آمریکا صدور ویزا برای خبرنگاران و روزنامهنگاران چینی را سختتر کرد
آمریکا روز جمعه 8 مه 2020 قانون جدیدی را برای تشدید دستورالعملهای ویزا برای روزنامهنگاران و خبرنگاران چینی صادر کرد و گفت که این در واکنش به بدرفتاری با روزنامهنگاران آمریکایی در چین است.
اخیرا پس از شیوع ویروس همهگیر کرونا در جهان، تنشها بین دو کشور آمریکا و چین افزایش یافته است. همچنان این دو کشور در ماههای اخیر دست به یکسری اقدامات تلافیجویانه پیرامون روزنامهنگاران زده اند.
در ماه مارس، چین روزنامهنگاران آمریكایی از سه روزنامه مختلف ایالات متحده را از این کشور بیرون كرد، یک ماه پس از آن آمریكا اعلام كرد كه شروع به بستن پنج نهاد رسانهای چینی که در هماهنگی با سفارت آمریکا کار میکند، را آغاز کرده است. یک روز پس از صدور حکم ایالات متحده به نهادهای دولتی، پکن سه خبرنگار وال استریت ژورنال، (دو آمریکایی و یک استرالیایی) را اخراج کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، براساس قانون جدید ایالات متحده در رابطه به روزنامهنگاران چینی که از روز دوشنبه آینده اعمال میشود، ویزاهای خبرنگاران چین را به یک دوره 90 روزه و گزینه تمدید آن محدود میکند. چنین ویزایی به طور معمول باز است و نیازی به تمدید نیست مگر اینکه کارمند به شرکت دیگری منتقل شود.
یک مقام ارشد وزارت امور داخله ایالات متحده که خواست ناشناس فاش نشود به خبرگزاری رویترز گفت، قانون جدید به این وزارتخانه اجازه میدهد تا برنامههای ویزای روزنامهنگاران چینی را بیشتر بررسی کند و احتمالاً باعث میشود تعداد کلی روزنامهنگاران چینی در ایالات متحده کاهش یابد.
به گفته این مقام وزارت داخله آمریکا، این قانون جدید برای روزنامهنگاران دارای گذرنامه از هنگ کنگ یا ماکائو، دو قلمرو نیمه خودمختار چین اعمال نخواهد شد.
چین روز پنجشنبه 7 مه، پس از انتقاد دونالد ترامپ از پكن در خصوص لزوم اقدام چین برای جلوگیری از شیوع پاندمیک کرونا ، مواضع ایالات متحده در مورد ویروس كرونا را محكوم و آن را «دروغ پردازی» خواند.
ترامپ روز چهارشنبه 6 مه، با تاکید بر این که این پاندمیک، «بدتر» از حمله پرل هاربر در سال 1941 و حملات 11 سپتامبر 2001، بوده، بار دیگر در انتقاد از چین گفت: «این همه گیری هرگز نباید اتفاق میافتاد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پاسخ به این اظهارات، عنوان ساخت: «بسیاری از کشورها، کارشناسان و دانشمندان، ارزیابیهای مثبتی را در مورد عملکرد چین در راستای کنترل ویروس و مبارزه با آن، مطرح کردند.»
این مقام چینی ضمن ابراز جانبداری از عملکرد سازمان جهانی بهداشت، مراتب اعتراض چین نسبت به تلاش های آمریکا و دیگر کشورها برای سایسی سازی بحران کرونا اعلام داشت و بر همکاری با سازمان جهانی بهداشت در خصوص مقابله با پاندمیک کرونا، تاکید ورزید.
قبل از آن، مایک پومپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده، 3 مه 2020 گفته بود، شواهد و دلایل مهم و زیادی در دست داریم نشان میدهد که منشاء ویروس کرونا آزمایشگاه ووهان در چین بوده است.
پومپئو در مصاحبه با شبکه تلویزیونی«ABC » گفت: «شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد منشاء کرونا آزمایشگاهی در چین بوده است».
وزیر خارجه آمریکا اما حاضر به اظهار نظر در مورد این موضوع که آیا او معتقد است شیوع ویروس عمدی بوده است یا نه، خودداری کرد.
پمپئو افزود: «ما میتوانیم تأکید كنیم كه حزب كمونیست چین تمام تلاش خود را انجام داد تا دنیا نفهمد كه در آن زمان چه اتفاقی میافتد دلایل زیادی در این رابطه هست برخی از دلایل خیلی آشکارند».
او اظهار داشت: «ما اظهارات آنها را شنیدیم، دیدیم كه آنها چگونه روزنامه نگاران را اخراج می كردند، و دیدیم چگونه دولت چین كسانی که تلاش كردند از آنچه که اتفاق میافتد سخن بگویند را ساکت میکرد. آنها جلوی گزارشهای اساتید پزشكی داخل چین را گرفتند این روشی است كه توسط احزاب كمونیست همواره بکار گرفته میشود».
پومپئو مقامات چین را به افزایش خطرات عظیمی که منجر به بیماری و مرگ صدها هزار نفر در سراسر جهان از جمله در ایالات متحده شد، متهم کرد.
او همچنین پکن را به جلوگیری و ممانعت کردن از ورود تیمی از بهداشت جهانی به آزمایشگاه ووهان متهم کرد.