اروپا از ایران خواست از تقاضاهای غیرواقع‌بینانه دست بردارد

تیم مذاکره ایران: اطمینان طرف ایرانی باید جلب شود

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

در حالی که تلاش‌ها برای از سرگیری مذاکرات هسته‌ای در وین جمعه 14 مرداد، دومین روز خود را پشت سر می‌گذارد، قدرت‌های اروپایی اروپا با غیر واقع‌بینانه و فرا‌برجامی دانستن درخواست‌های ایران در ارتباط با توافق هسته‌ای، در بیانیه‌ای مشترک از این کشور خواستند تا از مطرح کردن چنین درخواست‌هایی دست بردارد.

کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان ضمن ابراز مخالفت با درخواست ایران برای بستن پرونده تحقیقات درباره منشأ ذرات اورانیوم در سه سایت اعلام نشده آن، تاکید کرد که تهران نباید چنین درخواست‌های غیر واقع‌بینانه‌‌ای را ارائه دهد.

Advertisement

همزمان خبرگزاری‌های ایران از قول باقری کنی که دقایقی بعد نام وی به «یک دیپلمات ایرانی» تغییر یافت، نوشتند که او ساعات کنونی در وین را تعیین‌کننده دانست و اظهار داشت که هرچه زودتر اطمینان طرف ایرانی باید جلب شود.

وی در توضیح منظور خود از «اطمینان» که طرف ایرانی خواهان آن است، پرسش‌های آژانس از فعالیت‌های مشکوک هسته‌ای ایران را «مسائل ادعایی پادمانی» عنوان کرد و مدعی شد که این مسائل ادعائی «با فشار سیاسی ایجاد شدند» و افزود که «نباید دستاویزی برای سوء‌استفاده علیه ایران در آینده باشند».

در همین حال در تهران، حسین امیرعبداللهیان جمعه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران حضور یافته و ضمن توضیحات تکمیل‌کننده‌ از محورهای تضمین‌خواهی ایران، بر «حفظ توان و دانش و فناوری بومی هسته‌ای» تاکید کرد.

به‌نظر می‌رسد تیم ایران در حالی اهرم چانه‌زنی خود را بر روی گرفتن تضمین از غرب نسبت به برنامه‌هسته‌ای خود بالا برده که از بخش منافع اقتصادی خود در احیای توافق اطمینان حاصل کرده است.

در این زمینه چهار روز پیش از سرگیری مذاکرات، جوزپ بورل در یادداشتی از منفعت مالی زیادی که تهران می‌تواند با امضای پیش‌نویس پیشنهادی او نصیب خود کند یاد کرد، و روز پنج‌شنبه نیز جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس پیشنهادات اخیر بورل را «نرمش‌های اولیه خوب» توصیف کرد.

روسیه
روسیه

مواضع روسیه درباره روند مذاکرات

در همین حال روسیه نسبت به روند مذاکرات ابراز خوشبینی نکرد و میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام به خبرنگار «ایرنا» در وین گفت:«رسیدن به خط پایان ممکن است چندان آسان نباشد».

اولیانوف در ادامه افزود که وضعیت برای وی روشن نیست، اما اذعان کرد که «ظاهراً همه طرف‌ها در مورد متن نهایی در حال رسیدن به اجماع هستند. او همچنین تصریح کرد که این متن متعلق به اتحادیه اروپا نبوده و همان متن قبلی با اعمال اصلاحاتی است که همه طرف‌ها در نوشتن آن نقش داشتند».

همزمان سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت که «برجام نباید اصلاح شود». او که امروز در نشست «آسه‌آن» شرکت کرده است، در اظهاراتی گفت، آمریکا قصد دارد اصلاحیه برجام را موضوع یک توافق جدید قرار دهد و این غیرقابل قبول است.

وزیر خارجه روسیه ضمن تأکید بر این‌که موضع کشورش کاملا روشن و غیرقابل تغییر است، افزود: «این طرح باید به همان شکلی که توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده است، احیا شود و نباید مشمول هیچ‌گونه اصلاح یا استثنایی شود.»

جواد کریمی قدوسی
جواد کریمی قدوسی

واکنش مقامات ایران نسبت به روند مذاکرات

مقامات ایرانی در اظهارات خود غرب را نیازمند به مذاکرات توصیف کرده و تلاش می‌کنند تا تاثیر تحریم‌ها را کمرنگ نشان بدهند.

جواد کریمی قدوسی، نماینده مجلس دیروز پنج‌شنبه مدعی شد که غربی‌ها برای توافق با ایران «ثانیه‌شماری» می‌کنند تا نگرانی‌های خود در حوزه انرژی را با حضور ایران برطرف کنند. حسین سلامی، فرمانده کل سپاه نیز اظهار کرد که آمریکا دیگر نمی‌تواند با ادامه تحریم‌ها بر ایران اعمال فشار کند.

سلامی مدعی شد که «مشکلات امروز مردم ایران به تحریم‌ها ارتباطی ندارد و قابل حل است» و افزود: «آمریکا چمدان‌های خود را بسته و در حال خروج از منطقه است، آنها دیگر نمی‌توانند فشار حداکثری اعمال کنند، به دلیل آنکه قدرتی برای اعمال این فشار ندارند.»

همزمان محمدجواد حاج علی‌اکبری، امام جمعه تهران گفت طرف‌های برجامی باید با شرایط ما کنار بیایند. وی در ادامه افزود: «به دشمنان، آمریکا و طرف‌های مذاکره کننده می‌گوییم که ایران را امتحان نکنید؛ اگر نیاز به مذاکره دارید که دارید، با شرایط ملت ایران کنار بیایید و دست از زیاده‌خواهی بردارید.»

بیشترین بازدید موضوعات مهم