منابع دیپلماتیک میگویند که مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ بر سر اجرای توافقنامه اولیه اتمی ماه میان دو طرف که ۲۴ نوامبر گذشته در ژنو منعقد شده بود، به دلیل ادامه نصب سانتریفیوژها در ایران، با چالش مواجه شده است.
اختلافها بر سر سانتریفیوژها نشان از آن دارد که تا چه میزان مذاکرات میان ایران و گروه ۱+۵ برای دستیابی به توافق اتمی دائم، دشوار و پر چالش خواهد بود.
مذاکرات برای توافق نهایی در صورتی آغاز میشود که توافقنامه اولیه که مدت زمان اجرای آن ۶ ماه است، با موفقیت اجرا شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دیپلماتهایی که خواستند هویتشان فاشر نشود، گفتهاند مذاکرات سیاسی که قرار است طی چند روز آینده در سوئیس برگزار شود، شامل سانتریفیوژهای پیشرفتهای میشود که ایران میگوید نصب آنها را آغاز کرده است.
سانتریفیوژها دستگاههایی هستند که اورانیوم را به منظور استفاده به عنوان سوخت در راکتورهای هستهای، غنی سازی میکنند.
یک دیپلمات گفته است که نصب سانتریفیوژها یکی از مهمترین عوامل توقف دور گذشته مذاکرات بود که از ۱۹ تا ۲۱ دسامبر برگزار شد.
دیپلماتهایی دیگر گفتهاند که سانتریفیوژها «مانعی» در مسیر مذاکرات تشکیل میدهد.
یکی از این دیپلماتها به خبرگزاری رویترز گفته است: «در چارچوب توافق ژنو ایران اجازه انجام تحقیقات و به روز رسانی سانتریفیوژها را دارد اما ترکیب سانتریفیوژهای جدید مگر برای جایگزینی، ممنوع است.
جین ساکی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که واشنگتن بر اجرای کامل توافق ژنو تاکید دارد. او اما از پیش بینی نتیجه مذاکرات جاری، امتناع کرد.
ساکی افزود که وندی شرمن مدیرکل وزارت امور خارجه آمریکا در امور سیاسی، در مذاکرات پنجشنه همتای اروپایی خود خانم هگل اشمیت و عباس عراقچی مذاکره کننده ارشد ایرانی، شرکت میکند.
ماه دسامبر سایت المانیتور که بر خاورمیانه تمرکز دارد به نقل از یک مسئول سابق آمریکایی گزارش داد که ایران به گروه ۱+۵ گفته است میخواد سانتریفیوژهای پیشرفتهای نصب کند.
دیپلماتهای غربی میگویند که اقدام ایران در پیشرفته سازی دستگاههای سانتریفیوژ خود آنها را نگران میکند. اما ایران میگوید که این مساله برایش حیاتی است.
یک مسئول بلند پایه ایرانی که خواسته نامش فاش نشود گفته است: «باید از رعایت شدن حقوقمان در زمینه دستیابی به سانتریفیوژهای پیشرفته، مطمئن شویم.»
توافق نامه اتمی ژنو میان ایران و گروه ۱+۵ به منظور کاهش تحریمهای اعمال شده بر تهران انجام شد. ایران در این توافق نامه متعهد شد بخشی از فعالیتهای هستهای خود را تعلیق کند تا در مقابل، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور از سوی غرب، کاهش یابد.
غرب که ایران را به تلاش برای دستیابی به جنگ افزارهای هستهای متهم میکند، تحریمهای سختی علیه این کشور اعمال میکنند. ایران اما بر صلح آمیز بودن برنامه هستهای خود تاکید دارد.
آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به علاوه آلمان، گروه ۱+۵ را تشکیل میدهند.
فوری