سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که از هر پنج نفری که در مناطق جنگزده زندگی میکنند، به افسردگی، نگرانی، اختلالات استرسی پس از آسیب، اختلال قطبی و یا شیزوفرنی دچار هستند و برخی از آنها از درجههای شدید این اختلالات رنج میبرند.
این سازمان تاکید کرد که این نتایج نشان میدهد که بحرانهای ناشی از جنگ در کشورهای مثل افغانستان، عراق، سودان جنوبی و یمن چه پیامدهای طولانی مدت در پی دارند و آمارهای اختلالات حین جنگ بسیار بیشتر از دوران صلح است. در دوران صلح یک نفر از هر 14 نفر است ولی حین جنگ و بعد از آن، این رقم به یک نفر از هر پنج نفر میرسد.
گروهی که این این تحقیق را انجام داده، اعلام کرد: «با توجه به تعداد قابل توجه افراد نیازمند کمک و بنا بر ضروتهای بشردوستانه که کمک برای کاهش رنج این افراد را ضروری میکند، تقدیم کمک در زمینه سلامت روانی، به نحوی که به امکان اقدام مناسب در این زمینه را بدهد، ضروری است.»
مارک فون اومیرین، مختصص سلامت روانی در سازمان بهداشت جهانی که عضو تیم انجام داده این تحقیق است، گفت که این نتائج «بر ضرورت سرمایهگذاری فوری و پایدار برای تقدیم کمک در زمینه سلامت روحی و روانی برای همه آنها که در مناطق بحرانزده زندگی میکنند یا زندگی کردهاند، تاکید دارد.»
براساس آمارهای سازمان ملل متحد سال 2016 بیشترین تعداد درگیریهای مسلحانه را تجربه کرد. در این سال 53 درگیری در 37 کشور جهان رخ داد و 12 درصد مردم جهان در آن سال در مناطق جنگزده زندگی کردند.
از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون بیش از 69 میلیون انسان ناچار به ترک خانه و کاشانه و فرار از مناطق جنگزده شدهاند.
پژوهش سازمان بهداشت جهانی در زمینه سلامت روانی افرادی که در مناطق جنگزده زندگی میکنند یا زندگی کردهاند را گروهی از پژوهشگران این سازمان با همکاری دانشگاه کوئینزلند استرالیا و مرکز شاخصهای سلامتی در دو دانشگاه واشنگتن و هاروارد انجام داد.
نتایج این پژوهش در گاهنامه پزشکی لانست چاپ شد. در این پژوهش 129 مطالعه و دادههای 39 کشور جهان در دوره زمانی مابین 1980 تا 2017 بررسی و مطالعه شد.
در این پژوهش مناطقی که در یک دهه گذشته دچار جنگ شدهاند، بررسی شد و درجه ابتلای افراد به اختلالات روانی در سه درجه کم، متوسط و حاد درجهبندی شد. حوادث طبیعی و بحرانهای سلامتی مانند بیماری ایبولا در این مطالعه در نظر گرفته نشدهاند.
این پژوهش همچنین نشان داد که شدت افسردگی و نگرانی در مناطق جنگزده، همراه با افزایش سن، بیشتر میشود و رواج افسردگی در میان زنان بیش از مردان است.