وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا شامگاه پنجشنبه 18 فوریه 2021 اعلام کرد که واشنگتن فراخوان اتحادیه اروپا برای حضور در نشست گروه 5+1 با ایران را خواهد پذیرفت.
دولت جدید آمریکا نیز لغو اعلامیه دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده مبنی بر بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ابلاغ کرده است.
بنا به گزارش خبرگزاری رویترز و پیش از اعلام وزارت خارجه آمریکا در اینباره، یک مقام ارشد آمریکایی تاکید کرد که ایالات متحده با فراخوانی از اتحادیه اروپا برای انجام مذاکرات با ایران موافقت خواهد کرد. او اما اشاره کرد چنانچه به برخی مسائل منطقهای رسیدگی نشود تصور احیای توافق هستهای با ایران دشوار خواهد بود.
افزون بر آن مقام ارشد آمریکایی تاکید کرد که تعلیق پروتکل الحاقی از سوی ایران و ممانعت آن از عملیات بازرسی ناگهانی کارشناسان بینالمللی «گامی خطرناک» است.
این مقام مسئول به شرط اینکه نام او فاش نشود به خبرگزاری رویترز گفته که پس از گفتگوهای میان وزرای خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان « اگر چنین نشستی برگزار شود ما آماده مشارکت هستیم».
کاهش محدودیتهای مسافرتی
از سویی یک مقام آمریکایی دیگر گفت که واشنگتن به نمایندگی دیپلماتیک ایران در سازمان ملل ابلاغ کرده که محدودیتهای مسافرتی اعمال شده بر دیپلماتهای ایرانی را کاهش میدهد.او همچنین گفت که دولت جو بایدن بر خلاف ابلاغ کاهش محدودیتهای مسافرتی اعمال شده با مسئولان ایرانی ارتباط بر قرار نکرده است.
پیش از این یک مقام ارشد در اتحادیه اروپا گفت که او آماده است به نشست میان طرفهای توافق هستهای شامل بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا بازگردد.
این در حالی است که کاخ سفید پنجشنبه اعلام کرد که ایران کاملا از پایبندی به توافق هستهای فاصله دارد.
پیش از این بریتانیا، آلمان و فرانسه در بیانیهای از قصد آمریکا برای بازگشت به روند دیپلماسی درباره ایران استقبال کرده اما از نقضهای اخیر تعهدات هستهای ایران ابراز نگرانی کردند.
به باور تحلیلگران ایران از کاهش تعهدات برجامی به عنوان ابزاری برای اعمال فشار بر دیگر کشورهای باقیمانده در برجام از جمله فرانسه، آلمان، بریتانیا، روسیه و چین استفاده میکند تا از آنها امتیازات بیشتری بگیرد.
براساس قانونی که مجلس ایران در ماه دسامبر آن را تصویب کرد، در صورت برداشته نشدن تحریمها دولت ایران موظف است فعالیتهای بازرسان آژانس در ایران را کاهش دهد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفته بود که براساس این قانون، دولت ایران برای اجرایی کردن آن تا حدود 21 فوریه وقت دارد.
شایان ذکر است که ایران در واکنش به از سرگیری تحریمهای آمریکایی اعمال شده بر آن در پی خروج آمریکا از توافق هستهای برجام، از پایبندی به برخی تعهدات هستهایش دست کشیده و به از سرگیری غنیسازی اورانیوم و راهاندازی سانتریفیوژها روی آورده است.