سازمان جهانی بهداشت توصیههای مربوط به کرونا را چگونه صادر میکند؟
دکتر جان گروو، مدیر تضمین کیفیت، قوانین و استانداردهای سازمان جهانی بهداشت، در مصاحبهای به پرسش درباره چگونگی صدور دستورالعمل یا توصیههای سازمان جهانی بهداشت، درباره کرونا، پاسخ داد.
این مقام سازمان بهداشت جهانی گفت، هنگام صدور هرگونه توصیه یا دستورالعمل بهداشتی در سطح جهانی یا منطقهای مربوط به بیماری همهگیر کرونا یا سایر بیماریهای دیگر، سازمان جهانی بهداشت تلاش میکند که بخشنامهها یا توصیهها را با در نظر گرفتن همه عناصر مهم صادر کند.
او افزود: «سازمان جهانی بهداشت، بر مسئله عدم تعارض منافع و اینکه کارشناسان مسئول صدور توصیهها باید از همه تواناییهای تخصصی خود برای دستیابی به فرمولی کاملا شفاف جهت صدور دستورالعملها، استفاده کنند، تاکید دارد.»
سازمان جهانی بهداشت؛ تنها مرجع جهانی
دکتر جان گروو، این اظهارات را طی مصاحبهای با «مارتا سوسزینسکا» در شماره 29 مجله تلویزیونی Science in Five که از طریق وبسایت سازمان جهانی بهداشت منتشر شد، ایراد کرده بود.
سازمان بهداشت جهانی این اطلاعات را با هدف افزایش آگاهی و آموزش مسائل مربوط به ویروس کرونا، نحوه تهیه دستورالعملهای سازمانیافته و استانداردهای مورد استفاده این سازمان برای اطمینان از کیفیت، روشهای توسعه و به روزرسانی اطلاعات، در سایت رسمی خود منتشر میکند.
دکتر گروو در بخشی از این مصاحبه گفت:«سازمان جهانی بهداشت به طور واضح تنها مرجع جهانی است که با تهیه مجموعهای از توصیهها که باید در سراسر جهان اعمال شود تا کشورها، افراد و نهادهای ارائه دهنده خدمات بهداشتی برای بهبود سلامت انسانها آن دستورالعملها را دنبال کنند».
گروو تأکید کرد که دخالتها و اقدامات سازمان جهانی بهداشت در زمینههای بهداشت عمومی عمدتا برای اطمینان از سلامت و ایمنی همه انسان صورت گرفته است.
وی افزود: «اقدامات یا دخالتهای سازمان جهانی بهداشت که در قالب توصیهها یا دستورالعملها انجام میگیرد، میتواند برای اهدافی از قبیل برنامهریزی کشورها با توجه به وضعیت و شرایط منطقهای آنها مورد استفاده قرار گیرد. کشورها میتوانند از پیشنهادات ارائه شده از سوی سازمان جهانی بهداشت که بر اساس بهترین شواهد علمی موجود جمعآوری شده برای صدور دستورالعملهای داخلی خود نیز بهره بگیرند».
قدرتمندترین و شفافترین روشها
دکتر گروو توضیح داد که متخصصان برجسته در سطح جهانی دور هم جمع میشوند تا در این زمینه شواهد علمی را بررسی، تبادل نظر و تجربه کنند، سپس مجموعهای از توصیهها را صادر میکنند.
دکتر گروو اضافه کرد که گروه تضمین کیفیت، قوانین و استانداردهای موجود در سازمان جهانی بهداشت، در بخش علوم در واحدهای مختلف فنی کار میکنند تا اطمینان حاصل شود که نحوه تنظیم دستورالعملها برای جهان در بهترین و شفافترین روش، دقت و صحت، بررسی کنند.
مشارکت کارشناسان بینالمللی در صدور توصیهها
دکتر گروو با توضيح اينكه سازمان بهداشت جهاني بدون پشتوانه قوی شواهد علمی به هیچ عنوان نمیتواند رهنمودها يا توصيههای خود را در سطح جهانی صادر کند، گفت: «به دليل همسان بودن شواهد و مقايسه آنها با يكديگر، زمان و تلاش زيادی لازم است. برای دیدن نتایج تحقیقات انجام شده از همه کسانی که در این مطالعات و تحقیقات شرکت میکنند، ابتدا موقعیت علمی و تخصص آنها بررسی و سپس اطمینان حاصل میشود».
شیوع سریع بیماری همهگیری کرونا
دکتر گروو در مورد چگونگی برخورد سازمان جهانی بهداشت با بیماری همهگیر کرونا با توجه به تحولات علمی پیدرپی با سرعت بسیار سریع، گفت، این فناوری به افزایش سرعت علم، مطالعات و تحقیقات کمک میکند. بنابرین درک شواهد علمی ناشی از این پیشرفت علمی به دستورالعمل های بهداشتی قبل از صدور آنها کمک میکنند
دکتر گروو توضیح داد که سازمان جهانی بهداشت از فرایندی به نام «تولید شواهد» که به موجب آن تمام شواهد در یک مکان جمع میشوند تا یک بررسی جامع و کامل روی آنها انجام دهند، استفاده میکند و با ارتباط با کارشناسان تمام جنبههای آن شواهد را بررسی میکند.
بررسی و ارزیابی متوالی
دکتر گروو گفت که یکی از مهمترین وظایف سازمان جهانی بهداشت در این زمینه، تعامل با جامعه بیماران است تا ببیند این توصیهها و دستورالعملها را تا چه حد دنبال میشوند و ترجیح آنها در مورد گزینههای مختلف چیست.
سازمان جهانی بهداشت همچنین در ارائه دخالتهای بهداشتی مختلف تلاش میکند، عدالت و مسائل مربوط به حقوق بشر رعایت شود و اطمینان حاصل كند كه توصیههای ارائه شده به افراد در هر كجا دنیا اعمال و ارائه شود.