دکتر سوميا سواميناثان پژوهشگر ارشد سازمان جهانی بهداشت، تأکید کرد که تمام واکسنهای ضد کرونا که تاکنون تولید شدهاند، بر افراد بالغ بالای 18 سال یا در یک مورد 16 سال، آزمایش بالینی شده و به همین دلیل، کودکان کمتر از این سن، هنوز مجاز به دریافت دوزهای واکسن تا انجام مراحل آزمایش بالینی نیستند که انتظار میرود، به زودی آغاز شود.
اظهارات دکتر سوامیناتان طی مصاحبهای با وسمیتا جوپتا اسمیت در قسمت 25ام مجله تلویزیونی «ساینس این فایو» آمده که توسط سازمان جهانی بهداشت از طریق «توییتر» به منظور آگاهی و آموزش در مورد همه موارد مرتبط به ویروس کرونا پخش میکند و در بر دارنده تمام اطلاعات مربوط به سویههای جهش یافته کرونا و اثربخشی واکسنهای ضد ویروس بر سویههای جدید است.
سالمندان و بیماریهای زمینهای
دکتر سوامیناتان افزود که از آنجا که این بیماری در افراد مسن، خطرناکتر و کشندهتر است، همه تولیدکنندگان واکسن این نکته را مد نظر داشتند که افراد مسن و دارای بیماریهای زمینهای مانند فشار خون، دیابت و بیماریهای قلبی از ضمانتهای لازم برخوردار شوند. در نتیجه، پس از آزمایشهای بالینی و تأیید ایمن بودن واکسن برای بزرگسالان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای، مجوز واکسیناسیون صادر شد.
سوامیناتان همچنین خاطر نشان کرد که شمار واکسنها در سطح جهان محدود است و افراد در معرض خطر، در اولویت واکسینه شدن قرار دارند. بنابراین تا زمانی که سازمان جهانی بهداشت، اطلاعات مربوط به کودکان را به دست آورد، واکسنهای بیشتری نیز در دسترس قرار خواهد گرفت که در این صورت سازمان جهانی بهداشت، پروتکلهایی را برای واکسیناسیون کودکان تهیه خواهد کرد اما هم اکنون نیز واکسن برای افراد بالای 18سال در دسترس است.
اولویت در دسترسی به واکسن
دکتر سوامیناتان در مورد مصونیت افراد بهبودیافته از کووید 19 گفت، روشن است كه اکثر افراد مبتلا به کووید19 از نوعی ایمنی برخوردار می شوند اما زیرمجموعهای از این افراد به ویژه کسانی که ابتلای بسیار خفیفی داشته، وجود دارند که معمولا بدون علائم هستند، در مقایسه با افرادی که دارای عالائم شدید شده و پادتنهای زیادی در بدنشان تولید شده است، به همین دلیل، سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر به افراد توصیه میکند در صورتیکه در گروه اولویت قرار داشته باشند، واکسینه شوند بدون توجه به اینکه قبلا مبتلا شده باشند یا نه.
عوارض جانبی شایع
دکترسوميا سواميناثان در مورد عوارض جانبی شایع گروه کنونی واکسنها گفت، اتفاق زمانی میافتد که شخصی برای دریافت واکسن روانه کلینیک شده و شیوه خاصی دنبال میشود، از جمله انتظار تا مدت زمان معین در کلینیک، زیرا کارکنان مراقبتهای بهداشتی، باید تأثیر واکسن بر روی فرد و اینکه آیا واکنش آلرژیک وجود دارد یا نه را کنترل کنند تا بتوانند از کسانی که علائم آلرژیک به واکسن نشان میدهند، مراقبت کنند.
به گفته او علائم شایع پس از واکسیناسیون معمولاً درد، ناآرامی، قرمزی یا تورم در باز و در محل تزریق است و دریافتکننده دوز واکسن، ممکن است تب پایین، درد بدن، سردرد یا فقط احساس ناآرامی داشته باشد که علائم قابل پیشبینی است، زیرا سیستم ایمنی بدن، عاملی است که به این آنتیژن، وارد شده، واکنش نشان میدهد و برای مقابله با آن آماده میشود.
او افزود که پس از گذشت بیش از سه یا چهار روز اول، اگر گیرنده واکسن، واکنش غیرمعمولی را نشان دهد یا اگر هر یک از این علائم ادامه داشته باشد یا علائم غیرمعمول دیگری بروز کند که معمولاً از آن رنج نمی برد، مراجعه به همان کلینیک که در آن واکسن را دریافت کرده، برای معاینه مفید خواهد بود.