عدمپاسخگویی ایران به پرسشهای آژانس به گره کور مذاکرات وین تبدیل شده است
امیرعبداللهیان: آمریکا باید رویکرد واقعبینانهای در پیش گیرد تا دستیابی به توافقی «پایدار و قوی» امکانپذیر شود
وزیر خارجه ایران به همتای چینی خود اطمینان داد که ایران در مذاکرات هستهای بر توافقی پایدار و قوی تاکید میکند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران شنبه 15 مرداد در گفتوگوی تلفنی با وانگ ایی وزیر خارجه چین به پیشنهادات ایران در مذاکرات وین اشاره کرد و گفت که برای نیل به توافق، واکنش آمریکا باید واقعبینانه باشد.
به گزارش خبرگزاری «ایرنا» امیرعبداللهیان در تماس تلفنی با همتای چینی در خصوص مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی مورد علاقه طرفین از جمله افزایش روابط اقتصادی و تجاری و مذاکرات رفع تحریمها گفتوگو کردند.
عبداللهیان در این تماس تلفنی از جزئیات متن پیشنهادی تهران اطلاع بیشتری نداد. اما پیشتر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرده بود که این سری از مذاکرات بر متن پیشنهادی او تمرکز دارد و ضمن اشاره بر منافع بسیار اقتصادی آن، افزوده بود که متن او جایگزینی نخواهد داشت.
در همین حال رسانههای ایران روز گذشته به نقل از تیم مذاکرهکننده این کشور در وین خبر دادند که ایران رسیدن به توافق را به شرایطی از جمله بسته شدن پرونده تحقیقات آژانس درباره فعالیتهای مشکوک هستهای ایران که آن را «ادعاهای پادمانی» مینامند، موکول کرده است.
یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده ایران به خبرگزاریهای این کشور ضمن تاکید بر این که باید طرفهای غربی اطمینان ایران را جلب کنند، اظهار کرد: «مسائل ادعایی پادمانی با فشار سیاسی ایجاد شدند و با فشار سیاسی ادامه پیدا کرده و ماهیت سیاسی دارند و نباید در آینده دستاویزی برای سوءاستفاده علیه ایران باشند».
سه کشور اروپایی در واکنش به شروط اضافه شده توسط ایران، در بیانیهای از این کشور خواستند که از تقاضاهای غیرواقعبینانه دست بردارد.
آخرین قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواسته بود که به پرسشهای بازرسان این نهاد دیدبان درباره منشاء اورانیوم در سه سایت اعلامنشده خود توضیحاتی قانعکننده بدهد. اما این قطعنامه با واکنش منفی ایران و از کار انداختن تعداد زیادی از دوربینهای نظارتی آژانس روبرو شد.
بهنظر میرسد این سری از مذاکرات در وین نیز در نتیجه تداوم عدم همکاری ایران با آژانس با گره کوری مواجه شده است. در همین زمینه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی بارها تاکید کرده است که تا آژانس اطلاعات صحیح و لازم درباره فعالیتهای هستهای گذشته ایران، تعداد سانتریفیوژها، و میزان ذخیره اورانیوم غنیسازی شده این کشور بدست نیاورد، امکان دستیابی به توافق وجود نخواهد داشت.
با این حال، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت تا وقتی آژانس از پرسشهای خود که او آنها را «اتهامات پادمانی» خواند صرف نظر نکند، دوربینها روشن نخواهد شد.
امیدها نسبت به موفقیت این دور از مذاکرات در حالی رو به پایان است که رابرت مالی، نماینده آمریکا در مذاکرات پیشتر گفته بود با انتظاراتی کنترل شده برای مذاکره بر سر طرح پیشنهادی جوزپ بورل به وین میرود.
انریکه مورا، معاون جوزپ بورل و مسئول هماهنگی تیمهای مذاکرهکننده اروپایی نیز شنبه به خبرنگاران مستقر در وین گفت که نرسیدن به توافق در این مرحله، به معنی پایان مذاکرات با ایران نیست.