آمریکا آماده «مذاکره جدی» با تهران؛ اما «در صورت لزوم» علیه ایران اقدام میکند
ایالات متحده، دیروز چهارشنبه 8 ژانویه در پیامی از طریق سفیر خود در سازمان ملل متحد به شورای امنیت در مورد کشتن قاسم سلیمانی، تاکید کرد که آمریکا «در صورت لزوم» دست به اقدامات دیگر هم خواهد زد، ولی همچنین آماده «مذاکره جدی» با تهران است. در این نامه اقدام آمریکا در هدف قرار دادن قاسم سلیمانی در خاک عراق، «دفاع از خود» عنوان شده است.
گفتنی است ایران در 8 ژانویه در واکنش انتقامی خود به کشته شدن قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس در حمله پهبادی آمریکا، موشکهایی را به سوی دو پایگاه نظامی مقر حضور نیروهای آمریکایی در عراق شلیک کرد که به گفته ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، هیچ تلفاتی در صفوف آمریکائیها برجای ننهاد و لاجرم از شدت نگرانیهای موجود در خصوص بروز منازعهای گستردهتر در خاورمیانه کاسته شد.
کیلی کرافت سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، در نامهای خطاب به سازمان ملل نوشت: «ایالات متحده آماده است بدون پیششرط وارد مذاکره جدی با ایران شود؛ با این هدف که جلوی خطرات بیشتر برای صلح و امنیت بینالملل گرفته شود و از افزایش تنشها توسط حکومت ایران ممانعت شود.»
کرافت در این نامه که نسخهای از آن به کانالهای العربیه و الحدث رسید، در عین حال اظهار کرده که هدف قرار دادن قاسم سلیمانی برپایه بند 51 منشور سازمان ملل متحد صورت گرفته است.
او تاکید کرد که واشینگتن «آماده است در جهت حفظ امنیت پرسنل و منافع آمریکا، اقدامات بیشتری نیز در منطقه انجام دهد.»
بنا بر بند 51 منشور ملل متحد، کشورها باید «فورا گزارشی» از «اقدامات دفاعی» خود به شورای امنیت ملل متحد ارائه کنند.
آمریکا در سال 2014 از همین ماده برای اقدام نظامی علیه «داعش» در سوریه بهره برد. در آن زمان سامانتا پاور، سفیر وقت آمریکا در سازمان ملل در نامهای به بان گیمون، دبیرکل وقت سازمان ملل، و شورای امنیت، گفته بود، حملات هوایی در سوریه طبق بند 51 در راستای دفاع از خود و دفاع جمعی صورت میگیرد.
پایبندی به راه حل دیپلماتیک
به گفته كرافت كشته شدن سلیمانی و حملات هوایی آمریكا در 19 دسامبر در هدف قرار دادن شبهنظامیان تحت حمایت ایران، «در پاسخ به تشدید حملات مسلحانه از جانب جمهوری اسلامی ایران و گروههای وابسته به آن در ماههای اخیر علیه نیروها و منافع آمریكا در خاورمیانه بود.»
در این نامه، تهدیدهای ایران در هفت ماه گذشته در هدف قرار دادن آمریکا با مشارکت شبهنظامیان تحت حمایت «سپاه قدس» در عراق و حملات انجام شده علیه نیروهای آمریکایی بر شمرده شده و آمده است: «هدف از حذف سلیمانی، بازداشتن ایران از اجرا یا حمایت از حملات و کاستن از توان این کشور برای دست زدن به این گونه یورشها بوده است.
در این نامه همچنین حمله ایران با موشکهای بالستیک اخیر علیه دو پایگاه عراقی محل حضورنیروهای آمریکایی در روز چهارشنبه 8 ژانویه نیز مطرح شده است.
كیلی كرافت، سفیر آمریكا در پاراگراف آخر نامه، گفته است كه واشنگتن «آنچه را كه طی سالهای گذشته گفته، تكرار میكند» در این خصوص كه هنوز «به راه حل دیپلماتیک بدون پیش شرط از طریق مذاكرات جدی با ایران با هدف زدودن تهدید علیه صلح و امنیت بینالمللی و جلوگیری از تشدید تنش با رژیم ایران، پایبند میباشد».
نامه ایران... و تاکید مشابه برهمان ماده 51!!
ایران نیز روز گذشته به نوبه خود، در نامهای به شورای امنیت با استناد به ماده 51 منشور سازمان ملل متحد، اقدامات خود را توجیه کرد. به گفته محافل دیپلماتیک نامه آمریکا به شورای امنیت پس از نامه ایران ابلاغ شد.
مجید تختروانچی نماینده دائمی ایران در سازمان ملل در این نامه کشته شدن قاسم سلیمانی را «حمله تروریستی نیروهای مسلح آمریکا» خوانده و نوشته است: «مایلم شما را آگاه کنم که در روز 8 ژانویه 2020، در ساعات نخست صبح به وقت تهران، نیروهای مسلح ایران براساس حق ذاتی دفاع از خود که در ماده 51 منشور سازمان ملل تصریح شده، دست به واکنشی سنجیده و متناسب نظامی علیه یک پایگاه هوایی آمریکاییها در عراق که حمله بزدلانه علیه شهید سلیمانی از آن انجام شده بود، زدند و آن را به نتیجه رساندند.»
در این نامه تاکید شده «ایران همچنان متعهد به حفظ صلح و امنیت بینالمللی است و تاکید میکند که به دنبال تشدید تنش یا جنگ نیست».
به گفته تختروانچی، «در این عملیات اهداف نظامی ایران محقق شد، در نتیجه خسارات جانبی علیه غیرنظامیان و داراییهای غیرنظامی در ناحیه به بار نیاورد».
او ادامه داد: «ایران نسبت به هرگونه ماجراجوئی نظامی علیه خود هشدار داده و قصد خود برای ادامه دفاع جانانه از مردم، حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی در تطابق با قوانین بینالمللی علیه هرگونه تجاوز را اعلام میدارد».
تختروانچی افزود که ایران «کاملاً» به حاکمیت عراق احترام میگذارد.