ایران به عضویت کامل سازمان شانگهای درآمد
جمهوری اسلامی از سال 2005 عضو ناظر این سازمان بوده و درخواست عضویت کامل آن تاکنون رد شده بود
شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، گفت که ایران به عنوان عضو کامل سازمان همکاری شانگهای پذیرفته شد.
رئیس جمهوری چین که جمعه 26 شهریور به صورت مجازی در اجلاس سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه پایتخت تاجیکستان شرکت داشت، اعلام کرد که ایران به عنوان عضو کامل سازمان همکاری شانگهای پذیرفته شده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه که در قرنطینه بهسر میبرد و بهطور مجازی نیز در این کنفرانس شرکت کرده است، گفت که ما از تصمیم پذیرش ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت میکنیم.
ایران در سال 2005 به عنوان عضو ناظر به سازمان همکاری شانگهای پیوست و یک سال بعد برای عضویت کامل در این سازمان درخواست داد. درخواست ایران بارها از سوی اعضای اصلی این سازمان رد شده بود.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران در نشست سران این سازمان از اعضای دیگر برای پذیرفتن ایران به عنوان عضو اصلی تشکر کرده است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران نیز در صفحه توییتر خود عضویت ایران در این سازمان را «راهبردی» توصیف کرد و نوشت: «این عضویت راهبردی تاثیر مهمی بر روند همکاریهای همهجانبه ایران در راستای سیاست همسایگی و آسیا محور دارد.»
چین، روسیه، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، ازبکستان، هند و پاکستان از اعضای اصلی و افغانستان، ایران، بلاروس و مغولستان عضو ناظر این سازمان هستند. ایران از جمعه 17 سپتامبر 2021 به عضویت کامل این سازمان در آمد.
نگاه به شرق
اعلام عضویت کامل ایران در سازمان شانگهای با چالش تهران با سازمانهای بینالمللی بهویژه آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه اتمی همزمان شده است.
ایران همواره سازمانهای بینالمللی را متهم به جانبداری از غرب و آمریکا کرده است.
عضویت کامل ایران در سازمان شانگهای در راستای راهبرد «نگاه به شرق» علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بهشمار میرود.
پیش از این و در راستای راهبرد خامنهای سند جنجالی «برنامه همکاری جامع ایران و جمهوری خلق چین» موسوم به برنامه 25 ساله در تهران به امضای محمدجواد ظریف و «وانگ یی» وزرای خارجه دو کشور رسیده بود.
طبق این سند که بسیاری از مفاد آن مخفیانه مانده، قرار است چین 280 میلیارد دلار در صنایع نفت و گاز و 120میلیارد دلار در صنعت حمل و نقل ایران سرمایهگذاری کند. در ازای آن ایران نفت خود را با تخفیف به چین میفرشد و پکن در اجرای طرحهای اقتصادی ایران اولویت دارد.
متعاقب آن، خبرهایی از امضای توافق مخفی میان ایران و روسیه و واگذاری بسیاری امتیازات به مسکو در رسانههای ایران منتشر شد.