گزارشگر ویژه سازمان ملل خواستار بررسی نقش رئیسی در اعدام‌های 67 شد

رئیسی، یکی از متهمان اصلی کشتار 67 و از اعضای «هیئت مرگ» است

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، خواستار بررسی مستقل در مورد موضوع اعدام هزاران زندانی سیاسی در سال 67 به دستور مقامات قضایی ایران و نقش ابراهیم رئیسی در آن شد.

جاوید رحمان، روز دوشنبه 7 تیر، در مصاحبه‌ با خبرگزاری «رویترز» گفت که طی سالهای گذشته دفتر او شهادت‌ها و شواهدی را جمع‌آوری کرده است که اگر شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد یا نهاد دیگری بررسی بی‌طرفی را آغاز کند، آماده‌ به اشتراک گذاشتن آنها است.

Advertisement

او نگرانی‌های خودش را در مورد تخریب گورهای دسته‌جمعی که توسط حکومت ایران در ادامه‌ اقدامات آن‌ها برای پنهان‌کاری این اعدام‌ها صورت گرفت، اعلام کرد.

ابراهیم رئیسی، یکی از متهمان اصلی این کشتار و از اعضای هیئتی موسوم به «هیئت مرگ» در زمینه اعدام‌های سال 67 است.

رحمان گفت: «فکر می‌کنم با رئیس جمهور شدن آقای رئیسی زمان آن فرا رسیده و بسیار مهم است که در مورد نقش افراد در اتفاقات سال 67 تحقیقاتی آغاز شود. این تحقیق به نفع ایران خواهد بود و می‌تواند باعث آسودگی خاطر خانواده‌ها شود، در غیر این صورت ما نگرانی‌های جدی در مورد این رئیس جمهور و نقش گزارش شده‌ او در این اعدام‌ها خواهیم داشت.»

رئیسی به‌دلیل پیشینه خود از سوی ایالات متحده تحریم شده و با توجه به آنچه فعالان حقوق بشری می‌گویند، نقش او به‌عنوان یکی از چهار قاضی ناظر بر اعدام‌های سال 67 که عفو بین‌الملل تعداد آن‌ها را حدود 5000 نفر اعلام کرده مشخص است. درحالی که در یک گزارش در سال 2018 عنوان شده است تعداد واقعی اعدام شدگان ممکن است بیشتر نیز باشد.

او در اولین نشست خبری‌اش در پاسخ به سوالی درباره دست داشتن در این قتل‌ها، به خبرنگاران گفت: «اگر قاضی یا دادستان از امنیت مردم دفاع کرده باشد باید از او تقدیر کرد، من افتخار می‌کنم که در هر موقعیتی از حقوق بشر دفاع کردم»

جاوید رحمان در انتهای این گفت‌و‌گو اعلام کرد ما با مقامات ایرانی بابت نگرانی‌ها خود در از بین رفتن گورهای دسته‌جمعی و از بین بردن شواهد و مدارک این اعدام‌ها گفت‌وگو کردیم، من برای اجرای عدالت مبارزه خواهم کرد. او همچنین از استراتژی‌های آگاهانه و دستکاری شده برای حذف کاندیداهای میانه‌رو و اطمینان پیدا کردن از موفقیت یک کاندید خاص در انتخابات ریاست جمهوری ایران انتقاد کرد.

رحمان از عدم انجام تحقیقات در مورد کشته‌شدگان آبان 98 نیز صحبت کرد، اعتراضاتی که خونین‌ترین اقدام جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب نام گرفته شده است و به نادیده گرفته شدن حقوق بشر و مصونیت افرادی خاص در این اقدامات از گذشته و حال در ایران اشاره کرد.

بیشترین بازدید موضوعات مهم