بلینکن از ترکیه خواست از سامانه S400 صرف نظر کند
وزیر خارجه ایالات متحده، پنجشنبه 25 مارس 2021، تاکید کرد که آمریکا اختلافاتی با ترکیه بر سر سامانه S400 خریداری شده از روسیه دارد.
به گزارش خبرگزاریها، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه با تاکید بر وجود اختلافاتی میان واشینگتن و آنکارا بر سر سامانه S400 خریداری شده از ترکیه خواست «تا از سامانه S400 صرف نظر کند».
بلینکن توضیح داد که ترکیه باید با اتخاذ تدابیری با مشکلات ناشی از خریداری موشکهای S400 مقابله کند.
ترکیه دو سال پیش، اولین محموله از سامانه موشکی S400 را از روسیه خریداری کرد که این اقدام آنکارا باعث شد آمریکا، ترکیه را از مشارکت در برنامه ساخت جنگندههای آمریکایی «F-35» کنار بگذارد.
علیرغم مخالفتهای آمریکا که همپیمان ترکیه در پیمان آتلانتیک شمالی است و تهدید واشینگتن مبنی بر اعمال تحریمهایی آمریکایی علیه آنکارا، ترکیه اما اولین محموله از سامانه S400 روسی را در ژوئیه 2019 تحویل گرفت.
مقامات ترکیه از مدتی پیش تلاشها را برای تنشزدایی روابط میان آنکارا و واشینگتن و همزمان با روی کار آمدن دولت جدید به ریاست جو بایدن در کاخ سفید، آغاز کردند.
اکنون به نظر میرسد رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، آمادگی دارد تا در مقابل عقبنشینی دولت آمریکا از حمایت از نیروهای کُرد در سوریه، از پرونده سامانه موشکهای روسی S400 که برای ماههای طولانی باعث تنش در روابط میان دو کشور شده است، دست بکشد.
خبرگزاری «بلومبرگ» ماه گذشته از مسئولان ترکیهای نقل کرد که گفتهاند چنانچه آمریکا دست از حمایت از نیروهای کُرد که از سوی آنکارا نه تنها به عنوان تهدیدی علیه امنیت این کشور بلکه به عنوان سازمان «تروریستی» شناخته شدهاند، بردارد، دولت اردوغان نیز آمادگی خواهد داشت از خریداری سامانه موشکی روسیه صرفنظر کند.
بنا به اظهارات این مسئولان ترکیهای که نامشان فاش نشده، مقامات این کشور عزم آن دارند تا روابط آنکارا با واشینگتن را بهبود بخشند، چرا که ترکیه بیم آن دارد صادرات قطعات یدکی ویژه سازمان تسلیحات آمریکایی که در اختیار ارتش ترکیه است، به این کشور ممنوع شود.
همچنین بنا به این گزارش آنکارا مایل است مانع از اعمال تحریمهای جدیدی شود که ممکن است به اقتصاد این کشور که با بحرانهای متعددی مواجه است، ضربه بزند.
شایان ذکر است که پرونده موشکهای S400 که در سال 2019 به تشدید تنشها در روابط میان آنکارا و واشینگتن انجامیده، دولت آمریکا را بر آن داشت تا فروش سامانه «پاتریوت» را متوقف کند.
آمریکا دلیل این اقدام را به اشتراک گذاشتن آن فناوری با ترکیه همپیمان در ناتو عنوان کرد که به گفته مقامات آمریکایی باعث تهدیدهای امنیتی میشود.
ایالات متحده همچنین در واکنش به این رویکرد آنکارا تحریمهایی را علیه تعدادی از شرکتهای ترکیهای اعمال کرد.