درحالیکه تیم تحقیقاتی سازمان جهانی بهداشت، همچنان به دنبال یافتن رمز و راز خاستگاه ویروس کرونا است، به موجب یک سند محرمانه داخلی این سازمان، چین در 3 ماه اول پاندمی کرونا، هیچ اطلاعاتی درخصوص این ویروس ارائه نداده است.
بنابر گزارش روزنامه «گاردین»، مقامات چینی در مورد تحقیقات اپیدمیولوژیک مربوط به منشأ بیماری کووید-19 در شهر ووهان در هشت ماه اول پس از شیوع، اقدامات «اندکی» انجام دادهاند.
اسناد یا دادهها در کار نیستند
در خلاصه گزارش داخلی تیم تحقیقاتی این سازمان آمده است، تیمی که در 10 آگوست سال 2020 در همان مأموریت برای کمک در یافتن منشا ویروس با همتایان چینی خود ملاقات کرده، اطلاعات کمی دریافت کرده و به اسناد یا دادههای کتبی دسترسی نداشته است.
همین گزارش منتشر شده در تابستان گذشته که در زمانی نوشته شد که نرخ جهانی ابتلا به کرونا در آن زمان به 20 میلیون نفر رسیده بود، تأیید میکند که دانشمندان سازمان جهانی بهداشت در تلاشهای اولیه خود برای بررسی شیوع کرونا در چین، با مشکل روبهرو شدند.
فقط اطلاعات شفاهی موجود بود
این سند دو صفحهای، خلاصهای از سفر پیتر بن مبارک مدیر برنامه و مسئول تیم اعزامی سازمان جهانی بهداشت به چین در فاصله 10 ژوئیه تا 3 آگوست 2020 است که به عنوان مأموریت سازمان جهانی بهداشت برای مطالعه کووید 19 و «بررسی کارهایی که تاکنون در مورد منشا ویروس انجام شده»، قلمداد شد.
براساس گزارش سفر، این مأموریت با یک قرنطینه دو هفتهای و به دنبال آن 10 روز ملاقات حضوری با وزارتخانههای مربوطه در چین از جمله کمیسیون ملی بهداشت، اداره امور تنظیم بازار، وزارت کشاورزی و امور روستایی و دیگر مراکز از جمله موسسه ویروس شناسی ووهان، آغاز شد و «پس از گفتوگوهای دامنهدار با همتایان چینی، به نظر میرسد که از ژانویه 2020، کار چندانی در مورد تحقیقات اپیدمیولوژیک ووهان انجام نشده است.»
دادهها به صورت شفاهی ارائه شده و حاوی برخی جزئیات نیز است، درحالیکه هیچ سخنرانی با فورمت پاورپوینت ارائه نشده و هیچ سندی به اشتراک گذاشته نشده است.
سازمان جهانی بهداشت از دادن توضیح امتناع کرد
سخنگوی سازمان جهانی بهداشت از اظهار نظر در مورد «اسناد داخلی» خودداری کرد و سفارت چین در واشنگتن نیز به درخواست اظهار نظر، پاسخ نداد.
این افشاگری پس از آن صورت میگیرد که اخیراً دولت بایدن، بیانیه شفافی در مورد نگرانیهای خود از همکاری چین در تحقیق پیرامون پاندمی کرونا و نیاز سازمان جهانی بهداشت به رعایت استانداردهای بالا و محافظت از اعتبار خود، صادر کرده است.
گفتنی است که ویروس کرونا بیش از 111.61 میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده، در حالی که مجموع مرگهای ناشی از این ویروس در جهان به دو میلیون و 574877 نفر رسیده است.