اگر چه در گذر تاریخ زنده به گور کردن به عنوان مجازات مرگ برای افرادی که گناهان غیرقابل بخشش انجام دادهاند، مطرح بوده است، لیکن این روزها برخی افراد در ایران خود را زنده به گور میکنند تا زنده بمانند. حکایت این روزهای زنده به گورهای زنده در ایران، داستان زندگی افرادی است که برای زنده ماندن، دست از زندهها شسته و دست به دامان مردهها شدهاند. سرمای این روزهای زمستان آنها را وادار کرده، برای فرار از سرما، تن خود را به گورها بسپارند، شاید اندکی از سوز زمستان کاسته شود.
گورستان نصیرآباد شهریار، در غرب تهران این روزها بیش از آنکه برای مردههایش معروف باشد، به خاطر زندههایش شهره خاص و عام شده است؛ زندگانی که زندگی را در شهر مردهها جستجو میکنند، زندگانی که این روزها مهمان مردهها شدهاند.

گورستان نصیرآباد در شهرستان شهریار در استان تهران واقع شدهاست. روزنامه "شهروند گزارش داده: " یک ماهی میشود که سرما کارتنخوابها را بر آن داشته تا اطراف و درون گورستان بزرگ نصیرآباد باغستان در حومه شهریار ساکن شوند. عدهای درون گورستان و در قبرهای از پیش آماده شده و چندین خانواده در اطراف گورستان، در منطقه بلوکزنی و زیر کانال در چادر زندگی میکنند. در درون گورستان، 300 گور از پیش آماده وجود دارد که 50 کارتنخواب دست کم 20 گور را اشغال کردهاند. در هر گور یک نفر و گاهی هم سه تا چهار نفر زندگی میکنند."
گفته میشود، همه این افراد معتاد هستند و به دلیل ارزانی مواد مخدر در شهرستان شهریار به این منطقه سرازیر شدهاند. روزنامه شهروند به نقل از یکی از نگهبانهای گورستان نصیرآباد، نقل میکند: "تقریبا همه معتادند. دو زن و یک بچه ٨ ساله هم هست که آنها هم معتادند. روبهروی گورستان، چند صد متر آنطرفتر در «بلوکزنی» هم یک پیرزن همراه ٢ پسر و یک عروس و نوهاش در چادر زندگی میکنند. خود پیرزن و یکی از پسرهایش معتادند. کمی آن طرفتر زیر کانال یک زن و مرد هستند که از شهرستان آمدهاند. آنها هم در چادر زندگی میکنند اما معتاد نیستند."

اخراج با مشت و لگد
با انتشار خبر زندگی این افراد در گورهای خالی تعدادی از افراد نیکوکار، موسسات خیریه و خبرنگاران به گورستان نصیرآباد مراجعه کردند تا ضمن بررسی موضوع، در حد امکان به این افراد کمک کنند، لیکن اثری از این افراد نیافتند. بهگزارش روزنامه قانون، بسياری از خبرنگاران و انجمنهای خيريه برای رسيدگی بهوضعيت اين كارتنخوابها به گورستان نصيرآباد مراجعه كردند كه با گورستانی خالی مواجه شدند. پس از جستوجوهای فراوان تنها يكی از اين كارتنخوابها را پيدا كردند كه او نيز با ترس و دلهره به خبرنگاران و انجمنهای خيريه گفت:" تنهايمان بگذاريد صبح زود يكسری از مسئولان آمدند و ما را با كتك بيرون كردند، الان همين گور را برای خوابيدن نداريم."
پیش از آن روحالله حسینزاده، دادستان شهریار در گفتوگو با خبرگزاری میزان از صدور دستور ویژه برای ساماندهی وضعیت کارتنخوابهای گورستان نصیرآباد باغستان در حومه در شهریار خبر داده و گفته بود: به کلانتری، بهزیستی و شهرداری در رابطه با جمع آوری و ساماندهی کارتن خوابهای این گورستان دستورداده شد.

آقای روحانی، شرم بر ما
اصغر فرهادی، سینماگر برجسته بینالمللی و برنده جایز اسکار روز سهشنبه 7 دی با انتشار نامهای شدیداللحن خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، با یادآوری فرازهایی از تاریخ، از روحانی خواست در لباس مبدل و بدون محافظ، از مناطق مختلف دیدن کرده و از اوضاع زندگی مردم آگاه شود. فرهادی گفته با انتشار این نامه میخواهد "همه آنانکه در این سرزمین و در این سی و چند سال مسئولیتی داشته و دارند" را در شرمی که در قبال وضعیت این گورخوابها احساس کرده، سهیم کند.
اصغر فرهادی خطاب به حسن روحانی نوشته: "امروز گزارش تکاندهنده زندگی مردان، زنان و کودکانی را که در گورهای یکی از قبرستانهای اطراف تهران شبهای سرد را به صبح میرسانند خواندم و اکنون سراسر وجودم شرم است و بغض. به بهانه این نامه به شما، قصد دارم همه آنانکه در این سرزمین و در این سی و چند سال مسئولیتی داشته و دارند را سهیم این شرمساری کنم. میدانم که عدهای سیاستباز اینگونه گزارشها و خبرها را دستاویزی خواهند کرد برای گرم کردن تنور بازیهای فرساینده سیاسی و انتخاباتی اما افسوس که گرمای این تنور، تن رنجور کودکان، زنان و مردانی را که شبها در گوشه قبرها، لابهلای درختان پارکها و زیر پلها به خواب میروند گرم نخواهد کرد. در این گزارش نام یکی از کسانی که شبهای سرد استخوانسوز را در گوشه گوری نشسته به صبح میرساند و به تعبیر تلخ گزارشگر مرگ را زندگی میکند، «آرمان» است. این نام مرا رها نمیکند. «آرمان» گم شدهای که در گور پیدایش کردهاند. شرم بر ما."

به خدا پناه میبریم
انتشار این گزارش علاوه بر واکنش هنرمندان و فعالان ایرانی داخل و خارج از کشور، واکنشهای مردمی متعددی را نیز در پی داشته است. بررسی نظرات خوانندگان در ذیل گزارش روزنامه شهروند نشان میدهد که مردم از این وضعیت ناراضی هستند. یکی از خوانندگان روزنامه شهروند که خود را "یک هموطن" نامیده، در اینباره نوشته است: " خدایا این چه عدالتیست؟ یکی صدتا آپارتمان خالی داره یکی یه اتاق هم نداره؟ ای خدا تا کی باید تست ظلم و بیعدالتی رو شاهد باشیم؟ خدایا تو داد مظلومان رو از ظالمین بگیر".
خواننده دیگری نیز با مقایسه وضعیت این گورخوابها با وضعیت مسئولان در ایران، نوشته: "اینا باید به گوش مسئولانی برسه که آخرت و خدا و عدالت رو فراموش کردند و نجومی حقوق می گیرند و نجومی دزدی می کنند و به فکر بقیه مردم نیستند." تعدادی دیگر از خوانندگان نیز برای کمک به این افراد اعلام آمادگی کردهاند.
