آیا مذاکرات احیای برجام به حالت تعلیق درآمده است؟
روابط میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران نیز بر سر عدم اجازه تهران به بازرسان آژانس برای نظارت بر فعالیتهای هستهایاش وارد مرحله جدیدی از تنشها شده است
چهار مقام غربی دخیل در مذاکرات احیای توافق هستهای با ایران موسوم به «برجام» به «بلومبرگ» گفتهاند که بر خلاف برنامهریزی قبلی، نمایندگان ایران و کشورهای غربی این هفته در وین حاضر نمیشوند، و معلوم نیست که دور هفتم مذاکرات چه زمانی برگزار شود.
به گزارش «بلومبرگ»، دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی در ابتدا تلاش داشتند تا برجام را قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران، که به احتمال زیاد فردی تندرو نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی را به ریاستجمهوری میرساند، احیاء کنند.
انریکه مورا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دو بار خبر از به نتیجه رسیدن قریبالوقوع مذاکرات داد، اما اختلافات گسترده ایران و آمریکا مانع به سرانجام رسیدن مذاکرات شد.
از طرف دیگر، روابط میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران نیز بر سر عدم اجازه تهران به بازرسان آژانس برای نظارت بر فعالیتهای هستهایاش وارد مرحله جدیدی از تنشها شده است. دو مقام غربی به «بلومبرگ» گفتهاند که قراری که میان آژانس و تهران بود، به احتمال زیاد تمدید نخواهد شد.
با نظر به این موانع و اختلافات، وزیر امور خارجه ایالات متحده آنتونی بلینکن روز سهشنبه ۲۹ ژوئن ۲۰۲۱ در رم پایتخت ایتالیا اعلام کرد: «اختلافات عمیقی با هم داریم. در حال حاضر نمیتوانم بگویم که این اختلافات قابل حل و فصل شدن است.»
میخائیل اولیانوف، سرپرست هیات روسی در مذاکرات احیای برجام نیز روز پنجشنبه ۱ ژوئیه در حساب توییتر خود نوشت: «آخرین دور مذاکرات وین برای احیای برجام به محض اینکه تمام کشورهای شرکتکننده حاضر بشوند، از سر گرفته خواهد شد. اما هنوز خبری نیست. بعضی از شرکتکنندگان به زمان بیشتری نیاز دارند. ظاهرا زودتر از یک هفته دیگر در وین دیدار نخواهیم کرد.»
The #ViennaTalks on #JCPOA will resume as soon as all the Participating States are ready for what is supposed to be the final stage of negotiations. This isn’t the case in point yet. Some participants need more time. Looks like we will meet in Vienna not earlier than next week. https://t.co/pFVZWXJsu5
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) July 1, 2021
به گفته «بلومبرگ»، اروپاییها مدتهاست هشدار میدهند که هرچه روند مذاکرات اتمی طولانیتر شود، خطر بروز حوادثی که شرایط مذاکرات را پیچیدهتر کند بیشتر و بیشتر میشود.
انفجار تاسیسات هستهای و ترور دانشمندان اتمی ایران، حملات نیروهای نیابتی شبهنظامی ایران به منافع آمریکا و متحدانش در خاورمیانه، و عملیات دفاعی متقابل آمریکا، همچون بمباران شبهنظامیان ایران در مرز سوریه و عراق، از جمله حوادثی است که میتواند مذاکرات را پیچیدهتر کرده یا حتی باعث توقف آن شود.