رسانه معروف و پرآوازه بریتانیایی «BBC» که از قدیمیترین سازمانهای رسانهای ملی جهان است در خبری اعلام کرد، روز دوشنبه 12 مارس به ژنو رفته تا شکایت خود علیه ایران را دنبال کند.
هدف از شکایت موسسه رسانهای «بی بی سی»، از ایران در سازمان ملل، وادار کردن تهران به پایان دادن به آزار و اذیت روزنامه نگاران بخش فارسی این شبکه است.
طبق گزارش «بی بی سی» این اولین بار است که این رسانه خبری معروف برای محافظت از روزنامه نگارانش به جامعه جهانی متوسل می شود.
طبق این گزارش، خانوادهای کارکنان بخش فارسی «بی بی سی»مرتب مورد آزاد و اذیت ماموران امنیتی جمهوری اسلامی ایران قرار می گیرند.
آزار و اذیت کارکنان «بی بی سی» توسط دستگاه امنیتی ایران در دو سال گذشته بازتاب گستردهای در رسانه های معتبر بین المللی داشت.
بی بی سی پیشتر علیه ایران به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد شکایت کرده بود.
اما این موسسه خبری زمانی تصمیم به شکایت علیه ایران گرفت که ماموران امنیتی این کشور در تهران خواهر یکی از کارکنان این موسسه خبری را بازداشت کرده و از وی خواستند تا خواهرش که در لندن در بخش فارسی مشغول به کار است مجبور کند تا از کار خود دست بکشد.
طبق این گزارش، مادر یکی دیگر از کارکنان بیبیسی را ماموران اطلاعاتی فراخواندند و به او گفتند که اگر پسرش به کار در بیبیسی فارسی ادامه دهد، ممکن است در یک تصادف اتومبیل در لندن کشته شود.
این تهدید را هم مادر این روزنامه نگار در تهران و هم پلیس ضد تروریست در لندن جدی گرفتند.
در مجموع تا کنون بیش از بیست نفر از کارکنان بیبیسی فارسی یا اعضای خانواده آنها تهدید به مرگ شدهاند.
تابستان گذشته ایران تهدیدها را بازهم افزایش داد. یک دادگاه مستقر در زندان اوین، 152 نفر از کارکنان فعلی و پیشین بیبیسی فارسی را به «تبانی علیه امنیت کشور» متهم کرد. این دادگاه همچنین این عده را ممنوع المعامله کرد.
تونی هال مدیرکل بیبیسی این اقدام ایران را مجازات جمعی گروه بزرگی از روزنامه نگاران توصیف میکند و بی بی سی حالا شکایت خودش را مستقیم به سازمان ملل برده و از جامعه جهانی کمک خواسته است
تونی هال میگوید بیبیسی در این اقدام بی سابقه از سازمان ملل کمک خواسته تا از ایران بخواهد از اذیت و آزار کارکنان بیبیسی فارسی دست بردارد چون تاکنون ایران همه درخواستهای مستقیم بیبیسی را نادیده گرفته است.
اعتراض شدید دبیرکل سازمان ملل به ایران
مدتی پیش آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل در گزارشی به شورای حقوق بشر از ایران خواست تا به گفته او «به اقدامهای غیرقانونی علیه کارکنان بیبیسی فارسی و خانوادههایشان و همچنین علیه روزنامه نگاران مستقل چه بیبیسی و چه غیر بیبیسی» خاتمه دهد.
ایران تاکنون به این درخواستها پاسخی نداده و نامه مشترک دیوید کی، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور آزادی بیان و عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه در مورد وضع حقوق بشر در ایران به محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران بعد از چهار ماه بی جواب است. متن نامه این گزارشگران حالا منتشر شده است. در این نامه از وزیرخارجه ایران خواسته شده با ذکر جزئیات بگوید ایران بر چه اساس و شواهدی 152 نفر از کارکنان بیبیسی فارسی را متهم به تبانی علیه امنیت کشور کرده است و اصولا چگونه کار در بیبیسی می تواند توطئه علیه امنیت ایران تلقی شود.
بیبیسی می گوید 15 میلیون نفر به طور معمول از برنامههای تلویزیون، رادیویی و از صفحه خبری بیبیسی در اینترنت استفاده می کنند. دستکم 12 میلیون نفر در ایران تماشاگر برنامههای تلویزیون فارسی بیبیسی هستند؛ مخاطبانی که به علت سانسور رسانههای ایران نمیتوانند به اخبار و تحلیلهای بیطرفانه و قابل اعتماد درباره ایران و جهان دسترسی داشته باشند.
تونی هال، مدیر کل بیبیسی می گوید درخواست کمک ما از سازمان ملل فقط مربوط به بی بی سی نمی شود چون بی بی سی تنها رسانه ای نیست که هدف این حملات ایران قرار گرفته است. او می گوید در واقع مسئله فراتر از اینهاست؛ این بار مسئله درباره حقوق اساسی بشر است.