برایان هوک، نماینده وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران از قطعنامه توبیخی شورای حکام آژانس علیه ایران استقبال کرد و ضمن «خنده آور» توصیف کردن اظهارات محمدجواد ظریف، بر لزوم همکاری ایران با بازرسان آژانس تاکید ورزید.
هوک، شنبه 20 ژوئن، تصویب قطعنامه توبیخی علیه ایران را دلیلی بر نگرانی جدی جامعه بینالمللی نسبت به فعالیتهای هستهای ایران دانسته است.
او با اشاره به این قطعنامه تاکید کرد که برداشتن تحریمهای تسلیحاتی ایران میتواند، تهدیدی برای کشورهای خاورمیانه ایجاد کند.
نماینده وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران تاکید کرد که فعالیتهای هستهای ایران، پیاده کردن بند مربوط به برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی ایران را خالی از محتوا می سازد.
شایان ذکر است که پیش از تصویب قطعنامه توبیخی علیه ایران، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با انتشار توئیت خود اعلام کرده بود که «ایران چیزی برای پنهان کردن ندارد.»
برایان هوک در واکنش به توییت ظریف، این گفته او را «خنده آور» خواند.
گفتنی است که در توافق هستهای سال 2015 پیش بینی شده بود که تحریمهای تسلیحاتی ایران ظرف پنج سال لغو و حتی احتمال لغو زودتر از این تاریخ نیز در متن برجام منظور شده بود.
به باور برایان هوک، گنجاندن چنین مادهای در متن توافق هستهای، از اساس اشتباه بوده است.
هوک با اشاره به عدم همکاری ایران با بازرسان آژانس اتمی اعلام کرد که این موضوع، دلیل روشنی برای لزوم عدم لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران است.
هوک همچنین تاکید کرد که رفع تحریمهای تسلیحاتی ایران میتواند به نگرانی کشورهای خاورمیانه نسبت به عملکرد سیاسی ایران در منطقه دامن بزند. او بار دیگر تخاطر نشان نمود که سیاست آمریکا در ارتباط با این موضوع بر تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران از سوی شورای امنیت استوار است.
فشار فزاینده بر ایران
روزنامه نیویورکتایمز در شماره امروز خود با انتشار گزارش مبسوطی درباره پیامدهای تصویب این قطعنامه به نقل از برایان هوک از «انزوای بیشتر» ایران سخن گفته و آورده است: آنچه باعث طرح پیشنویس قطعنامه توبیخی بریتانیا، فرانسه و آلمان در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد، عدم همکاری ایران با بازرسان آژانس برای بازدید از دو مکان در ایران بود
نیویورکتایمز« بیآنکه به شک و تردید ها پیرامون فعالیت های هسته ای ایران در منطقه تورقوزآباد» اشاره کند، به اسناد مربوط به فعالیتهای پنهانی هستهای ایران پرداخت که به دست موساد افتاده است.
از تابستان سال گذشته تا کنون، همه درخواستهای بینالمللی برای بازدید از این دو سایت با مخالفت ایران روبهرو شده است.
کاظم غریبآبادی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز پنجشنبه 18ژوئن با تاکید بر این که ایران امکان دسترسی را منابق اراده خود فراهم می کند، مدعی شد که ظرف سال گذشته میلادی، 20 درصد کل بازرسی آژانس مربوط به سایتهای اتمی ایران بوده است.
برایان هوک در واکنش به اظهارات غریبآبادی گفته است که نکته حائز اهمیت، شمار سایتهای بازدید شده نیست، بلکه بازدید از آن مکانهایی است که نظام ایران مانع از دسترسی بازرسان آژانس به آنها شده است.
برایان هوک درباره فعالیتهای هستهای ایران گفته است: «ایران حق انتخاب دارد: ایران میتواند به پرسشهای آژانس پاسخ داده و به درخواستهای مشروع گردن نهد، بازدید بازرسان را ممکن سازد و نسبت به فعالیتهای خود شفاف عمل کند، یا به راه کنونی خود ادامه داده وهمچنان کار شکنی کرده و به پنهانکاری و فریب ادامه دهد.»