بنیاد دفاع از دموکراسیها: ایران با آژانس برای جلوگیری از صدور قطعنامه توافق کرده است
بهرغم تعهد جدید ایران به آژانس، فرایند «راستیآزمایی» میتواند با مشکلات جدی روبرو شود.
«بنیاد دفاع از دموکراسیها» میگوید در حالی که بر اساس برآورد آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران تنها یک ماه تا تولید بمب اتم فاصله دارد، مقامات این کشور اخیرا به آژانس اجازه دادند بازرسی تاسیسات هستهای ایران را از سر بگیرد، تنها به این دلیل که میخواستند از صدور احتمالیِ قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه خود در جریان نشست شورای حکام آژانس که هماکنون در وین در جریان است جلوگیری کنند.
بر اساس گزارش «بنیاد دفاع از دموکراسیها»، سهشنبه 14 سپتامبر 2021، ایران با پریدن از روی مراحل غنیسازی معمولی، درسهای مهمی برای تولید اورانیوم به منظور ساخت سلاحهای هستهای آموخته است. آنها غنیسازی را از زیر پنج درصد آغاز میکنند، و بدون اینکه مراحل میانی را طی کنند، مستقیما به غنیسازی شصتدرصدی میرسند.
ایران در مجموع 200 گرم فلز اورانیوم غنیشده نزدیک به 20 درصد تولید کرده است. بهرغم ادعاهای مقامات این کشور مبنی بر «استفاده صلحآمیز» از تکنولوژی هستهای، توسعهٔ فلز اورانیوم توسط ایران امری نگرانکننده است، زیرا تولید فلز گامی کلیدی در ساخت سلاح هستهای است.
ایران یک آبشار جدید سانتریفیوژ پیشرفته برای غنیسازی اورانیوم تا شصت درصد به کار گرفته است، و در حال توسعه اورانیوم غنیشده بیستدرصدی خود در قالب «هگزافلوراید اورانیوم» است. بدین ترتیب، ایران میتواند ظرف یک ماه اورانیوم غنیشدهٔ کافی برای بمب اول، ظرف سه ماه برای بمب دوم، و ظرف پنج ماه برای بمب سوم تولید کند.
«بنیاد دفاع از دموکراسیها» نتیجه میگیرد که با توجه به وقفه طولانی که در دسترسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دادههای نظارتی تاسیسات هستهای ایران ایجاد شده، احتمالاً این دادهها دچار «شکافهای جدی»، به ویژه درباره تولید و مونتاژ سانتریفیوژها شدهاند. بنابراین، علیرغم تعهد جدید ایران به آژانس برای نظارت بر تاسیسات هستهایاش، فرایند «راستیآزمایی» میتواند با مشکلات عمدهای روبرو شود، که احتمالاً توانایی آژانس برای کنترل فعالیتهای هستهای تسلیحاتی ایران را از بین ببرد.