گزارش اطلاعاتی آمریکا درباره تحرکات مشکوک روسیه و ایران در شرق سوریه
«ایران با برقراری رابطه با قبایل شرق سوريه آنها علیه آمریکا تحریک میکند»
یک گزارش اطلاعاتی وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا از فعالیتهای شبهنظامیان وابسته به ایران و رژیم بشار اسد برای ایجاد روابط با قبایل محلی در شرق این کشور خبر داد که با هدف ایجاد ناآرامی، هرج و مرج و و تضعیف حضور آمریکاییها در آن مناطق صورت میگیرد.
طبق این گزارش اطلاعاتی که روزنامه «شرق الاوسط» بخشی از آن را روز سهشنبه 15 ژوئن منتشر کرد، ایران تلاش میکند تا با نفوذ در بین قبایل شرق سوریه آنها را به حمله به نیروهای ائتلاف بینالمللی و نیروهای سوریه دموکراتیک تشویق کند.
حضور دائمی نظامی و اقتصادی
روزنامه «شرق الاوسط» نوشت این گزارش «پنتاگون» به کنگره آمریکا ارائه شده و در آن آمده که روسیه، ایران و حزب الله لبنان در تلاشند حضور نظامی و اقتصادی دائمی خود را در سوریه تضمین کنند.
در گزارش همچنین ذکر شده، حضور ایران در سوریه به رقابت با روسیه که به دنبال تأمین فرصتهای اقتصادی و نفوذ طولانی مدت خود در سوریه است، منجر گردید.
اهداف اصلی حزب الله لبنان در سوریه نیز حفظ امنیت در مرزهای لبنان و سوریه برای تامین خطوط کمکهای مالی و تسلیحاتی از ایران است.
این گزارش با گزارش دیگری که در روزهای گذشته درباره تلاش شبه نظامیان ایرانی برای تقویت نیروهای خود در پایگاهی در حومه حلب با هدف محاصره نیروهای سوریه دموکراتیک مورد حمایت آمریکا در شمال شرقی سوریه، مطابقت دارد.
دیدبان حقوق بشر سوریه هم اعلام کرد شبهنظامیان وابسته به ایران برای دومین بار طی 20 روز گذشته، نیروهای خود را به منطقه شرق سوریه اعزام کردند. هنوز اطلاعات تأیید شدهای در مورد اهداف آنها در دسترس نیست.
شایعهپراکنی درباره نفت سوریه
در این گزارش همچنین آمده است که ائتلاف بینالمللی اتهامها و شایعهپراکنی مربوط به سرقت نفت سوریه توسط نیروهای آمریکایی را تکذیب و تاکید کرده، کسانی پشت این شایعهپراکنی ایستادهاند که برای برانگیختن مردم شرق سوریه علیه نیروهای آمریکایی و سوریه دمکراتیک تلاش میکنند.
وین ماروتو، سخنگوی ائتلاف بینالمللی ضد تروریسم روز گذشته گفت:«نیروهای سوریه دموکراتیک وظیفه حفاظت از زیرساخت های حیاتی نفت در شمال شرق این کشور را دارند تا از دسترسی داعش به این منابع درآمد مهم جلوگیری کنند».
گفتنی است که روسیه، ایران و حزب الله هر کدام به نحوی دارای منافعی در سوریه هستند. روسیه نیز در ازای سالها حمایت از دمشق، قراردادهای طولانی مدت زیادی برای سرمایه گذاری در بنادر دریایی در طرطوس و سایر نقاط منعقد کرده است.
روسیه که از زمان آغاز جنگ داخلی در سال 2011، برای پشتیبانی از رژیم اسد در نهادهای بین المللی و از سال 2015 مستقیم وارد جنگ در سوریه شد، در پروندههای زیادی در سوریه از مسائل اقتصادی، نظامی، آموزشی گرفته تا مسائل اجتماعی با ایران رقابت میکند.