جوزپ بورل مسئول روابط خارجی اتحادیه اروپا امروز سه شنبه 15 سپتامبر تاکید کرد که روابط این اتحادیه با ترکیه در وضعیت منحصر به فردی قرار گرفته و آنکارا باید از منازعه جاری در شرق مدیترانه خارج شده و به حقوق بشر احترام بگذارد.
بورل در برابر پارلمان اروپا خاطر نشان نمود که «این روابط در برهه متمایزی از تاریخ قرار دارد و در راستای اوضاعی معین یا در خلاف این جهت حرکت میکند که این امر بستگی به رویدادهای چند روز آینده دارد».
به گفته وی رفتار ترکیه در شرق مدیترانه نگران زاست و ترکیه میبایست از «رفتارهای یک جانبه گرایانه» در این منطقه دست بردارد.
بورل همچنین در توئیت خود نوشت: «أوضاع جاری در شرق مدیترانه محتاج تحرک فوری ما و کاستن از سطح تنش هاست».
از سوی دیگر شارل میشل رئیس شورای اروپا نیز در توئیت خود نوشت: «بر طرف سازی بحران شرق مدیترانه اولویت اساسی برای اورپا است. هدف ما کاملا روشن است که همان ثبات و امنیت تمامی منطقه میباشد».
قرار است که رهبران اتحادیه اروپا هفته آینده برای بررسی موضوع روابط با ترکیه، نشستی داشته باشند.
آنکارا دوشنبه 14 سپتامبر تاکید کرده بود که بازگشت کشتی کاوشگرش از شرق مدیترانه که علت اساسی بروز بحران با یونان است، عقب نشینی محسوب نمیشود.
مولود شاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه در مصاحبه با کانال «ان تی وی» ترکیه گفت «کشتی عروج ریس در نزدیکی بندر آنتالیا برای اجرای عملیات نگهداری و تامین آذوقه پهلو گرفته است».
وی گفت که این اقدام روتینی نباید «اشتباه» تفسیر شده و «عقبگرد» درنظر گرفته شود. به گفته او «نخست وزیر یونان این اقدام را نخستین گام بسیار مثبت ارزیابی کرده است».
به نظر شاوش اوغلو« نباید أمور را بر خالاف آنچه که واقعا هست، تعبیر و تفسیر کرد.دیگر کشتی های ترکیه نظیر بارباروسا خیرالدین و یافوز همچنان به فعالیتهای کاوشگرانه خود در شرق مدیترانه ادامه میدهند».
با این حال وزیر خارجه ترکیه، مخالفتی با برداشت مثبت از بازگشت عروج ریس به سواحل ترکیه نکرد به این شرط که یونان نیز به نوبه خود گامی بر دارد.
وی افزود: «یونان میتواند این اقدام روتینی را نشانهای بر حسن نیت تلقی کرده و از خواستههای تندروانه خود دست بردارد».
بازگشت عروج ریس در روز یکشنبه گذشته به بندر آنتالیا، امیدها بر برقراری آرامش در روابط ترکیه و یونان را احیا کرد که بر سر حاکمیت بر مناطق شرق مدیترانه مناقشه دارند که ممکن است دارای ثروتهای نفتی و گازی باشد.
دامنه این تنش در أواخر اوت گذشته با اقدامات چندین کشور در اجرای رزمآیشهای نظامی همزمان و موازی با هم افزایش یافت. بررسی این بحران در برنامه کاری نشست سران اروپا در 24 و 225 سپتامبر جاری گنجانده شده است.