وال استریت جورنال: حمله اسرائیل به کشتیهای حامل نفت ایران به سوریه
رویارویی با کشتیها، گسترش درگیری در خاورمیانه را نشان میدهد
به گفته مقامات آمریکایی و منطقهای، اسرائیل از اواخر سال 2019 تاکنون دستکم 12 کشتی که بیشتر آنها حامل نفت ایران به سوریه بودند را هدف حمله قرار داده است.
وال استریت جورنال پنجشنبه 11مارس در گزارشی نوشته است، از اواخر سال 2019، اسرائیل کشتیهای ایرانی با محمولههای نفتی و تسلیحات ایران به سمت سوریه در دریای سرخ و سایرمناطق را مورد حمله قرار داده است. به گفته کارشناسان، این حملات در حالی صورت گرفته است که ایران با وجود تحریمهای بینالمللی به تجارت نفتی خود با سوریه ادامه داده و میلیونها بشکه نفت، به این کشور منتقل کرده است.
بر اساس این گزارش به گفته مقامات آمریکایی، در برخی از موارد به کشتیهای ایران که سعی در انتقال محمولههای دیگر از جمله سلاح از طریق منطقه داشتهاند، حمله شده است. هر چندحمله به نفتکشهای ایران پیشتر اعلام نشده بود، مقامات ایرانی در رابطه با حملات پیشین گفته بودند که «آنها به مشاركت اسرائیل در این حملات مشكوكاند.»
بنا بر گزارش وال استریت جورنال، اسرائیل پیشتر در مورد چنین حوادثی اظهارنظر نکرده بود و دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نظر در مورد هرگونه نقش اسرائیل در حملات بهکشتیهای ایرانی را به ارتش اسرائیل ارجاع داده که نهایتا از پاسخ به آن خودداری شده است.
دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد نیز از پاسخگویی به سولات وال استریت جورنال در رابطه با این مساله خودداری کرده است.
در همین راستا، دمشق گفته است که ایجاد اختلال در واردات نفت ایران باعث کمبود سوخت در سوریه شده است. سوریه و ایران «بودجه تروریسم» را انکار کرده و گفتهاند که هدف اتحادآنها «مقابله با چنین جنایاتی» است.
طبق این گزارش، افشای کارزار اسرائیل در دریا، بعد جدیدی از مبارزات برای مقابله با تحکیم نظامی و اقتصادی ایران و حمایت از گروههای متحد در منطقه را نشان میدهد. از سال 2018،اسرائیل صدها حمله هوایی، عمدتا در سوریه، برای نابودی گروه ها، سلاح ها و نفوذ تحت حمایت ایران در سراسر منطقه انجام داده است.
این اطلاعات در حالی افشا میشود که تنشها در منطقه افزایش یافته و دولت بایدن رویکرد خود برای مقابله با ایران را مشخص کرده است.
این گزارش ادامه میدهد که محمولههای نفتی ایران به سوریه توسط «مقامات سپاه پاسداران ایران» کنترل میشود و ایالات متحده میگوید هدف این عملیات ایران، «دور زدن تحریمهای اعمالشده علیه ایران و سوریه برای تأمین بودجه و هزینههای سپاه پاسداران» است. تانکرهایی غالباً صدها میلیون دلار نفت حمل میکنند.
به گفته مقامات ارتش منطقه، کشتیهای ایرانی حامل نفت و تسلیحات برای فرار از ردیابی و نظارتهای بینالمللی غالبا مقاصد كاذب اعلام میكنند، از تانكرهای قدیمی و زنگزده برای جلوگیریاز شناسایی شدن، استفاده میكنند و گاهی محموله را، از یك كشتی به کشتی دیگر نفت انتقال میدهند.
اسرائیل همچنین طی هفتههای اخیر علنا ایران را به دستبرد و خرابکاری متهم کرده است. نتانیاهو هفته گذشته مستقیما ایران را مقصر انفجار در MV Helios Ray، یک کشتی باری متعلق بهاسرائیل دانست. وزارت امور خارجه ایران این ادعا را رد کرد.
مقامات آمریکایی، ایران را مقصر حملات سال 2019 به تانکرهای نفتی در منطقه خلیج میدانند و در استفاده ایران از مینهای دریایی برای ضربه زدن به کشتیها تاکید دارند.
گیلا گاملیال، وزیر محیط زیست اسرئیل هفته گذشته نیز تهران را به دست داشتن در بزرگترین فاجعه زیست محیطی اسرائیل با «ایجاد آلودگی نفتی» اخیر در سواحل اسرائیل متهم کرد.
کارشناسان میگویند حملات علیه نفتکشهای ایرانی ناشی از عدم تحقق جامعه بینالمللی است. خصوصا پس از آنکه ایران وعده عدم تحویل نفت به نفتکش از یک نفتکش توقیفی را به سوریه داد.
روز پنجشنبه، یک کانال تلگرامی نزدیک به نیروی دریایی ایران تصاویری را منتشر کرد که گمان میرود به یک کشتی ایرانی به نام «شهرکرد» در نزدیکی لاذقیه سوریه حمله شده است. در اینگزارش آمده که این شناور مورد حمله موشکی قرار گرفته است. بنیامین نتانیاهو در ابتدای ماه مارس، مستقیماً ایران را به هدف قرار دادن یک کشتی اسرائیلی در آبهای خلیج در سواحل عماندر اواخر ماه گذشته متهم کرده بود و تهران نیز در پاسخ، هر گونه دست داشتن در این حمله را انکار کرد.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در همین رابطه در یک کنفرانس مطبوعاتی تأکید کرده بود که تهران، ادعاهای اسرائیل مبنی بر دستداشتن در انفجار کشتی را به شدت ردمیکند. خطیبزاده گفت: «ما این اتهام را به شدت رد میکنیم … امنیت خلیج برای ایران بسیار مهم است.»
به نوشته وال استریت جورنال، متخصصان حمل و نقل ایران میگویند، حملات منتسب به اسرائیلیها منجر به غرق شدن هیچ کشتی نشده است. اما این «انفجارها حداقل دو کشتی را مجبور بهبازگشت به بندر ایران کرده و در نتیجه تحویل سوخت در سوریه را به تعویق انداخته است.»
به گفته یكی از متخصصان، اسرائیل برای چنین حملاتی، در دوران ریاست جمهوری ترامپ، حمایت ضمنی آمریكا را داشت. دو کشور رابطه طولانیمدت اشتراک اطلاعات داشتهاند و ایالاتمتحده از حملات پیشین اسرائیل در سوریه حمایت کرده است. تحلیلگران میگویند حداقل، هیچ نشانهای وجود ندارد که ایالات متحده در راه اسرائیل بایستد.
به گفته ایلان گلدنبرگ، یکی از اعضای ارشد مرکز امنیت جدید آمریکا در واشنگتن «تا زمانی كه دولت جو بایدن احساس کند كه اسرائیلیها به آستانه تنش و درگیری نزدیک نشدهاند، فکر نمیكنم مانع اقداماتی شود كه اسرائیل برای محافظت از خود انجام میدهد.»
مقامات گفتند، جک سالیوان، مشاور امنیت ملی كاخ سفید، روز پنجشنبه با مشاور امنیت ملی اسرائیل، میر بن شبات، ملاقات كرد تا در مورد طیف وسیعی از موضوعات، با محوریت مباحثمربوط به ایران، بحث و تبادل نظر كند.