بنا به اعلام وزارت دفاع ایالات متحده، پنتاگون، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا شنبه 5 دسامبر 2020 فرمان داد اغلب نیروهای آمریکایی تا آغاز سال 2021 از سومالی خارج شوند.
بنا به بیانیه صادره از وزارت دفاع آمریکا «بخشی از نیروهای آمریکایی خارج شده از سومالی مجددا در شرق آفریقا مستقر خواهند شد».
پنتاگون همچنین توضیح داد که بقیه نیروهای آمریکایی با هدف اجازه داشتن به انجام عملیات مرزی ایالات متحده و نیروهای مشترک و به منظور ادامه فشار بر سازمانهای تندرو خشونتگرا، از سومالی به کشورهای مجاور منتقل خواهند شد.
واشنگتن نزدیک به 700 سرباز را در سومالی و با هدف ارائه آموزش نظامی به نیروهای سومالیایی و انجام حملات هوایی برای مبارزه تروریسم علیه گروه تندرو الشباب در این کشور که از سوی آمریکا در سال 2008 به عنوان سازمانی تروریستی قلمداد شدهاند، مستقر کرده بود.
پنتاگون همچنین اعلام کرد که «ایالات متحده از آفریقا خارج یا دست نخواهد کشید» و گفت:« به اقدامات خود برای تضعیف سازمانهای تندرو خشونتگرایی که احتمالا خاک ما را تهدید کنند ادامه خواهیم داد.
وزارت دفاع آمریکا همچنین متعهد شد تواناییهای خود را برای انجام عملیاتهایی جهت مبارزه با تروریسم در سومالی حفظ خواهد کرد.
پنتاگون افزود که واشنگتن همچنان به ادامه فعالیتهای اطلاعاتیاش در خاک سومالی متعهد خواهد ماند.
این اعلامیه در پاسخ به تمایل دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا جهت حد گذاشتن برای «جنگهای ایالات متحده آمریکا را که پایانی نیست» در خارج از این کشور اتخاذ میشود.
از موقعی که جو بایدن نامزد دمکرات در ماه نوامبر در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شده ترامپ تا پیش از تحویل قدرت در 20 ژانویه آینده در تلاش است تا در روند خروج نیروهای آمریکایی از تعدادی از کشورها و از جمله آن افغانستان و عراق تسریع کند.
از طرفی و بنا به گزارش جدید بازرس کل پنتاگون، جنبش الشباب سومالی همچنان به عنوان تهدیدی بزرگ در سومالی و منطقه به شمار میرود.
او گفت که جنبش الشباب سومالی همچنان «به سازگاری و مقاومت ادامه داده و کماکان قادر است به منافع غربیها و شرکایشان در سومالی و شرق آفریقا حمله کند».
هر چند ماموریت ارتش آمریکا در سومالی از اهمیت بالایی نزد ایالات متحده آمریکا برخوردار نیست، به طور کلی اما سنگ زیربنای تلاشهای وزارت دفاع آمریکا در مبارزه با القاعده است.
یک مقام مسئول در وزارت دفاع آمریکا پنتاگون که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری «رویترز» گفت که نیروهای آمریکایی که در سومالی خواهند ماند در مگادیشو پایتخت این کشور مستقرار خواهند شد.
نیروهای ایالات متحده آمریکا امسال پیش از این از شهرهای بوساسو و جالکایو سومالی خارج شدند. تا ماه گذشته نیروهای امریکایی همچنان در شهر ساحلی کیسمایو جنوبی و پایگاه بیلدوجلی و در پایتخت مگادیشو حضور داشتند.
از سویی ژنرال مارک میلی رئیس ارکان ارتش آمریکا چهارشنبه اعلام کرد که جنبش الشباب سومالی همچنان «تهدیدی» جدی است و باید آن را زیر نظر گرفت.
این مقام آمریکایی همچنین هشدار داد که « هر کدام از این عملیاتها خالی از خطر نیستند». او در این راستا همچنین به کشته شدن یکی از افراد آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا CIA در نوامبر گذشته در سومالی اشاره کرد.