گزارش سازمان ملل؛ 105 اعدام در سه ماه اول 2022 در ایران
دبیر کل سازمان ملل تصریح کرده است، اعضای جامعه اقلیتهای قومی، همچنان بهدلیل مطالبه حقوق خود، توسط دولت ایران مورد هدف قرار میگیرند
ندا الناشف، معاون حقوق بشر دبیرکل سازمان ملل متحد با ارائه گزارشی درباره وضعیت «نگرانکننده» حقوق بشر در ایران خبر داد، مقامات تهران تنها در سه ماه اول سال جاری، دستکم 105 نفر را اعدام کردند که بیشتر آنها از اقلیتهای قومی و مذهبی بودهاند.
الناشف، سهشنبه 31 خرداد، در پنجاهمین نشست شورای حقوق بشر در ژنو، گزارش آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را ارائه کرد.
گوترش در این گزارش، «نگرانی عمیق» خود را از وضعیت حقوق بشر در ایران ابراز کرده و خاطرنشان کرده است، اجرای مجازات اعدام در این کشور در سال 2021، نسبت به سال پیش از آن افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، دستکم 310 نفر در سال 2021، از جمله 14 زن در ایران اعدام شدهاند.
دبیرکل سازمان ملل، مجازات اعدام برای اتهامات مطرحشده علیه زندانیان را متناسب ندانسته و تصریح کرده است، روند دادرسی به اتهامات این افراد، ناعادلانه بوده است.
بر اساس این گزارش، از اوت 2021 تا مارس 2022، دستکم 2 «کودکمجرم» در ایران اعدام شده و بیش از 85 «کودکمجرم» دیگر در انتظار اعدام هستند.
اعمال بیپروای خشونت علیه بازداشتشدگان
الناشف در بخش دیگری از این گزارش تصریح کرده است: «روش خودسرانه مقامات در اعمال بیش از حد زور برای گرفتن جان حاملان کالا در مرزها [کولبران و سوختبران]، برگزارکنندگان تجمعهای مسالمتآمیز و بازداشتشدگان، بدون اینکه پیامدهایی برای عاملان داشته باشد، ادامه داشت.»
دبیرکل سازمان ملل با اشاره به اعمال خشونت علیه بازداشتشدگان و عدم دسترسی بهموقع این افراد به مراقبتهای پزشکی تصریح کرد، میزان مرگومیر در زندانهای این کشور «به صورت جدی نگرانکننده است.»
اقلیتهای قومی و دینی؛ بزرگترین قربانیان حقوق بشر
آنتونیو گوترش در بخش دیگری از گزارش خود تصریح کرده است، اعضای جامعه اقلیتهای قومی، همچنان بهدلیل مطالبه حقوق خود از جمله آموزش به زبان مادری، توسط دولت ایران مورد هدف قرار میگیرند.
این گزارش به سرکوب جامعه بهایی در ایران نیز اشاره کرده است.
سرکوب معترضان در خوزستان
آنتونیو گوترش در بخش دیگری از گزارش خود، به سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز مردم خوزستان و اصفهان در ژوئیه 2021 پرداخت و خاطرنشان کرد، این تظاهرات که به دلیل بحران آب در این کشور برگزار شده بود، با سرکوب «مرگبار» دولت ایران مواجه شد که در اثر آن، دستکم پنج نفر از جمله یک کودک کشته شدند.
این گزارش همچنین به تظاهرات در استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری در اعتراض به وضعیت معیشتی در ماه مه سال گذشته نیز پرداخت.
به گفته گوترش، در این اعتراضات، مرگ دستکم 5 معترض بر اثر تیراندازی مستقیم نیروهای امنیتی تأیید شده است.
سرکوب اعتراضات صنفی
رفتار دولت ایران با تجمعات سراسری تشکلهای صنفی، کارگران، معلمان و بازنشستگان بخش دیگری از گزارش دبیرکل سازمان ملل بود.
گوترش تأکید کرده است، فضای مدنی و دموکراتیک در این کشور همچنان محدود بوده و در محیطی که نیروهای امنیتی بدون پیامدی قانونی به اعمال خشونت میپردازند، مدافعان حقوق بشر و کنشگران مدنی به فعالیت مسالمتآمیز خود ادامه میدهند.
ندى الناشف در این زمینه اعلام کرد، بر اساس گزارش گوترش، تنها در آوریل و ماه مه سال 2022، دستکم 55 معلم، وکیل، مدافع حقوق کارگران، هنرمند و شخصیت دانشگاهی در جریان تجمعهای سراسری این کشور بازداشت شدند که بسیاری از آنها با اتهام اقدام علیه امنیت ملی مواجه هستند.
رفتار دولت ایران با خانواده قربانیان آبان 98
دبیر کل سازمان ملل با اشاره به رفتار دولت ایران با خانواده قربانیان آبان 98 خاطرنشان کرده است، تهران تاکنون هیچ اقدامی برای پاسخگویی به خشونتهای صورت گرفته در اعتراضات سراسری آبان 98 انجام نداده است.
بر اساس این گزارش، افرادی که خواستار پاسخگویی دولت ایران در این زمینه هستند، در معرض رفتار خشونتآمیز نیروهای امنیتی و تهدید توسط مقامات این کشور بوده و زندانی میشوند.
خبرگزاری «رویترز» پیشتر گزارش داده بود، در جریان اعتراضات سراسری آبان 98 در ایران، دست کم 1500 معترض توسط نیروهای امنیتی کشته شدند.
«ستاد حقوق بشر ایران» که سازمان دولتی و بخشی از قوه قضائیه این کشور است، با انتشار بیانیهای به گزارش دبیرکل سازمان ملل واکنش نشان داده و بدون پاسخگویی به موارد نقض حقوق بشر مطرحشده در این گزارش، مدعی شده است که اسناد جهانی حقوق بشر نسبت به «تنوع فرهنگی» بیتوجه است.
این در حالی است که اسناد و کنوانسیونهای جهانی حقوقبشری تصریح میکنند، حقوق بشر صرفنظر از فرهنگ و جغرافیای محل زندگی انسانها، در همه جای جهان، برابر و رعایت آن الزامآور است.