حسن روحانی رئیسجمهوری ایران چهارشنبه 4 ژوئیه در دیدار با یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین با اشاره به خروج آمریکا از توافق هستهای (ّرجام گفت که تهران درباره سطح همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی تصمیم می گیرد و مسئولیت تغییر وضعیت و سطح همکاری ایران با آژانس بر عهده کسانی خواهد بود که وضعیت جدید را بوجود آوردهاند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران (ایرنا) روحانی بابا اشاره به اینکه خروج آمریکا از برجام این توافقنامه را از تعادل خارج کرده است، تاکید کرد: «در این شرایط بقیه طرفهای توافق وظیفه دارند در مقابل این اقدام ایستاده و خارج شدن تعهدات طرفین از توازن را جبران کنند».
روحانی اظهار کرد: «منطقی نیست ایران در معاهدهای یک طرف به تمام تعهداتش عمل کند و طرف دیگر تعهداتش را زیر پا بگذارد. اگر به حقوق ملت خود در برجام نرسیم، در هر شرایطی تصمیم جدیدی خواهیم گرفت».
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا سهشنبه 8 مه اعلام کرد که ایالات متحده از توافق هستهای به ایران که سال 2015 منعقد شد، خارج میشود.
پس از این اعلام، ترامپ فرمان از سرگیری تحریمهای ایران را که بر پایه توافق هستهای تعلیق شده بود، امضا کرد.
در پی این تصمیم ایالات متحده طی هفتههای گذشته بسیاری از شرکتهای اروپایی، بازار تهران را ترک کردند.
روحانی چهارشنبه در کنفرانس خبری مشترک با صدر اعظم ارتیش نیز تحریمهای اخیر دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا علیه ایران را «جنایت» و «تجاوز» توصیف کردو گفت که «ترامپ و تحریمهایش رفتنی هستند اما تاریخ بر سر عملکردش قضاوت خواهد کرد.
روحانی که برای مذاکره بر سر حفظ برجام پس از خروج آمریکا از آن به اروپا سفر کرده، در کنفرانس خبری مشترکی که پس از گفتوگو با صدر اعظم اتریش برگزار شد گفت: « رجام دستاوردی مفید برای همه کشورهای جهان بود که البته در نتیجه تلاش و مذاکراتی طولانی به دست آمد. امروز بهوضوح این موضوع را به طرف اتریشی منتقل کردیم که ماندن ایران در توافق برجام تا زمانی است که از منافع آن برخوردار باشد؛ همه از تبعات مثبت و منفی حفظ و یا فقدان برجام آگاهی دارند، اما مردم ایران بر مبنای منافع و مصالح خود مسیرشان را انتخاب میکنند و دولت به عنوان نماینده مردم به انتخاب آنها عمل خواهد کرد».
توافق هستهای سال 2015، میان ایران و گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، به علاوه آلمان، منعقد شد. برپایه این توفق که به آن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هم گفته میشود، در قبال محدود شدن برنامه هستهای ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور به خاطر این برنامه، لغو یا تعلیق شد.