آژانس درباره تمدید مهلت نظارت اتمی خواستار پاسخگویی ایران شد
واشینگتن هشدار داد که عدم تمدید فرایند نظارتی آژانس، تاثیرات منفی روی تلاش برای احیاء توافق هستهای 2015 با ایران موسوم به «برجام» خواهد گذاشت
خبرگزاری «رویترز» گزارش داد آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز جمعه ۲۵ ژوئن ۲۰۲۱ طی بیانیهای از دولت ایران خواست درباره تمدید مهلت نظارت بر فعالیتهای هستهای این کشور پاسخ دهد.
بنا به این گزارش، ایران درباره این تمدید این توافق که به منظور اطمینان یافتن از اهداف «صلحآمیز» برنامه هستهای خود صورت گرفته و اکنون منقضی شده، پاسخی ارائه نداده است.
ساعاتی پس از آنکه واشینگتن هشدار داد که عدم تمدید فرایند نظارتی آژانس، تاثیرات منفی روی تلاش برای احیاء توافق هستهای 2015 با ایران موسوم به «برجام» خواهد گذاشت، آژانس نیز اعلام کرد که دولت ایران تا به این لحظه به هیات نظارت هستهای سازمان ملل درباره تمدید قرار با آژانس پاسخی نداده است.
اما کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین، در پاسخ به آژانس گفته که «مبنای این تفاهم، تسهیل مذاکرات سیاسی و کمک به موفقیت آن در جهت مختصات مد نظر ایران بود نه الزام ایران نسبت به اجرای خواست آژانس.»
به گزارش ایسنا، کاظم غریبآبادی از مدیر کل آژانس درباره گزارش این موضوع به اعضای شورای حکام انتقاد کرد و گفت: آژانس هیچگونه وظیفهای برای ارائه گزارش در مورد تفاهم منقضیشده مشترک و ثبت دادهها نداشته و ندارد.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی بیانیهای که شامل خلاصه گزارش اخیر رافائل گروسی، دبیر کل آژانس، خطاب به شورای حکام 35 کشور بود، تاکید کرد که «ایران باید هرچه زودتر در این زمینه پاسخگو شود.»
در گزارش آژانس آمده است که گروسی هفته گذشته به ایران نامه نوشت «تا موضع ایران در مورد امکان ادامه جمعآوری، ثبت و نگهداری دادهها [در باب برنامه اتمی] را بسنجد.» به گفته منابع آگاه، ایران هنوز به درخواست گروسی پاسخی نداده یا نشان نداده است كه آیا قصد دارد ترتیبات فعلی را حفظ كند.

پیشتر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده گفته بود که اگر تهران حاضر نشود قرار نظارتی با آژانس را تمدید کند، این به «دغدغهای جدی» برای مذاکرات احیاء برجام تبدیل خواهد شد.
بلینکن طی کنفرانس خبری در پاریس در کنار همتای فرانسوی خود، ژان ایو لودریان، اعلام کرد: «اختلاف آژانس با ایران دغدغهای جدی است، که باید به ایران منتقل شده و حل شود. احیاء برجام تنها در صورتی ممکن خواهد شد که ایران به تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند باشد. و ما هنوز چنین چیزی نمیبینیم.»
لودریان، وزیرخارجه فرانسه، نیز از موضع بلینکن پشتیبانی کرد و گفت: «ما کماکان منتظریم تا مقامات ایرانی تصمیمات دشوار نهایی را برای احیاء توافق هستهای 2015 بگیرند.»
در پاسخ به اظهارات وزیران خارجه آمریکا و فرانسه هم، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تاکید کرد که کشورش «هیچ وقت برجام را ترک نکرده که بخواهد به برجام برگردد بلکه این آمریکاست که باید تصمیم خود را بگیرد و با لغو تحریمهای غیرقانونی و اجرای موثر تعهدات قطعی خود به برجام بازگردد.»