اعلام آمادگی اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه جمهوری اسلامی

بورل: قراردادن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی منوط به حکم دادگاه است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد، وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا، امروز درباره وضع تحریم‌های جدید علیه افراد و نهاد جمهوری اسلامی که مسئول نقض حقوق بشر در ایران هستند، گفت‌وگو خواهند کرد.

بورل همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار «العربیه» گفت، قراردادن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی اتحادیه اروپا بدون صدور حکم دادگاه در این زمینه امکان‌پذیر نیست.

Advertisement

بورل گفت، برای قرار دادن سپاه در این لیست، دادگاهی در یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید به تروریستی بودن سپاه پاسداران حکم دهد.

پارلمان اروپا پیشتر با اکثریت آراء، قرارگرفتن سپاه پاسداران در لیست گروه‌های تروریستی اتحادیه اروپا را تصویب کرده بود.

منابع اروپایی به خبرنگار «العربیه» اطلاع داده‌اند، وزرای خارجه کشورهای اروپایی به احتمال زیاد در مرحله کنونی درباره این موضوع رایزنی نخواهند کرد.

بورل در ادامه اظهارات خود افزود، صدور حکم دادگاه اولین شرط برای قراردادن سپاه پاسداران در فهرست تحریم‌ها است. به گفته بورل، پیش از این‌که اتحادیه اروپا در این زمینه اقدامی انجام دهد، یکی از دادگاه‌های مستقر در یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا می‌باید برای قراردادن سپاه در این فهرست حکم قضایی صادر کند.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، دوشنبه سوم بهمن، پیش از شرکت در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا خواستار گفت‌وگو و رایزنی بین مقامات این نهاد درباره قرار گرفتن سپاه پاسداران در فهرست تحریم‌ها شد.

واکنش مقامات جمهوری اسلامی

غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی در واکنش به اقدام اخیر پارلمان اروپا گفت، جمهوری اسلامی نباید بی‌تفاوت بوده و در این زمینه به «معاونت بین‌الملل» قوه قضائیه دستور داد تا به این اقدام پارلمان اروپا پاسخ دهند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز در نشستی مطبوعاتی به کشورهای اروپایی هشدار داد و گفت، «تعرض» به سپاه پاسداران تعرض به جمهوری اسلامی است. او تأکید کرد که تهران پاسخ پارلمان اروپا را خواهد داد.

به گفته کنعانی، کشورهای اروپایی امنیت خود را مدیون سپاه پاسداران هستند و این اقدام پارلمان اروپا می‌تواند امنیت کشورهای اروپایی را مورد هدف قرار دهد.

او پاسخ تهران به اقدامات اروپا را «سخت و پشیمان‌کننده» توصیف کرد و مدعی شد، جمهوری اسلامی در مقابل اروپا «دست‌بسته» نیست.

به گفته ناظران، واکنش شدید مقامات جمهوری اسلامی در این زمینه، ناشی از تبعات اقتصادی، حقوقی و امنیتی قرارگرفتن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی اتحادیه اروپا است.

کنعانی این اظهارات را در پاسخ به سوالی درباره احتمال خروج جمهوری اسلامی از «پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای» موسوم به «ان‌پی‌تی» مطرح کرد. او در این اظهارات چنین احتمالی را تکذیب نکرد.

مجلس جمهوری اسلامی نیز اعلام کرده است، اگر مصوبه پارلمان اروپا در شورای اروپا تصویب شود، این مجلس «به صورت قاطع پاسخ متقابل داده و مصوبات بازدارنده‌ای در برابر این اقدام تصویب می‌کند.»

جزئیات پیش‌نویس دوفوریتی طرح مجلس جمهوری اسلامی برای پاسخ به اتحادیه اروپا منتشر نشده است، اما محمدحسن آصفری، نایب رئیس کمیسیون امور داخلی مجلس جمهوری اسلامی به «ایسنا» گفته است، بستن «تنگه هرمز» در دستور کار مجلس این کشور قرار گرفته است.

او در این اظهارات مدعی شد، اگر سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی اتحادیه اروپا قرار گیرد، جمهوری اسلامی در زمینه تردد کشتی‌های تجاری اروپا در تنگه هرمز محدودیت‌هایی اعمال خواهد کرد.

از سوی دیگر، نظام موسوی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی این اظهارات را تکذیب کرد و گفت، تهران طرحی را برای پاسخ به اروپا آماده کرده است، اما این طرح شامل بستن تنگه هرمز نخواهد شد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم