اعضای ارشد حزب جمهوریخواه از وزارت دادگستری آمریكا خواستند كه تحقیقات گستردهای را درباره پرونده لابیهای تأثیرگذار ایرانی در داخل آمریكا آغاز کند.
آنها همچنین در نامهای خطاب به وزیر دادگستری خاطر نشان کردند این سازمانها به جای اینکه تقویت صدای ایرانیآمریکاییها و اشاعه درک بهتر بین مردم ایران و آمریکا؛ به ویژه در بحران کنونی بین واشنگتن و تهران باشند، تبدیل به تشکیلات حامی «دولت آخوندها» روحانیون شده اند.
نامه به دادستان کل
سناتور تام کاتن در بیانیهای که سهشنبه 14 ژانویه منتشر کرد، نوشت، این نامه که به امضای سناتورها تد کروز و مایک براون نیز رسیده، خواستار بررسی نقض احتمالی قانون «ثبت آژانسهای خارجی» توسط گروه نایاک شده است.
در این نامه خاطرنشان شده شورای ملی ایرانیان آمریكا (نایاک)، به عنوان یک سازمان غیرانتفاعی، میبایست در راستای بهبود تفاهم میان مردم آمریكا و ایران فعالیت کند، اما این شورا عملا تبلیغ به نفع رژیم و لابیگری برای رژیم ایران را دنبال میکند.
این نامه اشاره کرده است که «سند قانونی ثبت آژانسهای خارجی»، افراد و آژانسهایی که به نمایندگی از یک کارفرمای خارجی در عرصه سیاسی و نيمه سياسى فعاليت میکنند را ملزم مىكند که رابطه خود با کارفرمای خارجی و دادوستدهای خود را در این رابطه به طور آشکار اعلام كنند.
این سه سناتور جمهوری خواه در ادامه نامه خود از وزیر دادگستری آمریکا مىخواهند كه بررسى كند تا ببيند كه آيا بايد نایاک براى احتمال نقض قانون ثبت آژانسهای خارجی تحت بررسى قرار بگيرد تا از شفافیتهای مربوط به تلاش خارجی برای تاثیرگذاری بر روند سیاسی در آمریکا اطمینان حاصل شود.
ارسال یادداشت مشکوک به کارکنان
بنابر نامه سه سناتور جمهوریخواه، با وجود ماموریتی که «نایاک» به عنوان یک «سازمان غیرانتفاعی» برای خود مشخص کرده اما «پشت این چهرهپردازی عمومی و بیگناه، رفتارهایی نگرانکننده پنهان شده است».
آنها در توضیح این موضوع به برخی فعالیتهای نایاک و نایاکاکشن اشاره کردهاند؛ از جمله پخش یادداشتی ایمیلی که در آن «دولت آمریکا، به خاطر حملات مکرر شبهنظامیان مورد حمایت ایران علیه نیروهای آمریکایی در عراق و تلاش گستاخانه برای حمله به سفارت آمریکا، سرزنش شده است».
از موارد دیگری که در این نامه به آن اشاره شده توئیت یا ریتوئیتهای کارکنان نایاک و نایاکاکشن در 9 ژانویه، برای ارائه «تئوریهای توطئه» در منحرفکردن افکار عمومی از اتهامها به نهادهای نظامی ایران در سرنگونی هواپیمای اوکراینی، است. همچنین نایاک کوشیده بود طی پیامی ایجاد تنش میان آمریکا و یارن را به گردن واشنگتن بیاندازد آنهم علی رغم اینواقعیت که سفارت آمریکا در بغدا هدف هجوم جمعی از طرفداران حشد الشعبی قرار گرفت که سازمانی وابسته به ایران است.
در این نامه هشدار داده شده است که این سازمان در راستای بزرگ نمایی تبلیغاتی به نفع رژیم حاکم بر ایران در داخل آمریکا فعالیت دارد و نقش واقعی آن، سالهاست که در واشنگتن زیر سئوال رفته است.
در همین نامه خاطرنشان شده اعضای نایاک پیشتر اعتراف كردهاند كه خود را به عنوان گروههای فشار به نفع رژیم ایران در نظر میگیرند. در این نامه از وزارت دادگستری خواسته شده است، نقض احتمالی قانون «ثبت آژانسهای خارجی» توسط گروه نایاک را مورد بررسی قرار دهد.
سابقه جریمه شدن نایاک
شایان ذکر است، سازمان «نایاک» در سال 2013 ملزم به پرداخت جریمهای بیش از 180 هزار دلار به حسن داعی، نویسنده ایرانی-آمریکایی شد که این سازمان را متهم به لابی گری وبلندگوی تبلیغاتی بودن برای رژیم ایران کرده بود.
یک مقام دولت آمریكا اوت گذشته پس از اعمال تحریمها علیه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، اعلام كرد كه دفتر این دیپلمات ایرانی «همانند وابسته» برای دفتر علی خامنهای رهبر انقلاب فعالیت میکند.
جالب توجه است ساعاتی پس از اعلام این خبر، نخستین جهاتی که نارضایتی شدید خود نسبت به تحریم ظریف را نشان دادند، گروههای فشار و شخصیتهایی بودند که به عنوان لابیهای غیررسمی ایران در ایالات متحده و اروپا فعال بودند که شخص ظریف، یک سوم عمر خود را در آمریکا در تحکیم این گروههای فشار سپری کرده است.
شایان ذکر است که ظریف از زمانی که از سال 2002 تا 2007 سفیر ایران در سازمان ملل در نیویورک بود، به شکل اساسی در تأسیس بزرگترین لابی ایرانی در ایالات متحده مشارکت داشت که همان «نایاک» میباشد که شبکه روابطش در درون آمریکا از کانال روابط ظریف با برخی از اعضای کنگره، گروههای سیاسی، اتاقها فکر و مراکز تصمیم سازی گسترش یافت.