منابع آمریکایی: کره جنوبی بخشی از اموال مسدود شده ایران را آزاد کرد
یک مقام ارشد آمریکایی: «بیاعتمادی اساسی دو طرف» مانع اصلی در مذاکرات وین است
منابع دیپلماتیک غربی، از آزاد شدن بخشی از وجوه مسدود شده ایران، توسط کره جنوبی خبر دادند.
به گزارش روزنامه «واشینگتن پست»، روز جمعه 11 ژوئن 2021، پس از صدور مجوز وزارت خزانهداری به کره جنوبی برای آزاد کردن وجوه مسدود شده ایران برای این منظور، ایران 16.2 میلیون دلار حقوق معوقه خود را به سازمان ملل پرداخت کرد.
سازمان ملل، در اوایل ماه ژوئن گفته بود كه طبق قوانین این سازمان، حق رأی ایران و چهار كشور آفریقایی را بهدلیل عدم پرداخت بدهی دو سال به حالت تعلیق درآورده است.
در پاسخ جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، چهارشنبه هفته گذشته، طی نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، تعلیق حق رای ایران در سازمان ملل را «تروریسم اقتصادی» خواند و مقصر آن را «تحریمهای ایالات متحده» دانست.
کره جنوبی از مدتها پیش اعلام کرده بود که آماده است تا 7 میلیارد دلار از وجود مسدود شده ایران را در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهد، اما این کار را تنها پس از «رایزنی» با ایالات متحده انجام خواهد داد.
ظریف در نامه خود نوشت که نپرداختن سهم از سوی ایران، «نتیجه مستقیم محدودیت شدید روابط بانکی ایران با دنیای خارج و مسدود کردن منابع نقدی چند میلیارد دلاری ملت ایران در کره جنوبی، ژاپن، عراق و دیگر بانکها بوده است.»
«واشینگتن پست»، ادامه میدهد که طی دو ماه گذشته، ایران و ایالات متحده تقریبا در هر مسئله مورد بحث در جلسات غیر مستقیم پیشرفت داشتهاند. اما همانطور که شنبه، دور ششم گفتوگوها را آغاز کردند، دولت جو بایدن هنوز مطمئن نیست که آیا آنها نسبت به ابتدای کار به توافق نهایی نزدیکتر هستند یا خیر.
تصمیمات جدیتر پس از بستهشدن شکافها
در همین راستا، یک مقام ارشد غربی، درباره مذاکرات با هدف بازگشت هر دو طرف به توافق هستهای موسوم به «برجام»، به «واشینگتن پست»، گفت که «در هر موضوع، هر بار که ما ملاقات کنیم» پیشرفتهایی صورت گرفته است.
این مقام ارشد حاضر در مذاکرات وین از «بیاعتمادی اساسی دو طرف» به عنوان مانع اصلی در مذاکرات وین یاد کرد.
او تاکید کرد که شکافهای باقیمانده در گفتوگوهای وین درباره برجام میتوانند «طی چند هفته» بسته شوند، اما تا زمانی که بیاعتمادی اساسی بین دو طرف برطرف نشود و تصمیمات سیاسی برای پذیرش نتایج مذاکره گرفته نشود، این شکافها تا 70 یا 80 درصد مهم نیستند.
هر دو طرف، در برخی موارد، قدمهایی را که مایلند در جهت انطباق با مفاد اصلی برجام بردارند، بیان کردهاند. دولت مشخص کرده که کدام یک از تحریمهای ایالات متحده علیه ایران که بهعنوان بخشی از فعالیت «فشارحداکثری» پس از خروج دولت دونالد ترامپ در سال 2018 بر ایران اعمال شد، آماده لغو است.
ایالات متحده، هفته گذشته، سه مقام پیشین وزارت نفت ایران و دو شرکت دیگر را که در زمان دولت باراک اوباما تحریم شده بودند، از فهرست تحریمها خارج کرد، با این حال مقامات جمهوری اسلامی این اقدام را «خارج کردن گزینشی اسامی از فهرست تحریمشدگان» میدانند.
از طرفی دولت آمریکا تحریمهای جدیدی را بر دوازده فرد و نهاد ایرانی دیگر وضع کرد که به گفته آنها در حمایت مالی از شبهنظامیان حوثی مورد حمایت ایران در یمن، نقش داشتند.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، در این زمینه گفت: «خارج کردن گزینشی اسامی از فهرست تحریمشدگان، نه به گفتوگوهای برجام مربوط است و نه بهعنوان پیامی از حسن نیت دیده میشود - خصوصا وقتی با تجدید تروریسم اقتصادی همراه است.»
اولین نشست از ششمین دور مذاکرات عصر روز شنبه 12 ژوئن 2021، با برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام آغاز شد. عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد ایران در مذاکرات هستهای، پس از نشست کمیسیون مشترک برجام در وین گفت که فکر نمیکند طرفهای مذاکرات هستهای ظرف هفته جاری بتوانند به جمع بندی نهایی برسند.
عراقچی تاکید کرد که برای تیم مذاکره کننده ایران مهم این است که «در هرگونه توافق، اصول و شاخصهای جمهوری اسلامی رعایت شده باشد.»
-
واشنگتن: تحریمها علیه ایران جز با مذاکره دیپلماتیک رفع نخواهد شد
تاکید پرایس بر عدم تغییر سیاست تحریمهای آمریکا علیه ایران اخبار العربيه -
واکنش ایران به تعلیق مکانیزمماشه و آمادگی مذاکره آمریکا؛ همه تحریمها باید لغو شود
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در اولین واکنش نسبت به مواضع جدید دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مبنی بر لغو بازگشت کلیه تحریمهای سازمان ملل ... ايران -
یک مقام ارشد آمریکایی به رویترز: تحریمها علیه تهران تا پایان مذاکره باقی میماند
یک مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش ذکر نشود، روز سه شنبه 23 فوریه به خبرگزاری رویترز گفت، ایالات متحده تا زمانی که ایران پشت میز مذاکره ننشیند ... اخبار العربيه