تنگدستان همواره در طول تاریخ بشر، بیشترین بها را در هنگام وزیدن تند بادهای خانمان سوز ناشی از بیماریهای همهگیر، پرداخت کرده اند. چه بسا امروز هم همین داستان غم انگیز را در شرایطی و حجمی متفاوت، شاهد هستیم؛ اما نکته جالب این است که بانک جهانی و کمیته بینالمللی صلیب سرخ نیز دقیقا به همین ویژگی اشاره کرده اند.
در این رابطه بانک جهانی نسبت به افزایش شمار افراد تنگدست در جنوب شرقی آسیا و اقیانوس آرام به دلیل ویروس کرونا هشدار داد که بیش از 180 کشور جهان را هدف تاخت و تاز خود قرار داده است.
در گزارش روز سهشنبه 31 مارس بانک جهانی، با پیشبینی این که کووید 19، زیانهای شدیدی را به تدابیر فقر ستیزانه در جنوب شرقی آسیا و اقیانوس آرام وارد کند، هشدار داده شده که بر أساس سناریوی بدبینانه تر، به جای کاهش شمار افراد بیبضاعت، تعداد افراد فقیر در این منطقه، افزایش یابد.
24 میلیون نفر در دل فقر
بانک جهانی که مرکز آن در واشنگتن قرار دارد، خاطر نشان نمود در مقایسه با پیشبینیهای قبلی پیرامون دوره این بیماری همهگیر و بر أساس خوشبینانهترین سناریودر خصوص خروج 24 میلیون نفر از شرایط زندگی در فقر مطلق در سال جاری، این عده امسال نیز با درآمد کمتر از 5.5 دلار در روز، باید امورات معیشتی خود را بگذارانند.
اما اگر بر أساس پیشبینی بانک جهانی، شاهد وقوع سناریوی بدبینانهتر باشیم، آنگاه شمار تنگدستان این منطقه به اثر ویروس کرونا، به جای کاهش، 11 میلیون نفر، افزایش خواهد یافت.
ماموریت تقریبا نشدنی
کمیته بینالمللی صلیب سرخ، به نوبه خود نسبت به وقوع سناریویی فاجعه بار هشدار داد که بهای آن را ساکنان کانونهای منازعه و اردوگاه نشینان و پناهجویان فراری از مناطق تنش آلود، پرداخت خواهند کرد.
کمیته صلیب سرخ جهانی خاطرنشان ساخت كه مبارزه با پاندمیک کووید19 در كشورهای ویران شده در اثر جنگ، تا زمانی که كشورها و سازمانهای بشردوستانه، بلافاصله دست به کار اقداماتی هماهنگ شده نزنند، تقریبا ناممکن خواهد بود.
در این راستا چارهای جز اجرای سریع طرحهای لازم برای جلوگیری از انتشار کرونا و مقابله با آن، پیش از گسترش منطقه انتشار ویروس به مناطق درگیری، وجود ندارد.
صلیب سرخ جهانی افزود: «کاهش ظرفیت سیستمهای بهداشتی برای تشخیص موارد ابتلاء و واکنش لازم در قبال این موارد و پیگیری آنها، در کشورهای فرسایش یافته درجریان منازعههای مسلحانه، بر میزان خطر شیوع این همهگیری، میافزاید».
بدترین سناریو .. در زندانها و چادرهای پناهندگان
علاوه بر این، کمیته بینالمللی صلیب سرخ، نگران بروز سناریویی وخیمتر در زندانها و ساکنان اردوگاههای آوارگان و وخامت هر چه بیشتر سیستمهای بهداشتی در مناطق درگیری مانند سوریه، لیبی، جنوب سودان، شمال شرقی نیجریه و أفغانستان است؛ به ویژه که این کمیته، تا زمانیکه افزایش قابل توجهی در پشتیبانی مالی و لجستیکی خود دریافت نکند، از آمادگی لازم برای مقابله با سرازیر شدن گسترده حاملان ویروس کووید 19 برخوردار نیست.
صلیب سرخ جهانی در رابطه با اردوگاههای پناهجویان که اجرای فاصلهگذاری اجتماعی و بدنی میان ساکنان، امری غیرممکن است، ابراز نگرانی کرده که در صورت نفوذ ویروس کرونا در یکی از این اردوگاهها، جلوگیری از شیوع ویروس، غیرممکن خواهد شد.
کرونا جان دستکم 35 هزار نفر را گرفته است
این هشدارها در حالی مطرح شده که کووید-19 به شدت در کار درو کردن جان انسانها است؛ به طوری که بر أساس گزارش فرانس پرس به نقل از منابع رسمی، از زمان ثبت اولین مورد ابتلاء در دسامبر گذشته درچین تاکنون، جان دستکم 35000 نفر در جهان را گرفته است و حدود 75 درصد از قربانیان از اروپا هستند.
شمار مبتلایان به این پاندمیک به 740،000 نفردر بیش از 183 کشور و منطقه جهان، گسترش یافته که بیش از نیمی از آنها در اروپا هستند.
شمار کشته شدگان ناشی از این بیماری کووید 19 در ایالات متحده به بیش از سه هزار نفر رسیده و شمار موارد قطعی ابتلاء به ویروس به بیش از 163 هزار نفر، افزایش یافته است.
در همین راستا، بیش از سه میلیارد نفر در سراسر جهان به امید جلوگیری از شیوع این بیماری همهگیر، در خانه مانده و از آن خارج نمیشوند.