سفر وزیر خارجه ترکمنستان به کابل
وزیران خارجه ازبکستان و پاکستان نیز پیشتربا سفر رسمی به کابل با مقامات طالبان گفتوگو کرده بودند
در حالیکه جهانیان چشم انتظار اقدامات طالباناند و تاکنون هیچ کشوری حکومت این گروه را بهرسمیت نه شناخته است، وزیران خارجه برخی از کشورهای همسایه افغانستان، طی چند روز اخیر سفرهای رسمی به کابل داشتند و با مقامات طالبان دیدار کردهاند.
رشید مرادوف، وزیر خارجه ترکمنستان، شنبه 30 اکتبر (8 عقرب)، با ملا حسن آخوند، رئیسالوزای طالبان و دیگر مقامات این گروه در ارگ ریاستجمهوری کابل دیدار کرد. ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان اعلام کرد که در این دیدار بر مسایل اقتصادی، امنیتی و کمکهای بشردوستانه بحث صورت گرفته است.
او در رشته توییتی نوشت، برای آغاز کار پروژه «تاپی» تعهد صورت گرفت و همچنان گفته شد که کار ساخت راهآهن از ترکمنستان به افغانستان نیز در دو استقامت بحث شده است تا هرچه زودتر کار آن آغاز شود.
بر بنیاد ادعای ذبیحالله مجاهد، وزیر خارجه ترکمنستان همچنان با تاکید بر استقلالیت کابل، وعده داده است که در امور داخلی این کشور مداخله نکند.
رشید مرادوف، چهارمین وزیر خارجه است که پس از اعلام حکومت «موقت» طالبان، بگونه رسمی به کابل سفر کرده و با مقامات این گروه در سطوح بالا دیدار و گفتوگو کردهاند. پیش از این وزیران خارجه قطر، پاکستان و ازبکستان طی سفرهای جداگانه با مقامات طالبان دیدار داشتند.
شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر، نخستین مقام بلندپایه خارجی بود که تنها چند روز پس از اعلام حکومت موقت طالبان در سفر رسمی وارد کابل شد و با رئیسالوزرای طالبان گفتوگو کرد.
پس از آن در هفتم اکتبر سال جاری میلادی، عبدالعزیز کاملوف، وزیر خارجه ازبکستان، وارد کابل شد. به گفته منابع خبری، او در دیدار با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، بر منافع مشترک دو کشور و ترانزیت و تجارت بحث و تبادل نظر کرده است.
خبرگزاری «انترفکس» به تازگی گزارش داده است که مقامات ازبکستان تصمیم دارند از گامهای مثبت طالبان حمایت کنند. به باور کاملوف، طالبان از واقعیتها آگاهاند و میخواهند با منطقه و جهان رابطه برقرار کنند.
چند روز پس از آن شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان، با مقامات طالبان در کابل دیدار کرد و طبق گزارشها در این دیدار روی مسایل اقتصادی، بهبود تجارت و حمایت از شهروندان افغانستان بحث صورت گرفته است.
پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، اسلام آباد از جامعه جهانی خواسته است تا با گروه طالبان وارد تعامل شوند. به باور مقامات پاکستان، در انزوا قرار دادن این گروه زمینه را برای رشد تروریسم در این کشور فراهم خواهد کرد.
با توجه به سفرهای رسمی وزیران خارجه برخی از کشورها و تلاشهای امیرخان متقی برای مشروعیتبخشی به حکومت طالبان، بهنظر میرسد که این دیدارها، راه را برای بهرسمیت شناختن حکومت طالبان تا حدی هموارتر میکند.
از آنجایی که طالبان تاکنون چهرهای نسبتا میانهروتری از خود به جهانیان نشان داده و محدودیتهای دوره حکومت پیشین خود را بگونهای کامل وضع نکرده، ممکن است در این دیدارها کشورهای دیگر را برای بهرسمیت شناختن حکومتشان تا حدی متقاعد سازد.
در انزوا قرار گرفتن کابل، نه تنها برای طالبان بلکه برای کشورهای منطقه نیز یک چالش خواهد بود؛ از یک طرف احتمال سیل پناهجویان بهسوی کشورهای همسایه وجود دارد و از طرف دیگر، ممکن است تروریسم در این کشور بیشتر رشد کند.
با این حال کشورهای غربی هیچکدام تاکنون تمایلی برای بهرسمیت شناختن حکومت طالبان نشان ندادهاند.
-
تعطیلی اجباری کتابفروشیهای کابل توسط طالبان
یک کتابفروش در کابل با اشاره به کتاب میشل اوباما میگوید که این کتاب تنها بهدلیل غیر محجبهبودن عکس روی جلد توسط طالبان ممنوع شده است افغانستان -
خلیلزاد: لجبازی غنی برای باقیماندن در قدرت باعث سقوط حکومت بهدست طالبان شد
محمد اشرف غنی رئیسجمهوری پیشین افغانستان، لحظاتی قبل از ورود طالبان به کابل از کشور گریخت افغانستان -
دیدار سفیر ایران در افغانستان با وزیر خارجه طالبان
ایران بهرغم اختلافات تاریخی و مذهبی، به دلیل احساس خطر از حضور آمریکا در همسایگی خود، راه همکاری با طالبان را در پیش گرفته است افغانستان -
وزارت دفاع و خارجه آمریکا دسترسی به اطلاعات خروج از افغانستان را محدود کردهاند
گروه طالبان در بیست و چهارم اسد وارد شهر کابل شدند و کنترل حکومت را در اختیار گرفتند افغانستان