وزارت امور خارجه آمریکا دوشنبه 10 دسامبر آیتالله ناصر مکارم شیرازی از مراجع شیعیان در قم را «سلطان» شکر توصیف کرد که از راه تجارت خود، باعث بی کار شدن شمار زیادی از ایرانیها شده است.
وزارت امور خارجه آمریکا دوشنبه، سلسله توئیتی به مناسبت روز جهانی مبارزه با فساد منتشر کرد.
در یکی از این توئیتها، به مکارم شیرازی پرداخته شده است. در این توئیت نوشته شده است که مکارم شیرازی «با پر کردن بازار با شکر وارداتی گرانقیمت، ایرانیها را از کار بیکار کرد و میلیونها دلار سود کرد».
متاسفانه، این #روز_مبارزه_با_فساد برای #ایرانیان یادآور آن است که حکومتشان مملو است از #افراد_فاسد #ریاکار. با آیت الله #مکارم_شیرازی آشنا شوید: #سلطان_شکر. او با پر کردن بازار با شکر وارداتی گران قیمت، ایرانی ها را از کار بیکار کرد و میلیون ها دلار سود کرد. pic.twitter.com/5SrQtQ8b3j
— USA darFarsi (@USAdarFarsi) December 10, 2018
مکارم شیرازی از مراجع تقلید نزدیک به علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید. در ایران هم او با عنوان «سلطان شکر» شناخته میشود. او نظرات تندی علیه منتقدان نظام ایران بیان کرده است.
اخبار شایع در رسانهها و محالف سیاسی و اقتصادی ایران میگوید که از اوایل انقلاب ایران تعدادی از کارخانههای تولید شکر این کشور به افرادی از سوی رأس حکومت و افرادی از خانواده آیتالله مکارم شیرازی واگذار شد.
دولت محمود احمدی نژاد رئیسجمهوری پیشین ایران پس از روی کار آمد، به نفع بازار رقابتی اعلام کرد که دیگر به تولیدکنندگان شکر داخلی سوبسید داده نخواهد شد.
محمد علی پسر مکارم شیرلزی که در تهران تاجر است، و دامادش جواد مدلل شکر را ارزان وارد می کردند و تا قبل از روی کار آمدن احمدی نژاد، دولت به تولیدکنندگان داخلی مابهالتفاوتی میپرداخت تا ضرر نکنند، چون تولید داخلی از شکر وارداتی گرانتر تمام میشد.
گفته میشود مکارم شیرازی و مصباح یزدی به دولت فشار آوردند تا پرداخت سوبسید به شکر داخلی را قطع کند. به این ترتیب و با بالا رفتن قیمت شکر داخلی، فروش آن به نفع واردکنندگان شکر کم میشد. دولت هم سوبسید را قطع کرد. نتیجه آن شکستن تولید داخلی و اخراج کارگران صنایع شکر بود. فقط در مجتمع کشت و صنعت چغندر قند دزفول – که بزرگترین مجتمع تولید قند و شکر خاورمیانه است –35 هزار کارگر اخراج شدند.
حدود یک سال بعد از این رویدادها دفتر آیتالله مکارم در پاسخ به نامه جمعی از مقلدانش در استان آذربایجان شرقی درباره مافیای شکر، موضوع را تکذیب کرد.
یک ماه بعد عباس پالیزدار دبیر هیأت تحقیق و تفحص هفتمین دوره مجلس شورای ایران از قوه قضاییه، در افشاگری بیسابقهای در دانشگاه ابوعلی سینای همدان درباره «سلطان شکر»، بدون آوردن نام آیتالله مکارم شیرازی، از دامادش جواد مدلل و چند نفر دیگر اسم برد.
پالیزدار یک ماه بعد به اتهام برهم زدن امنیت ملی به ده سال زندان محکوم شد.