آمریکا: درباره مبادله زندانی با ایران هنوز هیچ توافقی وجود ندارد
پرایس گفت تا زمانی که مذاکرات وین را سازنده بدانیم ادامه خواهد داشت
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، روز شنبه در پاسخ به اظهارات عباس عراقچی، نماینده ایران در مذاکرات هستهای وین، درباره نقش آمریکا در به تاخیر انداختن «تبادل زندانیان» و به بنبست رسیدن مذاکرات هستهای انتقاد کرده است.
عراقچی، شنبه 26 تیر، در یک رشته توئیت، آمریکا و بریتانیا را متهم کرد که با «اهداف سیاسی» مانع تبادل زندانیان و همچنین دسترسی به توافقی برای احیای برجام شدهاند.
او نوشت که ایران در یک مرحله انتقالی پس از انتخابات است و مذاکرات وین باید تا انتقال قدرت و روی کار آمدن دولت جدید منتظر باشد.
مذاکره کننده ارشد ایران تاکید کرد چنانچه کشورها به تعهدات خود عمل کنند، ممکن است فردا 10 زندانی با آمریکا و بریتانیا مبادله شوند.
او گفت که آمریکا و بریتانیا باید از «گره زدن مذاکرات برای مبادله زندانیان و مذاکرات هستهای» دست بردارند.
در همین راستا، ند پرایس در بیانیهای درباره اظهارات عراقچی گفت: «این اظهارات تلاشی زننده برای رفع تقصیر بنبست کنونی برای بازگشت بالقوه به اجرای تعهدات چارچوب برجام است.»
پرایس تصریح کرد: «زمانی که ایران تصمیمهای ضروری را گرفت ما آماده بازگشت برای کامل کردن فرآیند کار بر احیای برجام هستیم.»
تاکنون 6 دور از مذاکرات احیای برجام در وین برگزار شده است اما پس از انتخابات اخیر ایران و پیروزی ابراهیم رئیسی این مذاکرات تعلیق شد و زمانی برای آغاز دور هفتم آن تعیین نشده است.
پیشتر منابع دیپلماتیک گفته بودند که ایران تا پیش از روی کار آمدن دولت رئیسی، آمادگی حضور در دور هفتم مذاکرات برجام را ندارد و انتظار میرود دور بعدی مذاکرات احتمالا بیش از یک ماه دیگر در وین از سر گرفته شود.
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در مورد اظهارات عراقچی درباره مبادله زندانی گفت: «از نظر ما این تلاش بیرحمانه دیگری برای امیدوار کردن خانوادههای زندانیان است.»
پرایس افزود: «عراقچی از این صحبت میکند که ما توافق را به گروگان گرفتهایم، درحالی که دولت اوست که چهار آمریکایی بیگناه را برای سالها به ناحق زندانی کرده است.»
او ادامه داد: «در خصوص مساله زندانیان هنوز هیچ توافقی وجود ندارد و اگر ایران واقعا خواستار نشان دادن حرکت انساندوستانه است، تنها کافی است فورا این زندانیان را آزاد کند.»
او تصریح کرد که ایالات متحده مشغول گفتوگوهای غیرمستقیم درباره این زندانیان در جریان فرآیند مذاکرات وین بوده است و تاخیر برای از سرگیری این فرآیند مفید نیست.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز صبح امروز در واکنش به سخنان پرایس مدعی شد: «در وین - جدا از برجام - با ایالات متحده و انگلیس در خصوص تبادل بشردوستانه و آزادی 10 زندانی از همه طرفها توافق شد.»
پیشتر رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، سهشنبه 15 تیر، در یک نشست مجازی با عنوان «کمک به گروگانها در سرتاسر جهان»، در مورد نحوه مذاکرات با جمهوری اسلامی برای آزادی زندانیان آمریکایی در بند در ایران گفته بود: «ما اعلام کردهایم همه زندانیها باید به خانه برگردند، ما نمیخواهیم فقط بخشی از یک توافق را داشته باشیم»
او با اشاره به زیادهخواهی ایران در جریان مذاکرات برای آزادی زندانیان گفته بود: «پیشرفتهایی داشتهایم ولی هنوز به پایان نرسیدهایم. این کار راحتی نیست، ایران همیشه درخواستهای زیادی دارد و فکر میکنند میتوانند زیاد به دست بیاورند چون اطمینان دارند ما میخواهیم مردم خود را به خانه برگردانیم.»
در حال حاضر دستکم 15 زندانی دو تابعیتی در ایران محبوس هستند که میتوان به نامهای عماد شرقی، سیامک و باقر نمازی، انوشه آشوری، کامران قادری و فریبا عادلخواه اشاره داشت.