آژانس: ایران عملیات نصب سه آبشار سانتریفیوژ جدید را به پایان رساند
یک نماینده مجلس ایران بار دیگر اعلام کرد که کشورش توانایی ساخت بمب اتمی را دارد
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی به کشورهای عضو این نهاد پادمانی تأیید کرد که ایران عملیات نصب سه آبشار سانتریفیوژ پیشرفته «آیآر – 6» را در تاسیسات غنیسازی اورانیوم نطنز به پایان رسانده است.
خبرگزاری «رویترز» که نسخهای از این گزارش را رویت کرده است، خبر داد که ایران به آژانس اطلاع داده است، این کشور بهدنبال نصب شش آبشار سانتریفیوژ اضافی «آیآر-2ام» در واحد عملیاتی جدید خود در تاسیسات هستهای نطنز است.
آژانس تاکنون نسبت به این اقدام ایران واکنشی نشان نداده است.
مقامات ایران پیشتر اعلام کرده بودند، تهران در واکنش به تحریمهای جدید آمریکا، عملیات گازدهی به صدها سانتریفیوژ نسل جدید را آغاز کرده است.
اقدامات تنشزای هستهای ایران در حالی صورت میگیرد که کشورهای موسوم به 1+4، آمریکا و ایران برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات در وین آماده میشوند.
علی باقریکنی، مذاکرهکننده ارشد ایران در مذاکرات هستهای وین در همین زمینه، ضمن اعلام اینکه برای آغاز دور جدیدی از این گفتوگوها عازم پایتخت اتریش است، مدعی شد که برای رسیدن به توافق نهایی، توپ در زمین واشینگتن است و آمریکا باید از خود «پختگی» نشان دهد.
مقامات آمریکایی پیشتر اعلام کرده بودند که فرصت احیای توافق هستهای موسوم به «پنجره» محدود است و پنجره آن در حال بسته شدن است.
به گفته مقامات غربی، اگر توسعه برنامه هستهای ایران به مرحلهای برسد که مفاد برجام دیگر نتواند نتیجهای کاربردی داشته باشد، آمریکا از ادامه مذاکرات صرفنظر خواهد کرد.
دستیابی به تکنولوژی ساخت بمب هستهای توسط ایران، یکی از مهمترین نگرانیهای کشورهای غربی و کشورهای منطقه است.
بهرغم تداوم تلاشهای اروپا و آمریکا برای ترغیب تهران به قبول توافق هستهای، تهدیدهای مقامات ایرانی و رسانههای وابسته به نهادهای نظامی و امنیتی در این کشور مبنی بر توانایی ساخت بمب اتم بهشکل فزایندهای بالا گرفته است.
پس از اظهارات جنجالبرانگیز اخیر مسئولانی نظیر کمال خرازی، محمد اسلامی و دیگران و همچنین ویدیوی نشریه تلگرامی سپاه درباره توانمندیهای ایران برای ساخت سلاح هستهای که با رویه اظهارات تهدیدآمیز هستهای، دیمیتری میدودف، رئیس شورای امنیت ملی روسیه در رویارویی با غرب کمشباهت نیست، یکی از نمایندگان مجلس ایران نیز تهدید کرد که در صورت به گفته او «گستاخی غرب»، امکان تغییر فتوای خامنهای وجود دارد و سلاح هستهای توسط ایران ساخته خواهد شد.
علیرضا سلیمی، نماینده مجلس ایران نیز در اظهاراتی تأکید کرد که این کشور توانایی ساخت بمب هستهای را دارد و تنها فتوای علی خامنهای، مانع تولید تسلیحات هستهای شده است.
وزارت خارجه آمریکا پیشتر اعتماد واشینگتن به فتوای خامنهای مبنی بر تحریم استفاده از تسلیحات هستهای را انکار کرده و آن را مبنای رفتار آمریکا در مذاکرات وین ندانست.
علی خامنهای در سال 2010 و در فتوایی گفت، استفاده از سلاح هستهای در کنار انواع سلاحهای کشتارجمعی دیگر «حرام» است.
با این وجود منتقدین میگویند، مقلدین مکلف به تقلید از مرجع خود هستند حتی اگر مرجع مربوطه فتوای خود را تغییر دهد.
به گفته کارشناسان، تغییر فتوا تحت عنوان «تغییر مکان، زمان وشرایط» امری رایج است.