وزارت امور خارجه تاجیکستان، سهشنبه 11 ژانویه، حجتالله فغانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در شهر دوشنبه را احضار و نسبت به شرکت محیالدین کبیری، رهبر حزب نهضت اسلامی تاجیکستان در همایش «وحدت اسلامی» در تهران، رسما اعتراض کرد.
به گزارش بخش تاجیک رادیو اروپای آزاد، وزارت امور خارجه تاجیکستان، خبر این احضار را در بیانیهای اعلام کرده است.
حزب نهضت اسلامی، حزبی ممنوعه در تاجیکستان است. از این رو وزارت امور خارجه تاجیکستان، طی نامهای رسمی نسبت به حضور رهبر این حزب در همایش تهران، اعتراض کرد.
در همایش «وحدت اسلامی» تهران، در کنار مقامهای دولتی و رسمی کشور تاجیکستان همچون مکرم عبدالقادرزاده، رئیس مرکز اسلامی، سلیمان دولتاف، رئیس کمیته دولتی دین و مراسم ملی تاجیکستان، و فیضالله براتزاده، رئیس مرکز اسلامشناسی تاجیکستان، محیالدین کبیری، رهبر حزب نهضت اسلامی، هم که از بهار امسال در تبعید به سر میبرد، شرکت داشته و عکسهای آنان در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
شرکت کنندگان در همایش وحدت اسلامی تهران، پس از همایش به دیدار علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران رفتند. در این میان، محیالدین کبیری، گفتگوی کوتاهی با خامنهای داشته که عکس آن در سایت رسمی رهبر جمهوری اسلامی ایران منتشر شده است.
وزارت امور خارجه تاجیکستان در اعتراضنامه رسمی خود، دعوت از محیالدین کبیری را به تهران، اقدامی «غیر قابل قبول» توصیف کرده و نسبت به تاثیر این اقدام بر روابط ایران و تاجیکستان، هشدار داده است.
وزارت امور خارجه تاجیکستان در بیانیه خود افزوده که حزب نهضت اسلامی، گروهی «افراطی و تروریستی» است. این بیانیه همچنین محیالیدن کبیری را به تلاش برای کودتا متهم کرده است.
پس از خشونتهای مسلحانه تابستان گذشته تاجیکستان که به مرگ عبدالحلیم نظر زاده معاون پیشین وزارت دفاع این کشور و شماری از پیروانش انجامید، دولت تاجیکستان، حزب نهضت اسلامی را به همدستی با نظر زاده در کودتای ناکامش، متهم کرد. پس از آن شماری از فعالان حزب نهضت اسلامی و نزدیکان و وابستگان نظرزاده بازداشت شدند.
در پی این تحولات، دادگاه عالی تاجیکستان، طی حکمی حزب نهضت اسلامی را «تروریستی و افراطگرا» توصیف و فعالیت آن را در این کشور ممنوع اعلام کرد.
این اتهامها سبب شده تا مقامهای قضایی تاجیکستان نام محیالدین کبیری را در فهرست افراد تحت تعقیب پلیس بینالملل (اینتر پل) قرار دهند و خواستار بازداشت و استرداد او به تاجیکستان باشند.
در همین حال محیالدین کبیری اتهامات وارده به خود و حزبش در همدستی با نظرزاده، را رد کرده و آن را بهانهای برای ممنوع کردن فعالیت حزب نهضت اسلامی میداند.