کشورهای ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان، چهارشنبه 2 اوت، از ایران به خاطر آزمایش موشک قادر به حمل ماهواره، به شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این چهار کشور، اقدام ایران را «تهدید آمیز و تحریک کننده» توصیف کرده و از دبیرکل سازمان ملل متحد خواستند تا در این باره، تحقیق کند.
در گزارشی که چهار کشور غربی به کمیسیون تحریمهای شورای امنیت و آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد ارائه دادند، آزمایش موشکی ایران که روز 27 ژوئیه انجام شده، «متضاد با قطعنامه سال 2015 شورای امنیت» توصیف شده که طی آن توافق هستهای تهران با قدرتهای جهانی توصیب شد.
چهار کشور از گوترش خواستند تا «گزارشی جامع درباره موشکهای بالستیک ایران و فعالیتهای هوا فضای این کشور» به شورای امنیت ارائه دهد.
حدود 18 ماه پیش، بیشتر تحریمهای اعمال شده علیه ایران پس از امضای توافق هستهای میان تهران و قدرتهای جهانی، لغو شد. این توافق برای محدود شدن برنامه هستهای ایران امضا شد. اما تهران همچنان تحت تحریمهای مرتبط با فعالیتهای تسلیحاتی قرار دارد.
دبیرکل سازمان ملل متحد، هر شش ماه، گزارشی درباره اجرای تحریمهای باقی مانده ایران ارائه میدهد.
چهار کشور غربی در گزارش خود نوشتند: «تکنولوژی مورد نیاز برای ساخت و پرتاب ماهواره، به موشکهای بالستیک به ویژه موشکهای قاره پیما، وابستگی دارد».
این گزارش افزوده: «آزمایش موشکی اخیر، گامی تهدید آمیز و تحریک کننده از سوی ایران است. برنامه ایران برای توسعه موشکهای بالستیک، همچنان با قطعنامه سازمان ملل در تضاد است و به بی ثبات کردن منطقه میانجامد».
نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد، شکایت را به نمایندگی از چهار کشور، به شورای امنیت ارائه داد.
روز جمعه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران گفت که ایران، موشکهایی با توانایی حمل کلاهک هستهای در اختیار ندارد.
چهار کشور غربی قصد دارند موضوع آزمایش موشکی ایران و اجرای قطعنامه شورای امنیت در این باره را در جلسه آینده شورای امنیت، به بحث بگذارند. تا کنون زمان برگزاری این جلسه مشخص نشده است.
ایالات کتحده، آلمان، بریتانیا و فرانسه در گزارش خود نوشتهاند: «خواستار آن هستیم تا ایران فورا همه فعالیتهای مرتبط با موشکهای
بالستیک قادر به حمل کلاهک هستهای از جمله پرتاب موشکهایی با تکنولوژی بالستیک مشابه را، متوقف کند».