حمایتی بدهیهای خود به سیستم ناوگان ریلی را نپرداخته است. بدهیهای دولت تنها در سال جاری برای انجام « سفرهای حومهای و تکلیفی» حدود 160 میلیارد تومان است که به گزارش ایلنا « دولت تا کنون یک ریال از آن را به رجا پرداخت نکرده است.»
سیستم حمل و نقل ریلی ایران به شدت فرسوده است و ایران امید داشت که به مانند دیگر بخشهای سیستم حمل و نقل با استفاده از فرصت پیشآمده پس از توافق برجام، آن را به روز و بهسازی کند ولی با خروج آمریکا از برجام و از سرگیری مجدد تحریمها، تلاشهای ایران برای بهبود وضعیت حمل و نقل در این کشور به جایی نرسید.