چند دهه بعد از جنگ سرد.. بریتانیا زرادخانه اتمی‌اش را گسترش می‌دهد

منتشر شده در: آخرین به روزرسانی:
فعال‌سازی حالت خواندن
100% Font Size

بریتانیا برای اولین بار پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و در پایان بررسی استراتژی امنیتی، دفاعی و سیاست خارجی خود که روز سه شنبه 16 مارس منتشر شد، تصمیم گرفته است، سقف زرادخانه هسته‌ای خود را گسترش دهد.

این اولین بررسی استراتژیک، از زمان خروج کامل بریتانیا از اتحادیه اروپا و یکی از مهمترین بررسی‌ها از دوران جنگ سرد است که در آن، روسیه به عنوان تهدیدی بزرگ برای بریتانیا در نظر گرفته شده و نسبت به تمرکز بر دو اقیانوس هند وآرام، ابراز تمایل شده است.

Advertisement

یکی از اقدامات مهم در گزارش 100 صفحه‌ای که بوریس جانسون نخست وزیر به نمایندگان مجلس ارائه خواهد کرد، افزایش سقف زرادخانه کلاهک هسته‌ای بریتانیا از 180 به 260 کلاهک است که بیانگر حدود 45٪ افزایش بوده و به روند خلع سلاح تدریجی از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از 30 سال پیش، خاتمه می‌دهد.

بر اساس این سند، علت ایجاد این تغییر که پس از تعهدات لندن در سال 2010 برای کاهش تسلیحات تا اواسط دهه 2020 مطرح شده، وجود «مجموعه‌ای از تهدیدها در عرصه فنآوری و ایدئولوژیک» است.

بوریس جانسون در مقدمه این بررسی نوشت: «تاریخ نشان داده است كه جوامع دموكراتیك، قوی‌ترین حامیان نظم بین‌المللی باز و انعطاف پذیر هستند.» او افزود: «برای این که بتوانیم جامعه‌ای باز باشیم ، باید ایمن هم باشیم.» به گفته جانسون، این امر مستلزم تقویت برنامه هسته‌ای بریتانیا است.

دومینیک راب وزیر امور خارجه، قبل از انتشار این بررسی در پاسخ به پرسش بی بی سی گفت: «از آنجا که شرایط و تهدیدها با گذشت زمان تغییر می‌کنند، ما باید حداقل عامل بازدارندگی را حفظ کنیم.» او افزود: «این آخرین ضامن و مهمترین بیمه‌نامه در برابر بدترین تهدیدات از سوی دولت‌های متخاصم است.»

این بررسی استراتژیک در زمینه‌های امنیتی، دفاعی و سیاست خارجی، جهت‌گیری دولت در دهه آینده را تعیین خواهد کرد.

این بازبینی راهبردی درحالی است که لندن بعد از برگزیت در تلاش است تا جایگاه خود را به عنوان یک قدرت بزرگ درصحنه بین‌المللی بر اساس مفهوم (بریتانیای جهانی) بازیابد.

بئاتریس فین رئیس سازمان غیر دولتی «کمپین جهانی خلع سلاح هسته‌ای» گفت: «تصمیم بریتانیا در مورد افزایش زرادخانه سلاح کشتار جمعی در گیر و دار همه‌گیری کرونا، اقدامی غیرمسئولانه، خطرناک و نقض قوانین بین‌المللی است.»

«کمپین جهانی خلع سلاح هسته‌ای» این اقدام را «نخستین گام به سوی یک مسابقه هسته‌ای جدید» دانست و تصمیم بریتانیا را «اقدام تحریک‌آمیز اساسی در صحنه بین‌المللی» توصیف کرد.

کیت هادسون دبیر کل این کمپین گفت: «همزمان با مبارزه جهانی با کرونا و تغییرات اقلیمی، مایه شگفتی است که دولتما تصمیم به افزایش زرادخانه هسته‌ای بریتانیا گرفته که باعث ایجاد تنش‌های جهانی و اتلاف منابع ما شده و اقدامی غیرمسئولانه و رویکردی بالقوه فاجعه‌بار است.»

بیشترین بازدید موضوعات مهم