ویتنام و فیلیپین با توجه به تهدید چین روابط خود را تحکیم کردند
دو کشور در حال بررسی ایجاد یک «محور مقاومت» بالقوه در «آسهآن» علیه «سلطه خزنده چین» و «نظامیسازی آبهای منطقه» هستند
ویتنام و فیلیپین، که در دوران جنگ سرد معمولا در دو جبهه ایدئولوژیک مقابل یکدیگر قرار میگرفتند، اخیرا با نظر به تهدید فزاینده چین در دریای چین جنوبی و منطقه اقیانوس هند و آرام، به تحکیم روابط خود پرداختهاند.
به گزارش «تایمز آسیا»، این دو کشور پس از سالها وقفه استراتژیک تحت ریاستجمهوری رودریگو دوترته در مانیل که هوادار پکن بود، بار دیگر به هم نزدیک شدهاند، و در حال بررسی ایجاد یک «محور مقاومت» بالقوه در «آسهآن» علیه «سلطه خزنده چین» و «نظامیسازی آبهای منطقه» هستند.
مارکوس جونیور، رئیسجمهوری فیلیپین، اوایل ماه جاری با فام مین چین، نخست وزیر ویتنام دیدار کرد. این دیدار در حاشیه چهل و دومین اجلاس سران اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسهآن) در اندونزی اتفاق افتاد. دو رهبر متعهد شدند که همکاریهای استراتژیک خود در قبال دریای چین جنوبی را توسعه دهند.
یک هفته بعد از اجلاس آسهآن، دو کشور یک کارگروه دائمی مشترک درباره نگرانیهای دریایی و اقیانوسی تشکیل دادند، و در جریان تشکیل آن بر تعهد خود برای حمایت مشترک از یک «برنامه دوجانبه حیاتی» در دریای چین جنوبی تأکید کردند.
دیپلماتهای ارشد دو کشور و همچنین مقامات فیلیپینی از سازمانهای مربوطه همچون گارد ساحلی، شورای امنیت ملی، وزارت دفاع ملی، اداره ماهیگیری و منابع آبزی در این جلسه حضور داشتند.
ویتنام و فیلیپین همچنین توافق کردند که برای حفاظت از حقوق و منافع مشروع خود تحت کنوانسیون سازمان ملل متحد درباره حقوق دریاها و افزایش اعتماد همکاری کنند، و اقدامات اعتمادسازانه میان سازمانهای مربوطه را توسعه دهند.
دو کشور آسهآن همچنین بر تعهد خود به طیف گستردهای از فعالیتهای مشترک در دریای چین جنوبی، از جمله حفاظت از محیط زیست دریایی، عملیات جستجو و نجات، مدیریت شیلات، آمادگی برای واکنش به نشت نفت، و انجام تحقیقات علمی دریایی تاکید کردند.