هارمیت کور، خبرنگار علمی شبکه سی ان ان 3 اوریل در گزارشی، موضوع تاثیر کاهش قابل ملاحظه سو وصدای شهرها ناشی از سیاست فاصله گذاری اجتماعی برای مقابله با شیوع کرونا در بالا بردن سطح دقت زلزله نگاری را دنبال کرده است.
در این گزارش میخوانیم: اقدامات مهار جهانی برای مقابله با کووید 19، به نظر میرسد جهان را بسیار ساکتتر کرده تا حدی که این سکوت، برای دانشمندان بسیار جالب توجه است.
خیابانهای شهرها که زمانی شلوغ و سرشار از حرکت بود، اکنون سوت و کور شده و از حرکت باز ایستاده است. ترافیک بزرگراهها به حداقل رسیده و کمتر کسی را میتوان یافت که بیرون از خانه و ماوای خود باشد.
در سراسر جهان، زلزله شناسان، صدای لرزه نگاری محیطی را کمتر مشاهده میکنند بدین مفهوم ارتعاشات و نوسات ناشی از رفت و آمد خودرو، قطار، اتوبوس و افرادی که زندگی روزمره خود را دنبال میکنند، به شکلی کاملا محسوس، کاهش یافته که این کاهش نوسان، پوسته سطحی کره زمین را تا حدود بسیار اندکی ( اما قابل اندازه گیری) کمتر از دوره پیش از کرونا، به ارتعاش وا میدارد.
توماس لکوک ، زمین شناس و زلزله شناس رصدخانه رویال در بلژیک، در اشاره به این پدیده، گزارش داد که بروکسل از اواسط ماه مارس، زمانی که کشور شروع به اجرای تعطیلی مدارس و مشاغل و سایر اقدامات در راستای فاصله گذاری اجتماعی کرد، شاهد حدود 30 تا 50 درصد کاهش سر و صدای ناشی از لرزههای پیرامونی است. به گفته وی، این میزان سر و صدا با آنچه لرزه نگار شناسان در روز کریسمس ثبت میکنند، برابر است.
کاهش وزوز شهرها و افزایش قدرت تشخیص تکانههای بسیار کوچک
کاهش نویز در بروکسل، جلوه ویژهای داشته به شکلی که لکوک و سایر زلزله شناسان قادر به ثبت و شناسایی زمین لرزههای کوچکتر و سایر وقایع لرزهای هستند که برخی از ایستگاههای لرزه نگاری آن را ثبت نمیکردند.
ایستگاههای زلزله نگاری به طور معمول در خارج از مناطق شهری مستقر میشوند، زیرا کاهش سر و صدای ناشی از تحرک انسان، باعث میشود تا تکانههای ظریف موجود در زمین، آسانتر رد گیری شوند. وضعیت روزمره زندگی در شهرها و به عنوان نمونه در بروکسل، به گونهای است که مرکز زلزله نگاری بروکسل معمولاً در ثبت تکانههای کوچکتر، مشارکتی ندارد. زلزله شناسان سعی دارند به عنوان جایگزین از مرکزی اطلاعات بگیرند که از لوله ای در اعماق زمین برای تا در یافت و ثبت زمین لرزههای بسایر کوچک لرزه نگاری استفاده میکند.
به گفته لکوک این سکوت ناشی از ماندن مردم در خانهها و کاهش ملحوظ ارتعاشات محیطی در شهرها، اثری مشابه با استفاده از لوله زلزله نگاری در اعماق زمین داشته و حساسیت مطلوب برای ثبت دقیق تکانههای بسیار کم دامنه را ایجاد میکند.
زلزلهشناسان در شهرهای دیگر نیز شاهد تأثیرات مشابهی هستند
پائولا کوئلیماجر نموداری را در توییتر خود منتشر کرد که نشان می دهد چگونه سروصدا در غرب لندن، هم زمان با بسته شدن مدارس و اماکن اجتماعی در بریتانیا در راستای اجرای سیاست فاصله گذاری اجتاعی، افت قابل ملاحظهای را نشان می دهد.
چلسی لابدز ، دانشجوی دکترا در انستیتوی فناوری کالیفرنیا ، نمودارهایی را منتشر کرد که نشان از افت شدید نویز، در لس آنجلس دارد
با این حال، زلزله شناسان میگویند که کاهش سر و صدا، نوعی تداعی رعب انگیز از حضور عینی کرونا و پرسه زدن و جولان دهی این ویروس در متن زندگی انسانها است که بیش از یک میلیون نفر را مبتلا ، دهها هزار نفر را به کام مرگ فرستاه و ریتمهای عادی زندگی را متوقف کرده است.
در همین رابطه لکوک گفت، نمودارهایی که نویز انسان را ترسیم میکنند ، نشان میدهند که مردم در حال گوش دادن به هشدارهای مقامات مبنی بر ماندن در منزل و به حداقل رساندن فعالیتهای خارجی خود، در حد امکان هستند.
لکوک افزود: «از منظر زلزله شناسی، ما میتوانیم به افراد انگیزه داده و بگوئیم «درست است که شما احساس میکنید در خانه تنها مانده اید اما فراموش نکنید که این داستان همه ماست و همه در حال احترام گذاشتن به مقررات هستیم لذا زیاد سخت نگیرید.»