پنتاگون: سعودی شریک اصلی آمریکا و نقش مهمی در حفظ امنیت منطقه دارد
وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، شامگاه پنجشنبه 28 ژانویه 2021 تاکید کرد که پادشاهی عربی سعودی شریک اصلی ایالات متحده در منطقه است و نقش مهمی در ساختار امنیت منطقهای ایفا میکند.
در همین حال ایالات متحده آمریکا ضمن انجام آمادگیهایی در تلاش است تا تعداد نیروها و تجهیزات نظامیاش را در منطقه برای مرحله پیشرو افزایش دهد.
سرهنگ دوم آنتوان سیمیلروت از نیروهای مارینز ایالات متحده که سخنگوی «پنتاگون» است به روزنامه «الشرق الاوسط» گفته که وزارت دفاع آمریکا به منظور تضمین توازن در نیازهای فعالسازی، خطرات و همچنین ارتقای آمادگیها جهت تحقق تعهدات جهانیاش همچنان به ارزیابی وضعیت خود در منطقه خاورمیانه و خلیج ادامه میدهد.
این مقام نظامی آمریکایی تاکید کرد که پادشاهی عربی سعودی شریک اصلی ایالات متحده در منطقه است و نقش مهمی را در ساختار امنیت منطقه ایفا میکند.
او ضمن اشاره به اظهارات هفته گذشته لوید اوستن وزیر دفاع جدید آمریکا در برابر کمیته نیروهای مسلح در مجلس سنای آمریکا، گفت که وزارت دفاع به گفتگوهای خود با شرکای منطقهایش در خاورمیانه ادامه میدهد تا توانمندیهای مورد نیاز برای بازدارندگی در برابر ایران و حفظ ثبات منطقه را شناسایی و تقویت کند.
سیمیلروت همچنین افزود که وزارت دفاع آمریکا با افزایش تمرکز بر چین و ارتقای سطح آمادگیها در این زمینه منابع خود را با استراتژی دفاعیاش مطابقت میدهد.
فروش تسلیحات به سعودی
سخنگوی پنتاگون درباره توقف فروش و انتقال سلاح به سعودی و همچنین فروشهای تجاری مستقیمی که دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا مجوز آن را صادر کرده بود، تاکید کرد که این وقفه موقت است تا به دولت جدید فرصت بازنگری در آن را بدهد.
او همچنین افزود:« این اقدام روتینی اداری و نمونهای از اقدامات در روند انتقالی است و نشان میدهد دولت جدید علاوه بر تضمین فروش اسلحه آمریکایی به اهداف استراتژیک ما که شامل ایجاد سیستم امنیتی قوی، قابل راهاندازی و بسیار با قدرت برای رویارویی با خطرها، برای شرکایمان است، به شفافیت و حکمرانی رشید نیز پایبند است».
موضع دولت جدید آمریکا درباره یمن
شایان ذکر است وزیر خارجه آمریکا چهارشنبه در اولین کنفرانس خبری خود گفت :«بر حوثیها تمرکز میکنیم آنها صنعا(پایتخت یمن) را اشغال و سعودی همپیمان ما را هدف قرار دادند».
بلینکن همچنین بیان کرد که شبهنظامیان حوثی نقضهای بسیاری علیه حقوق بشر مرتکب شدهاند.
وزیر خارجه دولت جدید آمریکا نیز افزود که « سعودی کمکهای انسانی زیادی به یمن ارائه داده است».
او همچنین گفت کشورش به تلاش برای توزیع کمکهای انسانی در یمن تلاش ادامه خواهد داد.
توافق هسته ایران
آنتونی بلینکن وزیر خارجه جدید آمریکا درباره ایران نیز گفته بود؛ مادامی که ایران به تعهداتش که آنها را نقض کرده پایبند نشود، ایالات متحده به توافق هستهای با ایران باز نخواهد گشت. او در ادامه گفت که «این موضوع مدتی به طول خواهد کشید».
او همچنین گفت مدتی زمان لازم است تا بتوان میزان پایبندی ایران به تعهداتش را مورد ارزیابی قرار داد. ما از این مرحله دور هستیم، این دستکم چیزی است که میتوان در این رابطه گفت.
بلینکن در اولین کنفرانس خبری خود توضیح داد که ایران دیگر در بسیاری زمینهها به تعهداتش عمل نمیکند و چنانچه تصمیم بگیرد به تعهداتش باز گردد این امر مدتی طول خواهد کشید.
وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با دومینیک راب وزیر خارجه بریتانیا نیز راهکارهای مقابله با «رفتار بیثبات کننده ایران» را مورد بررسی قرار داد.
از سویی ژنرال کنت مکنزی فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه از هماهنگی پنتاگون با ریاض برای استفاده از پایگاههای هوایی و بنادر مختلف در مناطق غرب سعودی اشاره کرد و گفت این اقدام به منظور رویارویی در صورت شعلهور شدن هر جنگی با ایران، صورت میگیرد.
مکنزی در توضیحی به خبرنگاران همراه او در سفر به خاورمیانه که طی آن اوایل هفته جاری از پایگاههای آمریکایی در سعودی بازدید کرد، گفت چنانچه هر درگیری با ایران اتفاق بیافتد، ایالات متحده آمریکا قادر خواهد بود نیروها را از و به منطقه غرب سعودی انتقال دهد، و جنگندهها و دیگر هواپیماها را از تیررس موشکاندازهای ایران دور نگه دارد.
مکنزی همچنین گفت که او در همین رابطه از 3 مکان پیشنهادی جدید در مناطق ینبع، طائف و تبوک سعودی بازدید کرده است.
او گفت در صورت وقوع هر سناریوی جنگ و رویارویی مسلحانه با ایران آبهای خلیج صحنه درگیریها خواهد بود، به همین خاطر به دنبال اماکنی هستیم که در صورت مشارکت در جنگ، نیروهایمان را به آن انتقال دهیم».
مکنزی گفت که بخش غربی سعودی که در سواحل دریای سرخ قرار دارد دارای ظرفیتهای عدیدی از لحاظ حضور نیروهای آمریکایی است.
این مقام نظامی آمریکایی گفت که این طرح آمریکا دستکم از یک سال پیش جاری بوده و در سایه دولت جدید به ریاست بایدن از آن پردهبرداری میشود، چرا که روابط آمریکا و سعودی در سطح نظامی عمیق است و تاکید کرد که فرماندهان نظامی در فرماندهی ستاد مرکزی آمریکا که همه پایگاههای آمریکایی در خاورمیانه را فرماندهی میکند، همواره احتمال وقوع جنگ از سوی ایران را در محاسبات خود قرار دادهاند.
ژنرال مکنزی فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه تاکید کرد که استفاده ایالات متحده از 3 تاسیسات سعودی که شامل یک بندر تجاری و بندر صنعتی دیگر در ینبع و همچنین باندهای فرود هواپیماها در تبوک و طائف که به گفته او روز دوشنبه از آنها بازدید کرده است همچنان «بسیار مشروط» و «در دست بررسی» است.