در شرایطی که منطقه شاهد وضعیت بحران فزاینده میان ایران و ایالات متحده است، به ویژه پس از ترور قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در 3 ژانویه توجه بسیاری از کشورها در سایه نگرانی از هر گونه واکنش احتمالی ایران علیه حرکت کشتیرانی، بر تنگه هرمز و نیاز به حمایت از آزادی ناوبری بینالمللی در آن متمرکز شده است.
در همین زمینه، هشت کشور اروپایی دوشنبه 20 ژانویه، «پشتیبانی سیاسی» خود از نظارت بر ناوبری در تنگه هرمز را مورد تأکید قرار دادند و کره جنوبی نیز امروز به جمع این کشورها میپیوندد.
وزارت دفاع کره جنوبی سهشنبه 21 ژانویه اعلام کرد، قصد دارد وظایف یگان مبارزه با دزدان دریایی را که در حال حاضر در سواحل آفریقا مشغول فعالیت است، گسترش دهد تا منطقه پیرامون تنگه هرمز را پس از فشارهای ایالات متحده برای کمک به محافظت از تانکرهای نفتی در بر بگیرد.
یک مقام وزارت دفاع کره جنوبی به خبرنگاران گفت: «حکومت كره جنوبی، تصمیم گرفت موقتا استقرار یگان نظامی "تسونگ یه" را در گسترش دهد تا با توجه شرایط کنونی خاورمیانه، از امنیت شهروندان ما و آزادی ناوبری كشتیهای کره جنوبی اطمینان یابد.»
وی خاطرنشان کرد: «یگان "تسونگ یه" که از سال 2009 در خلیج عدن مستقر است، ماموریت کمک به مقابله با دزدان دریایی با همکاری کشورهای آفریقایی، ایالات متحده و اتحادیه اروپا را برعهده دارد».
این در حالی است که منطقه، شاهد افزایش تنش میان ایران و ایالات متحده است که ماهها پیش همکاری خود با سایر کشورها به منظور حصول اطمینان از امنیت و آزادی ناوبری در منطقه تنگه هرمز را اعلام کرده بود.
نظارت اروپا بر ناوبری در تنگه هرمز
هشت کشور اروپایی دوشنبه 20 ژانویه بر«پشتیبانی سیاسی» خود از نظارت بر ناوبری در تنگه هرمز تأکید کردند. وزارت امور خارجه فرانسه اعلام كرد آلمان، بلژیک، دانمارک، فرانسه، یونان، ایتالیا، هلند و پرتغال، تشکیل هیئت نمایندگی نظارت دریایی اروپا بر تنگه هرمز را مورد«حمایت سیاسی» خویش قرار دادند.
وزارت خارجه فرانسه همچنین در بیانیهای تأکید كرد كه این كشورها مصرانه، حمایت خود از این روند برای مقابله با «بی ثباتی در این منطقه حیاتی برای صلح جهانی» را اعلام کردند.
در ادامه این بیانیه آمده است، این هشت کشور «از همه مشارکتهای میدانی اعلام شده از سوی دانمارک، فرانسه، یونان و هلند برای کمک به این تلاشها و همچنین از تعهدات جدید در روزهای آینده، استقبال میکنند.»
به گفته ریاست ستاد فرانسه به فرانس پرس، کمیته ستاد در اواخر ماه ژانویه در ابوظبی تشکیل خواهد شد و در اواخر بهمن ماه نیز استقرار یک ناوچه هلندی در منطقه ، عملیاتی می شود که این امر نشانه آغاز یک نظام و سامانه مشارکت به نوبت برای کشورهای شرکت کننده خواهد بود.
کاهش تنش
این هشت کشور همچنین خاطرنشان كردند: «حوادث اخیر در خاورمیانه، نگرانیهای شدیدی را برانگیخته زیرا احتمال خطر بروز منازعه گسترده دارای پی آمدهای منفی برای تمامیت منطقه را افزایش میدهد. به نظر این کشورها، شرایط موجود مستلزم ابتکار عملهایی با هدف کاستن از دامنه تنشهاست که منطقه بلافاصله پس از ترور سلیمانی در سوم ژانویه شاهد آن بوده است».
کشورهای مزبور افزودند: «عدم ثبات و امنیت فزاینده در سال 2019 را در چندین رخداد دریایی و غیر دریایی در منطقه خلیج و تنگه هرمز در پی بروز تنش منطقهای، میتوان مشاهده کرد.»
در پایان این بیانیه آمده است «این شرایط، ماه هاست که مخل آزادی ناوبری و امنیت شناورها و خدمه اروپایی و خارجی شده و مبادلات بازرگانی و شبکه نقل و انتقال انرژی نیز از این مشکلات، مصون نمانده که تاثیر منفی آن بر اقتصاد چهانی کاملا آشکار میباشد.