خطر دیپورت محمد مساعد روزنامهنگار منتقد ایرانی پس از دستگیری در ترکیه
پس از دستگیری محمد مساعد روزنامهنگار منتقد ایرانی، کمیته حمایت از روزنامهنگاران از مقامات ترکیه خواست مانع بازگرداندن این خبرنگار به ایران شوند.
بر اساس این بیانیه، روز گذشته این خبرنگار از طریق یک پیامرسان با کمیته حمایت از روزنامهنگاران تماس گرفت و گفت که او پس از عبور از مرز ایران در شهر وان، توسط پلیس مرزی ترکیه بازداشت شد.
کمیته مستقر در نیویورک نیز در بیانیهای از ترکیه خواست که بلافاصله مانع بازگشت محمد مساعد به ایران شود. در این بیانیه آمده است که مساعد در نوامبر گذشته جایزه بینالمللی آزادی مطبوعات را برای سال 2020 کسب کرده بود.
دادگاه انقلاب ایران در آگوست سال گذشته محمد مساعد را به اتهام «تبانی علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» به چهار سال و 9 ماه زندان محکوم کرد.
مساعد در پیام خود به کمیته حمایت از روزنامهنگاران اعلام کرد که او پس از احضار از سوی دادگاه اقدام به خروج غیرقانونی از ایران کرد.
این خبرنگار در ادامه پیام خود اظهار کرد که پلیس ترکیه، او را به بیمارستان منتقل کرده و گفته است که به زودی او را به ایران بازمیگرداند.
شریف منصور هماهنگکننده بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی در کمیته حمایت از روزنامهنگاران گفت: «ما بر این باوریم که خطر آزار و شکنجه محمد مساعد را در صورت بازگشت به ایران تهدید میکند».
او افزود: «ما از مقامات ترکیه میخواهیم که به تعهدات خود در قوانین بینالمللی احترام بگذارند، از دیپورت مساعد خودداری کنند و هرگونه درخواست پناهندگی سیاسی را که وی ممکن است ارائه دهد، بررسی کنند».
محمد مساعد روزنامهنگار بخش اقتصادی ایران، پیش از آزادی با قرار وثیقه، به دلیل گزارش در مورد فساد و اعتراضات نوامبر 2019، دو بار دستگیر شد.
او پیش از این، با نوشتن توئیتی اعلام کرد که مجازات او علاوه بر حبس 4 ساله و 9 ماهه، منع فعالیت روزنامهنگاری به مدت دو سال را نیز شامل میشود.
اواخر فوریه سال 2020، آژانس اطلاعات سپاه پاسداران ایران، محمد مساعد را پس از انتشار اخبار و نظرات انتقادی او در شبکههای اجتماعی درباره مدیریت کرونا از سوی مسئولان و پنهانکاری در این زمینه، او را بازداشت و حسابهای وی در توئیتر و تلگرام را مسدود کردند و موبایل و لپتاپ او را ضبط کردند.
او همچنین به دلیل انتشار مقالاتی در مورد وخامت اوضاع اقتصادی و معیشتی ایران، در تاریخ 23 دسامبر 2019 برای مدت دو هفته توسط اطلاعات سپاه پاسداران دستگیر شد.
مساعد پیش از این برنده جایزه معتبر روزنامهنگاران اقتصادی ایران و همچنین جایزه آلمانی «دویچه وله» برای آزادی بیان شده بود.
گفتنی است، ترکیه به پناهگاهی ناامن برای پناهندگان سیاسی فراری از ظلم و ستم رژیم ایران تبدیل شده است، این کشور پیش از این سه معترض فراری از ایران به نامهای امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی را به ایران تحویل داد که پس از آن در دادگاه به اعدام محکوم شدند که پس از موج انتقادات بینالمللی به حالت تعلیق درآمد.
ماه مه گذشته، گزارشگران بدون مرز نگرانی خود را در مورد سرنوشت 12 روزنامهنگار ایرانی و یک شهروند روزنامنگار ساکن ترکیه ابراز داشت و با اشاره به سابقه «آدمربایی و کشتار پناهندگان ایرانی» توسط رژیم ایران، نسبت به حمله به آنها هشدار داد.
روز شنبه، این سازمان در بیانیهای از دولت ترکیه و كمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد خواست تا با هم در «تامین امنیت» روزنامهنگاران و «تسهیل اقامت آنها در یک كشور امن» همکاری كنند.
در حال حاضر، اداره مهاجرت ترکیه مسئول رسیدگی به پروندههای پناهندگی در این کشور است، اما گزارشگران بدون مرز می گویند که عملکرد این اداره به طور جدی به تاخیر افتاد و «تاثیر منفی» بر وضعیت پناهجویان داشت.