مجلس نمایندگان آمریکا سهشنبه 3 دسامبر 2019 با اکثریت غریب به اتفاق پیشنویس قانونی را به تصویب رساند که از دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا میخواهد تا در واکنش به «بازداشتهای دست جمعی» مسلمانان اویغوری توسط چین تحریمهایی را بر مقامات عالیرتبه پکن اعمال کند.
هر چند در مجلس سنای آمریکا نیز لازم است با مفاد این قانون موافقت شود و پیشبینی میشود که قبل از ارجاع آن به دونالد ترامپ با حمایت بزرگ اعضای مجلس سنا نیز همراه شود اما این قانون منجر تشدید تنشها در روابط پکن و واشینگتن شده است.
آمریکا اوضاع را زیر نظر دارد و ساکت نخواهد نشست
نانسی پیلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا پیش از رایگیری درباره پیشنویس این قانون گفت:« امروز کرامت اویغورها و حقوقشان به خاطر اقدامات وحشی پکن که توهینی به وجدان جمعی جهان است، تهدید شده است» و افزود:« نامهای را به پکن ارسال خواهیم کرد: آمریکا اوضاع را زیر نظر دارد و ساکت نخواهد نشست».
در اقدامی که پیشبینی میشود تنشهای با چین را افزایش دهد 407 تن از اعضای مجلس قانونگذاری آمریکا در مقابل یک رأی معترض با پیشنویس قانون حمایت آمریکا از مسلمانان اویغور موافقت کردند.
پیشنویس قانون حمایت آمریکا از مسلمانان اویغور نیاز به طی کردن مراحل متعددی دارد تا پس از آن به صورت قانونی لازمالاجرا درآید.
این قانون پیش از ارجاع به کاخ سفید برای کسب موافقت یا مخالفت دونالد ترامپ می باید ابتدا موافقت مجلس سنای آمریکا را نیز به همراه داشته باشد.
اعتراض چین
چین امروز چهارشنبه 4 دسامبر به طور کامل به پیشنویس این قانون آمریکایی اعتراض کرد. در این راستا وزارت خارجه چین در بیانیهای منسوب به هوا چون یانگ سخنگوی این وزارتخانه گفت که اوضاع شینگ یانگ اموری داخلی است و از ایالات متحده آمریکا می خواهیم تا اشتباه خود را تصحیح کرده و مانع از اجرایی شدن این قانون شود.
در بیانیه وزارت خارجه چین همچنین آمده است که پکن با توجه به تحولات در موضع آمریکا گامهای دیگری را نیز اتخاذ خواهد کرد.
در حالی که آمریکا و چین هر دو درگیر جنگی تجاری هستند، روابط میان دو کشور هفته گذشته اما و همزمان با صدور قانونی جدید در حمایت از اعتراضهای مؤید دمکراسی در هنگ کنگ وارد مرحله جدیدی از تنشها شد.
متن پیشنویس قانون حمایت از مردم اویغور که سهشنبه در مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسید از دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا میخواهد تا تحریمهایی را بر مقامات عالیرتبه چینی در منطقه شینگ یانگ در شمال غرب چین اعمال کند، جایی که کارشناسان و سازمانهای حقوق بشری چین را به بازداشت نزدیک به یک میلیون مسلمان اویغوری در داخل اردوگاهایی متهم کردهاند.
چین اما این تعداد از بازداشت شدگان را تکذیب کرده و از ایجاد « مراکز آموزش حرفهای» سخن به میان آورده و گفته که این در پاسخ به وقوع سلسله حملاتی خونین است که در سالهای اخیر به فعالان اویغور نسبت داده شده است.
پیشنویس قانون جدید همچنین از وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا میخواهد تا گزارشی سالانه را درباره اوضاع منطقه شینگ یانگ چین تهیه کند و همچنین از وزارت تجارت آمریکا میخواهد تا صادرات برخی کالاها را تحریم کند.
دونالد ترامپ هفته گذشته نیز پیشنویس قانون تایید اپوزیسیون چین و حمایت از روند دمکراسیخواهی در هنگ کنگ که پیشتر با اجماع کنگره آمریکا به تصویب رسیده بود را امضا کرد.
ترامپ همچنین با معترضان دمکراسیخواه در هنگ کنگ ابراز همبستگی کرد.
کنگره آمریکا اخیرا نیز پیشنویس قانونی را به تصویب رساند که مجوز اعمال تحریمهایی علیه مسئولان در چین و هنگکنگ که در نقض حقوق بشر دست داشتند را صادر میکند.
از طرفی چین با خشم به دخالتهای آمریکا در امور هنگ کنگ پاسخ داد و قوانین جدید آمریکا در حمایت از تظاهرکنندگان در هنگ کنگ و مسلمانان اویغوری در شمال غرب این کشور را «بینهایت کینهتوزانه» توصیف کرده و همزمان با جنگ تجاری میان دو کشور، آمریکا را به «انتقامگیری» تهدید کرد.
از سویی وزارت خارجه چین نیز سفیر آمریکا در پکن را فراخوانده و مراتب اعتراضهای خود به قانون حمایت از خواستههای دمکراتیک در هنگ کنگ را به اطلاع او رسانده و از واشینگتن خواست تا از رساندن ضررهای بیشتر به روابط دو کشور خودداری کند.